Voor veel mensen werkt intuitie als een kompas. Sommige beweren dat ze een sterke intuitie hebben, terwijl anderen zich afvragen wat intuitie nou precies is.

Wat is intuitie?

Intuitie is een onderbuik gevoel, een ingeving die ons de weg wijst. In de chaotische en onbetrouwbare wereld waarin we leven kun je twijfelen over een persoon of over een keuze. Voorbeelden van vragen die door je hoofd kunnen spoken en waarvoor je je intuitie wilt raadplegen zijn bijvoorbeeld:
Is de persoon die je hebt ontmoet te vertrouwen?
Is de persoon die je hebt ontmoet degene waar je oud mee gaat worden? 
Is deze baan wel goed voor je? 
Is mijn collega te vertrouwen/
Zal ik wel of niet aan die cursus deel gaan nemen? 
Is het verstandig om nu te investeren in aandelen? 
Zal ik wel of niet een arts raadplegen? 
Is dit huis wel of niet goed voor ons om in te gaan wonen? 

Hoe betrouwbaar is je intuitie? 

In het kort komt het er op neer dat je je intuitie niet kunt vertrouwen. Dat komt, omdat intuitie altijd gekoppeld is aan gevoel. En ons gevoel wordt misleid door onze gedachten. 
De gedachten die jij op een dag hebt zijn niet van jou. Gedachten worden aangestuurd en, omdat we leven in een wereld waarin chaos en angst centraal staat heeft het grootste deel van de mensheid last van negatieve- en ongezonde gedachten. 

Het is onze oorspronkelijke natuur. Het zijn de generaties voor ons die deze natuur aan ons hebben doorgegeven. We weten niet beter, het is een onderdeel van wie we zijn: tenminste we denken dat het bij ons hoort en dat we dit ook horen te accepteren. 

Gedachten bepalen grotendeels ons gevoel. Gedachten voeden ons gevoel. Daar komt bij dat gevoel door de onzichtbare wereld gemanipuleerd kan worden. Je wordt misleid, maar hebt niet in de gaten dat je misleid wordt. Het is vergelijkbaar met tarotkaarten. De ene dag trek je een kaart die spot on is en de andere dag vraag je jezelf af of die kaart wel voor jou bedoeld is. Het is een vorm van bijgeloof waar je niet op kunt vertrouwen. Alle vormen van bijgeloof zorgen er uiteindelijk voor dat er meer chaos en verwarring in je leven komt. Dat is de illusie waar we in leven, daar gaat het leven hier op aarde ook over. Pas wanneer je het aardse leven de rug toe keert, omdat je voelt dat deze wereld niet van jou is, kun je jezelf gaan bevrijden. 

Voor veel mensen voelt deze opmerking misschien nog als raar en onmogelijk. Het is vergelijkbaar met datgene waar de new age wereld op hamert. Namelijk dat we vastzitten in de derde dimensie en alleen wanneer je jezelf hieruit wilt bevrijden zal je het de rug moeten toekeren. Alleen dan kun je toe groeien naar de vijfde dimensie. Zo lang je nog gebonden bent aan de derde dimensie, kun je niet op je intuitie vertrouwen. Want je intuitie wordt beinvloed door de onzichtbare wereld die donker is. Die er op uit is om het ego te laten groeien. 

Kies ik voor verstand of intuitie?

Zo lang het ego nog de leiding heeft, zal je intuitie er alles aan doen om het ego te voeden. Wanneer weet ik of het ego nog leiding heeft? Het ego heeft  nog de leiding wanneer je gehoor geeft aan aardse verlangens, wanneer je vaker "ik wil" en "ik vind" uit spreekt, wanneer je behoefte hebt aan aandacht of bezit, wanneer je gedachten vaker op de dag negatief of ongezond zijn. Negatief als in denken in angsten, denken in oordelen, denken in boosheid, denken in verdriet. Ongezond als in denken aan eten, denken aan alcohol, denken aan drugs, denken aan geld. 

Wanneer het ego geen leiding meer kan nemen, dan ben je onderweg naar bevrijding. 

In deze tussenfase is het nog moeilijk om in overgave te leven. Je bent dan nog teveel afhankelijk van externe invloeden en gedachten. Pas wanneer je de tussenfase voorbij bent, zal je gaan merken dat het niet meer om intuitie gaat. Op dat moment zullen de keuzes die je maakt gebaseerd zijn op dat wat je hart je in geeft. Om er voor te zorgen dat je in de tussenfase toch nog de juiste keuzes maakt, kies je voor verstand in plaats van voor intuitie. Wat zegt verstand? Verstand kiest ALTIJD voor het zuivere, voor het juiste, voor de waarheid, voor wat goed voor je hart is, wat goed voor je geweten is. Alles wat stroomt en wat resoneert met je hart is goed voor jou. 

voorbeelden:

"Ik heb een raar gevoel bij die persoon."
Je verstand zegt: ga eerst van dat rare gevoel afkomen. Kom tot rust en zorg ervoor dat je weer vrede voelt. Ga dan opnieuw het gesprek aan met die persoon, op een andere dag. En kijk wat er dan gebeurt of gezegd wordt.

"Ik voel weerstand om te gaan. "
Heb je nog tijd om deze weerstand in jezelf te vervangen voor een gevoel van vrede? Zo ja, doe dat en overweeg dan opnieuw, na een paar uur of een paar dagen, of je wilt gaan. Heb je die tijd niet, kies dan voor zekerheid en ga niet. 

"Zal ik die man wel of niet binnen laten in mijn huis?"
Wanneer iemand onaangekondigd aan je deur staat en je bent een vrouw én je bent alleen thuis, ga dan niet af op je intuitie maar handel vanuit je verstand. Laat die man dus niet binnen. 

"Ik zie een nieuwsbericht voorbij komen op mijn telefoon en het is 20u geweest. Zal ik het nieuwsbericht openen?"
Na 20u kun je er vanuit gaan dat je alles wat je dan nog hoort en ziet mee neemt in je droom wereld. Open het bericht dus niet en parkeer het tot de volgende dag.

"Ik twijfel om die cursus te gaan volgen. Iets in mij zegt dat ik het niet moet doen, maar ergens lijkt het me wel interessant."
Neem nu nog geen besluit. Laat het een paar dagen bezinken en neem je besluit pas later in de week. Gaat die cursus je verder helpen om in vrede en rust te leven? Haalt die cursus je weg bij geld, aanzien en macht? Past de cursus in je budget, kun je het gemakkelijk betalen? Allemaal belangrijke argumenten die invloed mogen hebben op je besluit.