Faalangst gaat over de angst om te mislukken, om het niet goed te doen, om te verliezen. Om alles te verliezen. 

Faalangst kunnen we rationeel gezien heel goed naast ons neerleggen. Iedereen weet dat faalangst niet nodig is en dat het je zwakker maakt. Iedereen weet dat faalangst een gedachte is en ervoor zorgt dat je blokkeert of gaat zweten. Fouten maken in het leven hoort er bij, ook daar is iedereen van overtuigd. En toch wordt het grootste gedeelte van de mensheid vastgehouden door faalangst. Vaak zonder dat ze het doorhebben, omdat het diep diep diep in ons onderbewustzijn aanwezig is. 

Het is de grootste mentale kwelling van de mensheid.

Faalangst is de grootste mentale kwelling van de mensheid

Faalangst hoort thuis in de categorie "zeer sterke mentale kwelling". Het is de wortel van een zeer groot bolwerk waar honderden of misschien wel duizenden overtuigingen aan vast hangen. 

De programmering van het bolwerk rondom faalangst is bij iedereen al in de jonge kinderjaren begonnen. Hierdoor is het een zeer hardnekkig en moeilijk af te breken mentale kwelling. 

Faalangst leidt altijd tot:

zelf veroordeling
Je beschuldigd jezelf keer op keer voor dingen die je niet goed hebt gedaan. Meestal kijken we dan naar ons verleden om vast te stellen hoe vaak het al niet goed is gegaan. Het verleden is een belangrijke rode knop om zelf veroordeling kracht bij te zetten

misleiding 
We leven in een spirituele oorlog. Hiermee wordt bedoeld, dat de energie om ons heen invloed heeft op je gedachten en hoe jij je voelt. Via vormen van misleiding word je als het ware gedreven naar de dingen die ongezond of slecht voor je zijn. Het zijn de dingen waar een verlangen in zit. Een verlangen om even rust te voelen, om even plezier te ervaren, om even gezelligheid te ervaren. In die misleiding heb jij het gevoel dat je bevrijd gaat worden van het lijden, in die misleiding heb je het gevoel dat het jou blijdschap gaat brengen. In de faalangst heeft de vijand al terrein gewonnen in je gedachten. Via die gedachten zal de vijand als een ervaren salesmanager de voordelen opsommen die jou overhalen om toe te geven aan de misleiding. Misleiding brengt je onderaan de streep altijd dichter bij hebzucht, aanzien en macht. Hoe meer je hierin vastzit, hoe ongelukkiger je wordt. De vijand zal je namelijk via misleiding weer terugbrengen bij zelfveroordeling. De zelfveroordeling wordt dan nog hardnekkiger, omdat hij via gedachten jou gaat veroordelen over dat wat je hebt gedaan. 
Bijvoorbeeld: Je bent bang om als vader te falen bij je kinderen. Deze angst is onbewust aanwezig en beheerst je hele leven. Op een zaterdagochtend belt een vriend en vraagt of je mee gaat naar een festival in de buurt. Het is op die dag dat je je zoon hebt beloofd bij zijn voetbalwedstrijd te komen kijken. Je vriend dringt aan en zegt dat het goed voor je is om er even uit te zijn. Die wedstrijden van je zoon komen nog vaker voorbij. Het is tijd voor feest, bier en ouwehoeren. Je bent overtuigd en gaat mee. De volgende dag hoor je hoe goed je zoon gespeeld heeft en hoeveel publiek er bij de wedstrijd was. Je zakt dieper weg in de zelfveroordeling: hoe had je zo stom kunnen zijn. "Zie je wel, je bent een slechte vader."

afleiding
De onrust die faalangst veroorzaakt woelt onbewust in je systeem. Hierdoor ben je hele dagen onrustig en zoek je naar manieren om die onrust kwijt te raken. Meestal wordt faalangst gecombineerd met afleiding. Een voorbeeld hiervan is poetsgedrag. Hoe schoner het huis, hoe meer je de bevestiging hebt dat je het goed doet en dus niet faalt. Of hard werken: hoe harder je werkt hoe meer de faalangst af zwakt en je het gevoel hebt dat je het goed doet. De lat ligt dus standaard heel hoog. Zo kan faalangst en afleiding leiden tot obsessief gedrag en tevens tot een verslaving.     

slachtofferschap
Word je klein gehouden door faalangst, dan zijn je gedachten er op gericht om jezelf als slachtoffer te zien en verwacht je dat het meest ergste en slechtste jou gaat overkomen. De faalangst heeft op dat punt mogelijk al een aantal keren in je leven bewezen dat je geboren bent om te falen. De mislukkingen in het leven (lees: oa door in de val te trappen van de misleiding) zijn een bevestiging dat er nog veel meer gaan komen. Je denkt dan in slachtofferschap in plaats van in kracht. Het associatieve denken heeft het van je overgenomen. De angst voor vanalles wordt groter en groter, omdat het netwerk van mogelijkheden ook groter wordt in je brein. Het gevoel van falen krijgt dan plek in alle aspecten van je leven. Dat is de manier hoe de vijand te werk gaat. Het wil je hele leven beheersen en doet dit door controle te krijgen over al je gedachten.

wantrouwen
faalangst zorgt ervoor dat je de buitenwereld gaat wantrouwen. De vijand maakt je duidelijk dat je op moet letten. In de buitenwereld vind je bedrog en leugens. Door niemand te vertrouwen inclusief jezelf niet blijf je beschermd. Het is dé manier om faalangst tegen te gaan, dat vertelt een overtuiging je.     

Waarom moet je faalangst aanvechten? 

Een mentale kwelling ontneemt je het gevoel van vrede en kan leiden tot verschillende vormen van neerslachtigheid en depressiviteit. Je kunt door de aanwezigheid van faalangst een slechte en nachtrust ervaren. De aanwezigheid van faalangst kan zorgen voor concentratieproblemen en voor spontane huilbuien die niet meer te controleren zijn.

Faalangst zorgt voor een lijden die je uit kan putten. Het kost je energie.  
Het kan leiden tot verslaving
Het kan leiden tot dwangstoornissen
Het kan leiden tot psychische problemen
Het kan leiden tot psychosomatische problemen
Het kan leiden tot een burnout
Het kan leiden tot angstaanjagende nachten
Het kan leiden tot halucinaties (visuele en auditieve) 

Hoe kom ik van faalangst af? 

Erkennen dat je er last van hebt
Stel voor jezelf vast in welke mate faalangst je leven nu beinvloedt. Hoe vaak veroordeel je jezelf?
Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn: Op welke manier denk je over jezelf? Hoe vaak en hoe graag wil je het graag goed doen voor anderen? Hoe vaak ben je bang dat iemand boos op je is of teleurgesteld in jou is? Hoe vaak heb je op je werk een schuldgevoel? Hoe vaak heb je het gevoel dat mensen je willen bedriegen of terug willen pakken? Hoe vaak heb je een schuldgevoel naar je ouders of je kinderen? 

Ga na waar faalangst in je jeugd begonnen is
Wie hebben hier een aandeel in gehad? Hoe is de faalangst geprogrammeerd in jou? Ga je leven na en stel vast op welke vlakken je faalangst hebt ervaren. Ga ook na op welke manier je leven beïnvloed werd, waardoor faalangst nog sterker in jou geprogrammeerd werd. Welke gebeurtenissen hebben hiermee te maken? Ga na welke overtuigingen als gevolg van de faalangst in je leven zijn ontstaan? Op welke manier heeft faalangst je nu nog in zijn greep?
Denk er over na of schrijf het op, want dit is het begin van je bevrijding.

Spoor alle overtuigingen op die voort komen uit faalangst
Ga na welke overtuigingen, welke denkpatronen, gaandeweg je leven zijn ontstaan als gevolg van de faalangst. Deze overtuigingen mag je één voor één gaan afbreken en loslaten. Door er een ander perspectief op te plaatsen. Door er met andere ogen naar te kijken, vanuit een andere blik. 
voorbeelden van overtuigingen die verwant zijn aan faalangst: 
ik doe het nooit goed
wat heeft het leven voor zin
ik heb geen bestaansrecht
ik ben niet gewenst in dit leven
als je genoeg vrienden hebt, hoor je er bij
als je een diploma hebt, dan ben je goedgekeurd
als je aan de verwachtingen van ouders en kinderen voldoet, dan mag je bestaan
ik ben geboren met ongeluk
het leven is hard
het leven is zwaar
als je genoeg geld hebt, dan is er rust
ik moet een partner hebben
ik hoop dat ik niet oud word
ik ben niet mooi genoeg
ik ben een nietsnut

Onvoorwaardelijke liefde kent geen faalangst

wanneer je wilt groeien naar onvoorwaardelijke liefde, dan heeft faalangst hier geen plek in. Faalangst hangt namelijk samen met een oordeel over jezelf en in de dimensie van onvoorwaardelijke liefde bestaan er geen oordelen. 
Om te komen tot onvoorwaardelijke liefde werk je er aan om te gaan leven in overgave. Overgave houdt in dat je "ik" gestorven is. Je "ik" die tot op heden bepaalde dat er angsten zijn waar je rekening mee moet houden. 
Onvoorwaardelijke liefde leeft in vertrouwen. Leven in vertrouwen wil zeggen dat de zin "wat als...." vervangen wordt door "zelfs als....". Met andere woorden: je denkt dan niet meer "Wat als ik geen goede vader ben?", maar in "Zelfs als ik geen goede vader ben". Deze tweede zin geeft aan dat je leeft en dat je binnen elke omstandigheid die zich in je leven voordoet blijft staan en blijft leven. Dan is er geen sprake meer van falen, maar van overwinnen. 

Ik zoek hulp bij het overwinnen van mijn faalangst

Je bent van harte welkom. Memorable is gespecialiseerd in het aanpakken van faalangst. Het is de meest hardnekkige en destructieve vorm die een mensenleven in zijn greep kan hebben. Ik help je om jezelf hieruit te bevrijden. Door je handvatten te geven, te coachen en door de inzet van spirituele healing waarin de energie van onvoorwaardelijke liefde alle negativiteit uit je leven haalt. Wil je hier meer over lezen, klik dan HIER.

Wil je een aanvraag versturen, klik dan op onderstaande knop. 

Contact opnemen