Wat is dualiteit?

We spreken van dualiteit wanneer je de wereld beschouwd en benaderd vanuit een tweedeling, namelijk goed en fout. Je vindt het belangrijk om een mening te hebben en om deze mening te verkondigen. Je hebt een oordeel over mensen en vaak ook over jezelf. Je doet aannames en je hebt verwachtingen. Ontsnappen uit een wereld waar dualiteit is voelt voor jou als zweverig en hoort thuis bij mensen die leven in het klooster. Dualiteit is de realiteit van vandaag en wil je in deze maatschappij overleven, dan is het belangrijk dat je dit aanvaard en mee gaat in deze stroom.

Hoe ontstaat dualiteit?

Als kind hebben je ouders en je omgeving je geleerd dat er een goed en fout is. Het ontvangen van liefde en aandacht was in een bepaalde mate afhankelijk van jouw eigen gedrag. In plaats van te "zijn" leerde je gaandeweg conditioneringen die je hielpen om positieve aandacht te krijgen. Het woord "conditionering" draagt programmering in zich. Door gedrag of woorden vaker te herhalen wordt het een onderdeel van jouw gecreerde identiteit. Door trial and error leer je wat wel en wat niet werkt. Met andere woorden door wat je ziet en wat je ervaart. De kans om afgewezen te worden wil je ontlopen. Of het nu afwijzing of uitsluiting is, alles hangt samen met het gevoel om te mogen bestaan. Er is een mechanisme diep in jou aan het werk om je voortdurend te toetsen of je het recht hebt om te mogen bestaan. Wat je doet en wat je zegt zijn hierin bepalend, want dat kunnen andere mensen zien en horen. Wat je voelt en denkt doet er niet toe. 
Dualiteit ontstaat hierdoor op twee manieren. Dualiteit in jouw buitenwereld en dualiteit in jouw binnenwereld. De buitenwereld heeft jou geleerd dat er een goed en fout is en dat je jezelf moet aanpassen om te mogen bestaan. De dualiteit in jouw binnenwereld ontstaat, omdat gevoel er niet mag zijn en omdat je steeds vaker destructieve gedachten zal gaan creeeren als gevolg van ervaringen in je buitenwereld. 

Dualiteit wordt daarnaast ook gevoed door de maatschappij in zijn algemeenheid. Denk bijvoorbeeld aan het nieuws wat 95% van de tijd gaat over negatieve, verdrietige en beangstigende berichten. Denk bijvoorbeeld aan de overheid waarin je gestimuleerd wordt voor om een politieke partij te kiezen en met als gevolg dat je daarmee tegenover de andere politieke partijen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan social medial en televisie waarin je kledingstijl bepalend is voor hoe mensen met je om gaan of waarin geld en aanzien hand in hand gaan. Je hele leven is gevuld met dualiteit waardoor het voor jou een vanzelfsprekendheid is. 

Dualiteit hoort er bij toch? 

Veel mensen "vegen" het idee van een harmonieuze samenleving, een samenleving waar eenheid en liefde is van tafel, omdat het ondenkbaar is in deze maatschappij. Ze zouden het wel willen, maar het is een utopie. En toch is dit niet zo. Het is een keuze en deze keuze hangt samen met volharding en discipline. Het vraagt om vanuit een ander perspectief naar jezelf en naar de wereld te kijken. Wannneer je kiest voor vertrouwen, dan zal je door een aantal stadia heen gaan. Een daar van is de dark night of the soul. Voor meer informatie hierover klik HIER. Het ontstijgen van dualiteit zodat je uit de zogeheten 3D matrix stapt vraagt om moed. 

Natuurlijk is het niet zo dat goed en fout niet meer zouden mogen bestaan. Het is alleen de vraag of je daarmee mensen zou moeten afwijzen? Is het zo dat dualiteit nodig is om een ander aan te vallen of af te breken. nee toch? 
Zo lang we nog leven in een tastbaar lichaam ontkom je er niet aan dat we in onze wereld te maken hebben met dualiteit. Verandert het lichaam in een spiritueel lichaam, dan zal je zien dat dualiteit verdwijnt. Dat komt, omdat de mens dan niet meer aan aarde gebonden is. Dit is nu nog ondenkbaar en toch is die realiteit bereikbaar. 

De uitdaging van dualiteit gaat er daarom om, dat je in staat bent om alleen over jezelf te oordelen en niet meer over anderen. Wanneer iemand iets fout doet, iets doet wat in jouw ogen fout is, dan laat je het oordeel buiten jezelf. Je weet hoe karma werkt en dat iedereen daarin zijn portie ontvangt. Jouw taak is om het goede voorbeeld te geven en te begrijpen dat je zelf ook dingen hebt gedaan in je leven die niet haaks waren. Je kunt in dat geval beter afstand nemen en de deur geopend laten voor diegene om excuses aan te bieden of om vragen aan jou te stellen. Zo leer je een ander dat er altijd nog een weg terug is. Dat de deur nooit definitief gesloten is.   

Blijf je steken in dualiteit waarin je negativiteit in je leven toe laat, dan zal je altijd en overal in een overlevingsstand staan. Je zenuwstelsel staat dan aan, waardoor in je lijf er een permanente staat van onrust aanwezig is. Veel dieper liggende spieren zijn dan aangespannen en hierdoor wordt je hartgebied gesloten. Je bent dan alert en bent met je aandacht naar buitengericht. Omdat je hartgebied dan gesloten is, word je gevoed door je gedachten. Het is een ongezond patroon, omdat het iets anders activeert dan de verbinding met je ziel. Op het niveau van je ziel is er rust en vrede en dit is tegengesteld aan rust en vrede. Overleven heeft het overgenomen van "zijn".
Jezelf identificeren met dualiteit als in overtuigingen en aannames, zorgt ervoor dat de verbinding met je ziel geblokkeerd wordt. Hierdoor "vergeet" je wie je werkelijk bent en dat leidt tot fysieke-, mentale-, emotionele- en spirituele problemen. Het zorgt voor onrust en wantrouwen. 

Wat is non-dualiteit? 

We spreken van non-dualiteit wanneer je leeft vanuit onvoorwaardelijke liefde. Je bent dan emotioneel van alles en iedereen onthecht. Je bent verbonden met jezelf, met je ziel. Je bent de waarnemer van je gedachten en je emoties. Je bent de waarnemer van je lichaam. Je hebt afstand genomen van alles wat je niet bent waardoor je jezelf hebt bevrijd. 

Non dualiteit gaat over "zijn", de waarheid van je ziel leven. Het gaat over waarnemen zonder oordeel. Met andere woorden: dat wat jij waarneemt is jouw realiteit op dat moment. Zonder kleuring uit het verleden, zonder overtuigingen. Het moment waarop jij iets ziet en de manier hoe jij naar het onderwerp / voorwerp kijkt, bepaalt jouw waarheid. Een ander hoeft dit niet op deze manier en op dat moment te zien. Laat jij het verleden mee spelen, laat jij geprogrammeerde oordelen mee spelen dan zal jouw kijk op dat ene onderwerp / voorwerp veranderen. Echter, wanneer er geen oordeel in jou leeft, kun je alles en iedereen vanuit een staat van "zijn" bekijken en ontmoeten. Je kiest er dan voor om elk moment vanuit een nieuwe blik, vanuit een neutrale positie, te ontvangen. Hierdoor realiseer je je dat alles waar een oordeel op zit te maken heeft met dat wat jij in het verleden hebt meegemaakt.

Bij non dualiteit neem je afscheid van alles wat jou ooit is aangeleerd. Dit kun je alleen doen door de waarnemer te zijn. Je observeert, maar absorbeert niet. Je identificeert je daardoor niet meer met datgene wat je ziet of wat tegen jou gezegd wordt. Hierdoor ben je emotioneel vrij en kan niets je meer gevangen houden.   

Non-dualiteit is niet hetzelfde als grenzeloosheid. Non-dualiteit levert je rust op. Het is een gezonde manier van leven. Je accepteert het leven zoals het is. Er is geen moeten of willen meer. Je leeft dan vanuit overgave.  Non-dualiteit is 100% liefde, omdat liefde gaat over acceptatie en vertrouwen. Non-dualiteit is een keuze en in die keuze kiest je ziel er voor om te gaan leven vanuit liefde in plaats van vanuit het ego. Dat wil zeggen dat gevoelens en gedachten als vanzelf daar aan gekoppeld zijn.

Van hoofd naar spiritualiteit

De energie van ons lichaam en het ego is lager dan die van onze ziel. Dat komt, omdat het ego en ons lichaam leven van de verlangens die liggen in de externe wereld, in de zintuiglijke wereld. Deze zintuiglijke wereld is gericht op hebzucht, macht en aandacht. Het ego heeft maar één doel en dat is jou gevangen houden. Door beperkende en saboterende gedachten uit te zenden word je als het ware verlamd. Gedachten zijn veelal negatief en wanneer we ons er mee identificeren, dan ontstaan er emoties die energie kosten. Je ziel daarentegen is in een staat van "zijn". Het is de waarnemer van je gedachten. Je ziel bekijkt alles vanuit energie en accepteert alles hoe het is. Er is een groot vertrouwen dat alles een betekenis heeft en door je te richten op dat wat je inspireert volg je de weg van je ziel. 

Als we ons hele leven geleerd hebben om hoge toppen en diepe dalen te ervaren, dan is het mogelijk dat je in een staat van "zijn" bijna verward raakt. Dat komt, omdat je zo geprogrammeerd bent dat jouw comfort lijkt te liggen in onrust en lijden. Maar begeef je jezelf langere tijd in een staat van "zijn" en wandel je dit pad alleen, zonder invloed van anderen, dan wordt dit je nieuwe comfort. Je hebt dan geen enkele inspanning meer nodig om vrede te ervaren. Je hebt geen spullen meer nodig, geen activiteiten. Om daar te komen zal je een periode van stilte en afzondering moeten gaan opzoeken. Heb je deze periode afgerond dan openen zich nieuwe deuren. Deze deuren gaan over vrede, liefde en plezier. 

Is non-dualiteit voor iedereen weggelegd? 

Ja en nee. Non-dualiteit vraagt met name om volharding, wilskracht en discipline. Het vraagt ook om zelfreflectie en om toewijding. Het is een pad van sterven, een smal pad. Niet iedereen is in staat om dit aan te gaan, omdat de verslavingen en verleidingen in de aardse wereld een magnetische werking op ons hebben. Wanneer je gedachten te sterk aanwezig zijn, je veel negativiteit ervaart, dan dan kan een spirituele healing je helpen. Wil je hier meer over weten of wil je een sessie boeken, klik dan HIER