In de wereld waar we nu in leven, zijn mensen slaaf van het systeem. We ontkomen er niet aan. Sterker nog: het zit in onze natuur. We zijn er mee grootgebracht en dus weten we niet beter dan dat dit "normaal" is. Met het systeem wordt de maatschappij bedoeld. Het onderwijs, de overheid, de regels en alles wat jij hierin als "normaal" bent gaan zien.
In het systeem zijn wij mensen geprogrammeerd en hierdoor zijn er verschillende overtuigingen actief.

Voorbeelden van overtuigingen die ontstaan zijn als gevolg van de programmering:
je moet ervoor zorgen dat je genoeg reserves hebt opgebouwd voor je oude dag
discussieren is gezond, omdat je dan weet hoe de ander ergens in staat
je moet je kop boven het maaiveld uitsteken om op je werk promotie te kunnen maken
zonder diploma kan het slecht met je aflopen in deze maatschappij
je bent verslaafd als je drugs of alcohol nodig hebt. Koopverslaving bestaat ook, maar andere vormen van verslaving bestaan niet
je leeft maar één keer, dus geniet er nu van
vrouwen moeten voor hun 40e zwanger worden, anders ben je te oud
persoonlijkheidstesten vertellen je wie je bent
je moet investeren in vrienden, want je sociale leven geeft aan hoe geliefd je bent
verzekeringen zijn nodig om jezelf te beschermen
veel geld maakt het leven makkelijker en leuker
je moet in het leven zelf de slingers ophangen
sporten is belangrijk om gezond te blijven
deelnemen aan een teamsport is belangrijk om je sociale vaardigheden te ontwikkelen
vakantie houdt in dat je weg gaat. Dat je op reis gaat
wanneer je sterft, dan moet je tevreden terug kunnen kijken op het leven

In de programmering van het systeem word je als mens  geleerd om waakzaam te zijn. Je moet alle bordjes in de lucht houden. Bordjes die gaan over sociale contacten, over je werk, je huis, het gezin, je hobbies en alles wat daar omheen beweegt. We worden verleid om het aantal bordjes te verdubbelen en te verdriedubbelen, omdat het leven zo kort is en je wilt nog zoveel. 

Het syteem zit complex in elkaar. Het voedt verschillende aspecten en tegelijk zijn al deze aspecten met elkaar verweven. Wat er gebeurt is dat mensen steeds meer leven vanuit hun "ik". Alles wat je doet is "ik" gericht. En door dit "ik" te voeden, kom je steeds verder van "jouw leven" af te staan. 

De onrust en leegte die je voelt gaat namelijk over jouw leven. Jouw leven is iets anders dan het leven wat jij wilt. Het is het leven wat voor jou is weggelegd. En de onrust en leegte geven aan dat waar je nu bent er nog geen match is met jouw leven. De onrust en de leegte willen jou duidelijk maken dat je nog zoveel slingers op kunt hangen, maar als je niet de weg van je ziel bewandeld dan hebben die slingers totaal geen toegevoegde waarde. 

Hoe weet ik dan wat het leven van mij wilt? Door meer in rust te zijn, minder prikkels op te zoeken en door te erkennen dat er een hogere macht is die jou leidt. Het kunnen traceren van die leiding, het kunnen aanvoelen van die leiding kost tijd. Jarenlang gevangen zitten in je hoofd maakt dat je gevoelsleven tot rijping gebracht mag worden. Ongeduld hoort bij het ego en dus heeft het tijd nodig om dit los te laten. Het helpt om elke dag tegen jezelf te zeggen "mijn ik bestaat niet" en "ik heb geen eigen wil". Als vanzelf hoor je dan wat je zegt wanneer je uitspreekt "ik wil graag dit doen". Op die momenten ben je je bewust van wat er gebeurt en herpak je jezelf. Je ziet dan hoe sterk het ego aan je trekt. 

Onrust en leegte zijn een uitnodiging om het anders te gaan doen. Je komt er niet door spirituele workshops te volgen of door op retraite te gaan. Het ego moet worden losgelaten, want daar zitten de overtuigingen die jou vasthouden in het systeem. Door te gaan onthechten ga je dit stap voor stap doen. Onthechten gaat over elk moment van de dag er mee bezig zijn. En dan komt er een dag dat het je loslaat. Dat de leegte en de onrust verdwijnt. Dat overkomt je, dat is divine timing.