Wat is het ego? 

Het ego is een identiteit die niets met jou te maken heeft, maar waar we ons wel mee zijn gaan verbinden. Het ego helpt je om je veilig en geaccepteerd te voelen, maar dit gebeurt wel op zijn voorwaarden. Het ego wil namelijk dat je zijn slaaf wordt, voor nu en altijd. Want elke keer wanneer het ego je helpt, dan wil hij er ook wat voor terug. En dat is hechting. Waarom doet hij dit? Omdat het ego graag jouw identiteit wil zijn en daarvoor moet je jezelf ontkennen. Alles wat met jou te maken heeft moet je voor hem de rug toekeren.
En jij bent van nature vrede en tevredenheid. Jij bent liefde. Dit zijn allemaal aspecten van de ziel. Het ego zal er alles aan doen om je vast te zetten in een netwerk van overtuigingen en gedachten die jou weghouden bij wie je werkelijk bent. En dat doet hij door angst, schaamte en schuld diep in jou te laten ontstaan. Het ego wilt dat je je hart afsluit, zodat je niets meer voelt. Alleen dan kan het ego je besturen en dit doet hij via je gedachten.
Het ego wordt gaandeweg je leven opgebouwd door programmeringen en ervaringen. Het bestaat kortgezegd uit alle overtuigingen, oordelen, patronen en aannames. En al deze aspecten dienen zich aan via gedachten. Het is je harde schijf die je niet zomaar meer kunt deleten. Daarvoor heeft het ego je slaaf gemaakt. Jij bent zijn eigendom totdat het jou lukt om jezelf los te rukken uit zijn handen.

Het ego is, zonder dat je het in de gaten had, jouw fundament geworden, jouw identiteit. Dit fundament is extern gericht, dus alles in je buitenwereld hangt er mee samen. De verschillende steunpunten in je leven, ofwel de hechtingen in je leven, die zorgen ervoor dat je niet wankelt. Dit zijn je ouders, je partner, je kinderen, je familie, je vrienden, je werk, de buurt, spullen, geld, enzovoort. Doordat jij op tijd signaleert wat hun behoeften zijn en wat hun verwachtingen zijn, kun je daar op inspelen en bij aansluiten. Want zolang ze jou accepteren is het goed. Het ego wil dus dat je jezelf aanpast aan die buitenwereld, zodat je geen risico loopt om te worden buitengesloten. Door in hun gezicht veilig tussen de lijnen te blijven, kun je blijven bestaan. Dat je daarnaast een tweede leven leidt waarin je dingen stiekem doet, doet er niet toe. In hun gezichtsveld gedraag jij je zoals je je hoort te gedragen en daar gaat het om. Hoe jij je hieronder voelt, doet er ook niet toe. 
Ondertussen heb je ook gezien dat de externe wereld aandacht heeft voor mensen die geld hebben, aanzien hebben, mensen die opvallen. Je hebt ook op dat vlak overtuigingen ontwikkeld en probeert hierin je beste kant te laten zien. 
Niet wetende dat je met al deze overlevingsmechanismen van binnen steeds onrustiger en ongemakkelijker bent geworden. 

En toch, dit ego loslaten, dat lukt je niet. Het zit te diep en het is inmiddels te complex geworden. Het gaat niet om één touw wat moet worden doorgeknipt, maar om alle touwen. Alles lijkt met elkaar in verbinding te staan. 

Het ego heeft je comfort gebracht. Het comfort wat je bij je ouders zo gemist hebt. Het comfort wat je eigenlijk altijd gemist hebt, maar door het optuigen van hekken en sloten is het nu veilig en die veiligheid voelt comfortabel. 

Het ego is dus een heel bolwerk van overtuigingen en patronen. Het ego wordt altijd aangestuurd door gedachten. Gedachten die ALTIJD negatief of ongezond zijn:
"kijk uit, want ze doet dit waarschijnlijk voor eigen gewin"
"let op, want hij wordt dadelijk boos als je nu niets doet"
"zwakkeling, je valt buiten de boot als je zo door gaat"
"ik hoop dat ze mislukt met die baan, dat zou mij een goed gevoel geven"
"gatver, ik heb geen zin dat mn moeder komt, zeur!" 
"ik ben zo moe"
"je bent echt een nietsnut"
"nog even en je bent alle klanten kwijt"

Het ego zoals hier beschreven bestaat uit negatieve gedachten, ongezonde- en onvolwassen gedachten. Tuurlijk heb je ook een functioneel ego waarmee je je werk goed kunt doen. Dit is het logische denken wat nodig is. Dat is een gezond ego. Het gaat in deze blog om alle gedachten die negatief en/of ongezond zijn. Het is een identiteit die niet bij jou hoort. Het ego zorgt voor lijden. Waarom? Het ego wil altijd meer, meer meer. Meer geld, meer macht, meer lust, meer aanzien. Het ego wil populair zijn, trots zijn, het ego wil opvallen. Het ego wil negatief denken en ongezond denken. Het ego put je compleet uit. 

Het afdwingen van een ego-dood kan alleen als je afstand neemt van het aardse leven. Dit noemen ze ook wel de derde dimensie of de Matrix. De enige manier om er vanaf te komen is door je leven terug te brengen naar rust, regelmaat en reinheid.  

Wanneer je kiest voor een ego-dood dan kies je voor een periode van discomfort. Discomfort gaat over ongemakkelijk voelen, onrustig voelen. Het voelen is nodig om alle deuren in jezelf te openen, zo lang er maar geen nieuwe gedachten voor in de plaats komen die negatief geladen zijn. Stap voor stap begeleid je jezelf dan naar een ego dood. Je gaat dan inzien dat alle angtgedachten die je altijd hebt gehad niet van jou zijn en gebaseerd zijn op een leugen. Een ego-dood trekt je uit de illusie van het leven. 

Wanneer je stap voor stap jezelf onttrekt uit het aardse leven, wanneer je aan de slag gaat met jezelf te onthechten van patronen en personen, dan kan het zijn dat je een dark night of the soul gaat ervaren. Soms ervaren mensen dit in één keer, plotseling. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in één keer al zijn vermogen verliest. Diegene is in één klap al zijn veiligheid kwijt, zijn/haar hechting is direct verbroken. Het kan dan niet anders, dan dat een ego-dood wordt ervaren. En dat kan dan voelen als een paniek aanval. Omdat het hoofd dan alle kanten uit schiet. Het ego weet hier namelijk geen raad mee. Of iemand krijgt te horen dat hij/zij een ernstige ziekte heeft. Die ondergaat een ego-dood. Of iemand die zijn vader of moeder verliest, plotseling en nog veel te jong. Die ervaart een ego-dood. Wanneer je spontaan een ego-dood ervaart, dan kom je in een dark night of the soul. En daar gaat dit artikel over.  

Een ego-dood brengt je dichter bij vrijheid, hoe gek dat ook klinkt. Een ego dood is de poort naar licht en liefde. Een ego-dood is dus eigenlijk het beste wat je kan overkomen. Het is ook het zwaarste proces, omdat het van je vraagt om een nieuw leven te beginnen en alles achter je te laten wat je ooit hebt opgebouwd.  

Wat is de "Dark night of the soul"?

De dark night of the soul is een veelgebruikte term. In het Nederlands noemen we dit de donkere nacht van de ziel. Het is het proces waar je in terecht kunt komen wanneer je plotseling externe veiligheid kwijtraakt en wanneer deze externe veiligheid niet vervangen wordt door iets anders. Denk aan het kwijtraken van veel geld, het kwijtraken van een geliefde, het kwijtraken van een baan, het kwijtraken van gezondheid, het kwijtraken van bezit. 
Je komt dan in een ontwakingsprocces wat er uiteindelijk voor zorgt dat je vanuit een ander perspectief naar het leven gaat kijken. Eerst komt er veel angst omhoog en ervaar je een soort van overprikkeling in je hoofd. Dat komt, omdat je hoofd het niet meer recht kan breien. Je gaat zweten, huilen en machteloos voor je uit staren. Pas later besef je je dat dit moment een moment van loslaten was. Er heeft zich een hardnekkige overtuiging of hechting van jou losgelaten die er nooit had mogen zitten!
Het kan zijn dat je daarna aan de slag gaat met het verder onthechten van nog meer en andere patronen en gewoonten waarmee je in je leven veiligheid hebt gecreeerd. Deze veiligheid was voor jou een belangrijke manier om te overleven en om je leven daarmee in stand te kunnen houden. Wanneer deze veiligheid weg valt, omdat je besluit meer vanuit je gevoel te gaan leven dan val je even in een zwart gat waarin je grootste angsten naar de oppervlakte komen. Wil je meer lezen over onthechten, klik dan HIER

Hoe lang duurt de Dark night of the soul? 

Dit hangt er van af. Soms duurt dit een paar maanden, soms een jaar en bij enkelen duurt dit jaren. Het hangt er vanaf hoe diep je gaat en welke angsten je wilt gaan loslaten. De wil en daarmee de wilskracht is hierin alles bepalend. De periode van de Dark night of the soul is niet constant zwart gekleurd. Dit kan in golven komen. Wanneer je de diepte in gaat dan kan dit gepaard gaan met zweten, nachtmerries en ook met concentratieproblemen en ademproblemen. Goed voor jezelf zorgen is op dat moment heel belangrijk. Mild zijn voor jezelf en vooral uit je hoofd proberen te blijven. Soms kan het helpen om even hulp te zoeken bij iemand die naar je wilt luisteren. Je moet dit proces zelf doorlopen, maar waak er over dat je niet te diep weg zakt. Soms kun je even het gevoel hebben dat het leven geen zin heeft. Ook dat gevoel gaat voorbij, maar als je dat niet weet dan kan het lastig zijn om er doorheen te komen. Het kan je helpen om in deze periode een spirituele healing te boeken, klik HIER. 

Een dark night of the soul gaat vooraf aan een ego sterfte. Wanneer je helemaal los wilt komen van het "mens-zijn", dan zullen er meerdere sterftes gaan plaatsvinden en zal je dus ook meerdere dark-night of the souls gaan ervaren. Elke volgende dark-night of the soul zal steeds iets korter van duur zijn en ook telkens iets minder diep gaan. Maar ondanks alles is het een proces wat je van binnen ontgift en dat is pijnlijk. 

Hoe kun je angsten loslaten? 

Het proces van angsten loslaten is vaak ingrijpender dan dat we denken. Wanneer je door een burn out thuis komt te zitten kan het zijn dat de angst om je baan kwijt te raken boven komt drijven. Sterker nog, de angst die daaronder zit gaat over geld. Want als je inkomen stopt, hoe kun je dan nog je huis en gezin onderhouden? Voor je gevoel kun je uiteindelijk alles kwijt raken en de diepste angst die daar dan onder zit gaat over je bestaansrecht. Deze angst leeft in ieder van ons. 
Om je angsten los te laten is het de bedoeling dat je gaat voelen. Voelen zonder je gedachten te gebruiken. Dit gaat met vallen en op staan. En wanneer je dit proces vaker hebt doorlopen, dan zal je op den duur merken dat er geen angst meer is voor dit onderwerp. Wat over blijft is licht en een grote kracht die in jou is ontstaan. 

Het ego sterft en wat dan? 

Wanneer je ego sterft, dan ervaar je daarna een wedergeboorte. Ook dit kan vaker dan één keer voorkomen. Een wedergeboorte voelt als een nieuw begin en voelt fijn en licht! Het is belangrijk dat je je realiseert dat een nieuw ego zich via een andere ingang weer kan aandienen. Omdat de mensen en de systemen in de wereld buiten jou zullen proberen te beinvloeden. Wanneer het ego sterft, dan zeg je "nee" tegen jezelf. Je komt dan tot de conclusie dat het leven niet gaat over het dienen van je eigen belang en ook niet het belang van elk ander mens. Je gaat dan terug naar de kern van het leven, naar de oorsprong. Naar jouw essentie. Wanneer je focust op je ziel, dan onthecht je jezelf van alles en iedereen en dan leg je een vruchtbare bodem voor alles in je leven wat je wilt gaan bouwen.

Ik wil graag hulp bij mijn Dark night of the soul proces, kan dat? 

Tuurlijk kan dat. Een spirituele healing helpt je om los te komen van negativiteit. Wil je meer hierover lezen of een sessie boeken, klik dan HIER.