Wist je dat onze gedachten ALLES bepalen je leven? Alles als in:
hoe jij je voelt
hoe jij je gedraagt

Gedachten zijn powerfull, machtig. We worden bestuurd door onze gedachten. We zijn controleerbaar via onze gedachten. En weet je waarom? Omdat de meeste mensen denken dat gedachten van JOU zijn. Dat JIJ degene bent die de gedachten op gang brengt. Dat JIJ degene bent die de gedachten produceert. En wanneer deze gedachten negatief of ongezond zijn, weet je wat dat dan met ons doet?

Óf je gaat je slecht voelen, omdat je teleurgesteld bent in jezelf dat je zulke gedachten denkt. De gedachten die in je hoofd passeren kunnen gaan over het leed van anderen, of over wat je iemand toe wenst in de slechte zin van het woord. Ze kunnen gemeen zijn, eng en ook wraakzuchtig. En daar veroordeel je jezelf over, omdat je het walgelijk vindt dat je deze gedachten denkt. 

Óf je gaat slecht handelen, omdat de gedachten je voeden om de slechte dingen te gaan doen die in je hoofd passeren. De gedachten beïnvloeden je om door te gaan met slecht te denken over anderen, om nog egoïstischer te worden, nog wraakzuchtiger en om nog meer te gaan manipuleren, bedriegen, intimideren.  Je gedachten beïnvloeden je ook om nog ongezonder te gaan leven door te gaan doen waar je aan denkt. Door bijvoorbeeld drugs te gaan nemen of om je zinnen te zetten op het verdienen van nog meer geld.  

Wat voor gedachten worden door het ego aangestuurd?

Het ego is dat wat niet van ons is, dat wat we verstaan onder negatieve-, ongezonde- en onvolwassen gedachten. Alle ego gedachten zijn onder te brengen in de volgende drie categorieën: 

angstgedachten
lustgedachten
gedachten over hebzucht, aanzien en macht 

Het ego is een aparte aardse identiteit die los staat van onze ziel. Het is dat deel wat in ons leven ervoor zorgt dat je gebonden bent aan het aardse leven. Gebonden als in slaafs. Het is dat deel wat jou doet geloven dat je geboren bent om het aardse leven te moeten / mogen gaan ervaren en dus dat je er niet aan ontkomt dat je mee moet met de stroom waarin de maatschappij jou vertelt wat "normaal" is. Het aardse leven gaat over de aardse genuchten, gaat over geld verdienen en ook werken voor je geld. Het gaat over accepteren dat we dood gaan en er het beste van maken. Het gaat over kinderen krijgen, want kinderen zorgen voor nageslacht en ook zorgen kinderen ervoor dat je in ieder geval niet alleen sterft. Het aardse leven zorgt ervoor dat je het "normaal" vindt dat je een sociaal leven hebt en dat je dit ook actief onderhoud. Het aardse leven zorgt ervoor dat rangen en standen heel belangrijk zijn en het houdt de overtuiging in stand dat de verdeeldheid in de wereld er nu eenmaal bij hoort. We hebben geleerd dat mensen die wetenschappelijk onderlegd zijn de waarheid vertellen en ook dat het nieuws ons up to date houdt over wat er speelt in de wereld. School is het systeem waar de waarheid onderwezen wordt en zo zijn er nog veel meer aspecten van het aardse leven waarin we dieper in een zogeheten illusie worden getrokken. 
Een illusie wil zeggen dat de bril die jij op hebt ervoor zorgt dat je het leven benadert vanuit een bepaalde optiek. Deze bril houdt jou weg bij de waarheid. En die waarheid gaat over een paradox. 

Het leven is een paradox

Een paradox wil zeggen dat je het tegenovergestelde gaat doen van wat je gewend was of wat jij "normaal" vindt. De paradox van het leven is dat je de wilskracht vindt om afstand te nemen van het aardse leven, zodat je bevrijd wordt van het ego. Je bent nu een slaaf van het ego en door jezelf hier van af te keren, het de rug toe te keren, kun je jezelf bevrijden uit de handen van het ego. En dus kun je jezelf bevrijden uit de handen van alle negatieve- en ongezonde gedachten. 
En om die stap te kunnen zetten, daar is moed voor nodig. Want je leven is je dierbaar en je hebt maar zo kort te leven en juist daarom wil je ook kunnen genieten van het leven. En het woord genieten betekent voor jou bijvoorbeeld uiteten gaan, naar de bioscoop gaan en ook sociale contacten onderhouden. En dat de rug toekeren, dat kost wilskracht. Want eigenlijk wil JIJ dat niet en dat is dus je ego. 

De invloed van gedachten

gedachten zijn altijd verbonden met een netwerk van andere gedachten. Wanneer je de ene gedachte aandacht geeft, ontstaat er als vanzelf een andere gedachte die daarmee samenhangt. Het is als een bolwerk dat jou in zijn macht heeft. Wist je dat: 

repeterende gedachten ALTIJD resulteren in gedrag
repeterend gedrag ALTIJD resulteert in een gewoonte
een gewoonte ALTIJD invloed heeft op je karakter
Je karakter je toekomst / bestemming bepaalt

Hoe kan ik mijn gedachten opschonen? 

Om je gedachten te kunnen opschonen is het belangrijk dat je het ego laat sterven. Want het ego bepaalt alle negatieve- en ongezonde gedachten. Er zijn een aantal basis principes die je helpen om de negatieve- en ongezonde gedachten te transformeren.
1.Zorg ervoor dat alles wat je kijkt of hoort schoon en zuiver is
Het komt hier aan op discipline en wilskracht. Of het nu televisie, social media of de wereld die je in je dagelijkse realiteit ziet, vermijd alles wat negatief of ongezond is. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bij een vechtpartij op straat door loopt en niet gaat kijken, dat je nieuwspagina's met een dreigende titel niet gaat openen, dat je een gesprek met collega's over de oorlog vermijd en daar van weg loopt. 
2.Zorg ervoor dat je focus aan brengt op waar je wel aan wilt denken. Wanneer gedachten een negatieve kant op gaan zeg je "stop" en breng je de gedachten terug naar die plek of die zin die voor jou helpend is. 
3.Vermijd discussies, want discussies zorgen altijd voor een winnaar-verliezer sfeer
4.Reageer niet op prikkels / triggers. Een trigger zegt iets over jouw binnenwereld. Focus je op de gedachten die nav een trigger in jou ontstaan en breng de wilskracht op om deze gedachten af te wijzen en er nieuwe voor in de plaats te brengen
5.Zorg voor minder prikkels in je leven: rust, reinheid, regelmaat zijn hierin sleutelbegrippen. Breng structuur aan in je leven en breng vertraging aan in je leven. 
6.Zie de negatieve- en ongezonde gedachten als een aanval van buiten en wijs deze pertinent af. Spreek de gedachten aan en zeg tegen ze dat je er van walgt en dat ze niet van jou zijn.