Wanneer je last hebt van negatieve gevoelens, gevoelens die onrust, leegte of buikpijn bij je oproepen. Dan betekent dit dat er ergens in jouw systeem een overtuiging aanwezig is die gebaseerd is op een leugen. Een leugen? Ja, je gelooft dan in een illusie. Die illusie voelt als dé waarheid, omdat je realiteit die illusie bevestigd. Maar het is en blijft een illusie, het is namelijk niet wat je ziet. Dit kan je verwarren, omdat je niet weet hoe je er anders naar moet kijken. In dit artikel worden wat handvatten gegeven.
De onrust, leegte of buikpijn die je voelt zijn signalen die duiden op een disbalans. Die disbalans kan alleen hersteld worden wanneer je de overtuiging los laat, wanneer je er mee breekt en je vanuit wilskracht de overtuiging niet meer in stand houdt. 

Het ingewikkelde aan dit proces is dat overtuigingen op onbewust niveau actief aanwezig zijn. In veel gevallen zal je de overtuiging niet heel gemakkelijk te pakken krijgen en het loslaten van de overtuiging zal ook wat innerlijke en/of uiterlijke strijd opleveren.  Maar wil je van onrust of leegte af, dan is het de bedoeling dat je er vol voor gaat. Want uiteindelijk ben jij de winnaar en niet de overtuiging.  

Je ziel is in perfecte staat neutraal en in vrede

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat een overtuiging ervoor zorgt dat je uit balans kunt raken. Dat komt, omdat een overtuiging mentaal is en eveneens diep geprogrammeerd is. Alles wat mentaal binnenkomt en niet opgeslagen wordt in je hart, zorgt ervoor dat je geblokkeerd wordt van je gevoel.  En daar ontstaat dan de disbalans. Dat komt ook, omdat je gevoel de verbindingsweg is naar je ziel. Je ziel is bewustzijn. Je ziel is wie je werkelijk bent. Wanneer je sterft verlaat je ziel opnieuw je lichaam en word je opgenomen in de bron. Daar waar je opnieuw herenigd wordt met alles. 

Het aardse leven is een tijdelijke ervaring en we ontvangen hiervoor een lichaam waarmee we onszelf verstaanbaar en functioneel kunnen maken. We worden als aardse mens geboren en het is de uitdaging in dit leven om terug te keren naar onze oorsprong en dus in te zien dat we niet aards zijn. Dit is een sterfproces, omdat de hechting aan het aardse leven ervoor zorgt dat je al deze hechtingen weer mag gaan loslaten. Het voelt dan alsof je alle veiligheid in je leven op gaat geven en dat kan heel overweldigend en ook pijnlijk binnenkomen. Wat je dan doet is jezelf bevrijden uit een kooi en dat is ook de reden waarom veel mensen hier moeite mee hebben. Je laat dan het vertrouwde nest los. Het nest waarvan je altijd geloofde dat dát "normaal" was. 
Je kunt het vergelijken met iemand die opgroeit in een groot gezin. Denk bijvoorbeeld aan een gezin met meer dan tien kinderen. In dat gezin zijn regels en structuur heel belangrijk. Wanneer een gezinslid besluit om op zichzelf te gaan wonen, dan zal de eerste periode heel overweldigend zijn. Het zal ook eenzaam voelen. En toch is het heel goed en gezond om die stap te zetten.

Je ziel is van nature neutraal. Neutraal in energie. Je ziel "is". Een baby komt het dichtste bij de kern van je zie. Een pasgeboren baby heeft nog geen referentiekader, nog geen woordenschat. Het ervaart alles in het nu en ziet alles als een wonder. Een baby is tevreden en doordat het geen gedachten heeft, is het neutraal. Je zou die neutrale staat kunnen vergelijken met het binnenste van een ui. Daar vind je niets. Alle lagen zijn er dan af en wat je overhoudt in pure energie waar geen vertroebeling meer in aanwezig is. Alle schillen staan voor de programmeringen die we in ons leven tot ons nemen. Vaak gebeurt dit onbewust via school, via de maatschappij en het gezin. En ook ontstaan de programmeringen door de keuzes die je maakt in het leven. Denk aan je keuze voor een partner. Die partner kies je niet voor niets. Wanneer je nog niet in verbinding staat met je essentie, zal je altijd kiezen voor een partner die de programmeringen in jou bevestigd en benadrukt.

Wil je hier vanaf en wil je weer terugkeren naar het binnenste gedeelte van een uit, naar de kern. Dan ga je de schillen en dus programmeringen loslaten. De binnenste schillen zijn het moeilijkste te vinden, zijn het meest hardnekkig. Die zie je nu nog niet. Deze zullen pas naar de oppervlakte komen wanneer je de buitenste schillen hebt losgelaten. De buitenste schillen zijn pas op latere leeftijd toegevoegd en zijn minder diep geprogrammeerd. Dat zijn de hechtingen die gaan over patronen en gewoonten. Denk bijvoorbeeld aan je behoefte om schoon te maken of je behoefte om te sporten. Het zijn behoeftes die je gemakkelijk ziet en ook kunt doorbreken. Dit geldt niet voor hechtingen die bijvoorbeeld gaan over het waarderen van soberheid in je leven of het verwijderen van alle social media op je telefoon.   

Je kunt de ziel ook vergelijken met een ballon. In de ballon zelf vind je niets. Dit symboliseert de ziel. Elke programmering in je leven die afwijkt van je ziel (dus die niet resoneert met liefde, rust en vrede) zorgt voor een lek. Hoe meer de ballon lekt, hoe meer je uit balans bent. De ballon raakt dan zijn stevigheid kwijt. De balon wordt dan zwak. Het is belangrijk dat je al die gaten gaat dichten, zodat je de minste last hebt van gevoelens als onrust, leegte en buikpijn. De belangrijkste gaten ontstaan door je gedachten. Door de niet-functionele gedachten. Dit zijn gedachten die gaan over angst, schuld en schaamte. Bijna alle ongezonde gedachten zijn hier naar terug te brengen. 

Voelen helpt om te bewegen naar je hart

Triggers kunnen de onrust in jou vergroten. Triggers worden meestal van buiten aangewakkerd en raken iets in jou waar het ego tegen in verzet gaat. Een trigger is een vorm van weerstand en het vertelt jou dat je in actie moet komen. Dat is zoals je het jezelf hebt aangeleerd in je leven. En nu is het moment gekomen dat we triggers mogen gaan voelen, zonder in actie te komen. En dit gevoel levert veel lading op in jezelf. Iets in jou komt dan in opstand. Het ego zal het hier niet mee eens zijn en er alles aan doen om je alsnog in actie te brengen. Het komt er dan op aan hoe sterk je wilskracht is om het ego te negeren.
En daar gaat het pad ook over. Het pad om opnieuw verbonden te worden met je essentie is het pad waarin je alle programmeringen gaat afleren. En dat voelt als afkicken. Dit vinden we als mens heel lastig, omdat het onze natuur is te verlangen naar de aardse dingen. De wilskracht heb je nodig om telkens opnieuw te beseffen dat het niet om de aardse verlangens gaat, maar om je essentie. Want alleen daar vind je rust en ben je in balans. Zo lang er nog hechtingen zijn, zullen gedachten je blijven bestoken met angst, schuld en schaamte. Wanneer je hier niet bewust van bent schiet je al snel terug in de strijd en weerstand en dus kom je in actie. Hiermee voorkomen we dat we gaan voelen. Want voelen is onbekend en niet altijd even fijn. Hierdoor zullen we vast blijven zitten in ons hoofd en voor veel mensen voelt dit als de meest comfortabele weg. Terwijl triggers dé uitnodiging zijn om te gaan voelen, zodat de trigger kan transformeren. Zodat deze trigger nooit meer in welke context dan ook opnieuw kans krijgt om je uit balans te brengen. Het is een belangrijke stap naar bevrijding. 

Door te voelen haal je de aandacht weg van je hoofd en krijgt je hart de ruimte om te gaan openen. Wanneer je bent opgegroeid in een omgeving waar je veelal hebt moeten overleven, dan is voelen ingewikkeld, ongemakkelijk en vaak ook eng. Het kost tijd om te kunnen voelen en vooral ook om te kunnen vaststellen waar je dan precies iets voelt. 

Het proces van voelen en doorvoelen, zonder gedachten te laten doorkomen, maakt je sterker en bewuster. Het opent de deuren naar de dieper liggende overtuigingen die je wilt gaan loslaten.  

Overtuigingen vragen om innerlijk werk

Voelen helpt je om bewuster met triggers om te gaan. Je blijft dan weg uit het ego gedrag waarin je in de weerstand komt en gaat reageren. Je neemt dan verantwoordelijkheid voor wat je voelt en houdt het bij jezelf. Maar met voelen alleen komen we niet van die diepere overtuigingen af. Er zullen dus momenten zijn dat er geen triggers zijn, maar wanneer je wel last hebt van onrust en leegte. Het vraagt van jou om innerlijk werk, om na te gaan waar deze onrust mee te maken heeft. Vaak kom je uit bij overtuigingen zoals: "ik ben het niet waard om te leven" of "ik doe er niet toe". Probeer na te gaan wanneer deze overtuiging ontstaan is. Kijk eens naar je verleden en zoek naar de momenten wanneer deze overtuiging jou heeft vastgezet. 

Een overtuiging is altijd gebaseerd op een leugen. Het is de kunst om die leugen recht in de ogen te kijken en dus te zien en te voelen dat het ook echt een leugen is. Want rationeel gezien kunnen we wel denken "ik doe er wel toe", maar pas wanneer het door je hart is opgenomen heb je het belichaamd. Je komt pas van de overtuiging af, wanneer je er een ander perspectief op hebt geplaatst. Wanneer je de leugen dus ook echt hebt weggezet als leugen. 

Een voorbeeld hoe je dit kunt doen: 

Stel dat je de overtuiging hebt "ik ben niet goed genoeg". 
Deze overtuiging is ontstaan in het gezin waarin je opgroeide. Je moeder heeft je keer op keer neergehaald. Je deed het nooit goed in haar ogen. Nu weet je dat dit komt door haar eigen tekortkomingen. Ze projecteerde haar pijn op jou. Maar toch merk je in je leven en in je werk dat het in de weg zit. Je kunt er dan voor kiezen om er mee te gaan zitten, dus om het gevoel aandacht te geven. Sluit dan je ogen en laat de zin "ik doe het niet goed genoeg" een paar keer door je gedachten gaan. Laat de gedachte dan doordringen tot je hart en wacht tot er inzichten of antwoorden naar boven komen. Pas dan ben je de overtuiging aan het transformeren. 

Ik wil graag van onrust en leegte af

Je bent van harte welkom. Onrust en leegte vragen om bewustzijn en een spirituele healing gaat je daarbij helpen. Wil je hier meer over lezen, klik dan HIER

Wil je graag rechtstreeks een aanvraag indienen, klik dan op onderstaande knop.

Contact opnemen