Wat is een verslaving?

Een verslaving heeft met een extreme vorm van hechting te maken. Je bent in dat geval afhankelijk geworden van een externe bron, dus iets of iemand buiten jezelf, om je fijn of gelukkig te kunnen voelen. Bij verslaving denken we al snel aan drugs of alcohol. Maar wat we vaak vergeten is dat er veel, heel veel meer, vormen van verslaving zijn. De meeste vormen van verslaving vallen niet zo op, omdat we deze kunnen maskeren voor de buitenwereld. Je kunt stellen dat elke vorm van afhankelijkheid een verslaving is. 

Voorbeelden van verslaving

drugs
alcohol
sex / lust
schoonmaken
gamen
roken
gokken
medicijnen

Maar ook:
verzamelen
kopen
dwang
geld
aanzien
aandacht
liefde
gezondheid
schoonheid
een vriendschap
een liefdesrelatie

Een verslaafde is obsessief

Iemand die verslaafd is, is zich aan een externe bron gaan hechten, om zich fijn en gelukkig te kunnen voelen. Een verslaving ontstaat niet zomaar. Dat gaat geleidelijk aan. Zoiets begint klein en door de fijne ervaring van dat moment groeit het verlangen naar meer. Wanneer iemand door slaat in verlangen noemen we dit obsessiviteit. Het ego heeft je dan volledig onder controle en zendt de hele dag gedachten naar je uit waardoor je als vanzelf afhankelijk wordt. Wanneer de omgeving deze verslaving voedt, door je te beïnvloeden en te stimuleren om er mee door te gaan, dan raak je verstrikt in een net. Het is je nieuwe comfort geworden, waardoor je onderbewustzijn het van je over is gaan nemen. Iets in jou is op dat moment gaan geloven dat je niet gelukkig kunt zijn zonder die externe bron. Elke verslaafde is dus obsessief. 

In de reguliere geneeskunde word je als "verslaafde" aan een ander "label" gehangen dan iemand met een afhankelijkheids- of obsessieve stoornis. Mijn waarheid is dat veel stoornissen ook een verslavingscomponent in zich dragen. Kortom: obsessiviteit, afhankelijkheid en hechtingen hebben een belangrijke link met verslaving. 

Wie lijden er aan een verslaving?

Iedereen die hecht aan het aardse leven, het leven van afleiding en verleiding en daar waar entertainment centraal staat, waar we gericht zijn op consumptie, is verslaafd. Er wordt ook wel eens gezegd dat mensen die (nog) niet ontwaakt zijn lijden aan een verslaving. Ik weet zeker dat ook heel veel ontwaakte mensen nog steeds last kunnen hebben van een verslaving of hechting. Mensen die besloten hebben om hun leven op te offeren en daarmee het ego te vernietigen die hebben geen enkele verslaving. 

Het ego en verslaving

Het ego speelt een zeer grote rol in het leven van een verslaafde. Het ego is er ALTIJD op uit om je afhankelijk te maken, van alles en iedereen. Het ego geeft je het gevoel dat je iets nodig hebt om je fijn te kunnen voelen. Je verliest dan aan kracht en je wordt dan controleerbaar. Waarom zou het ego dat willen? Omdat het ego onderdeel uit maakt van de donkere wereld. De donkere wereld is de wereld van dualiteit. Deze wereld noemen we ook wel de derde dimensie of de matrix. Het is deze wereld die er voor zorgt dat mensen in angst leven. Maar deze mensen weten niet dat ze leven in een illusie. Het is een illusie, omdat we denken dat ons bestaansrecht af hangt van de goedkeuring van anderen. Dat is niet zo. Deze gedachte brengt ons bij een vorm van lijden.  
Staat het ego aan, dan ben je afgesneden van je ware essentie. Je bent dan beïnvloedbaar voor gedachten en voor omstandigheden in je buitenwereld. Het ego is een gecreeerde identiteit. Het is niet wie je bent. Je wilt jezelf op een bepaalde manier neerzetten in de buitenwereld. Dat zijn verdedigingsmechanismen. Het is je gedachtenwereld die dit veroorzaakt. En, omdat dit al je hele leven zo gaat weet je niet beter. Daarom is het ego ook zo hardnekkig, het voelt alsof het ego is wie we zijn. En dat is dus niet zo.
Je bent de verbinding met je ware essentie kwijtgeraakt. 
Gevoel heeft in ons leven nooit centraal gestaan. Thuis niet en op school ook niet. Niet wetende dat dit allemaal in stand werd gehouden door de zogeheten matrix. Want via de juiste programmering werden we als vanzelf vastgezet in ons ego. Deze programmering gaat over het activeren van ons denken in plaats van ons gevoel. 
Het komt er op neer dat de meeste mensen met een verslaving bang zijn om te voelen. Die angst is onbewust. Ze zijn gewend geraakt om er voor weg te rennen. Met andere woorden: wegrennen voor je gevoel is je comfort geworden. En dat patroon moet nu net doorbroken worden.

Welke aspecten kunnen je verslaafd maken? 

Alles wat het ego voedt kan je verslaafd maken. Dus alles wat buiten jezelf ligt en wat jou op een moment verlost van negativiteit. Wanneer je geluk en blijdschap zoekt buiten jezelf dan is er een kans dat je verslaafd raakt. Je kunt dan verslaafd raken aan sporten, drinken, spullen kopen of spullen verzamelen. Het kan vanalles zijn. Het kan zelfs een persoon zijn of een therapeut. Op het moment dat je denkt dat je niet meer zonder die externe bron kan ben je de weg van verslaving aan het bewandelen. 

Hoe voorkom je een verslaving? 

De eerste stap die nodig is om uit elke vorm van verslaving te stappen, is bewustzijn. Je begrijpt dat je iets nodig hebt om je rustig en fijn te kunnen voelen. Je ziet in dat dit niet gezond is en je ziet ook dat het je onder controle heeft. Want het idee van loslaten roept onrust en angst bij je op. Bewustzijn gaat ook over elk moment van de dag "aan" staan. Wanneer je dat kunt, dan signaleer je op tijd of er een verlangen in jou aanwezig is wat onrust veroorzaakt. Wanneer je signaleert dat dit verlangen te maken kan hebben met een hechting, dan kun je dat op tijd doorbreken. 

Bijvoorbeeld: als je gewend bent om al je "problemen" met een vriendin te delen, dan kan hier gaandeweg een hechting op ontstaan. Wat er gebeurt is dat je bij de ervaring van een "probleem" niet gaat voelen, maar in actie komt. Je vriendin is dan het middel waardoor je niet hoeft te voelen. Wanneer je bij een volgend "probleem" bewust aanwezig bent, dan voel je onrust en signaleer je dat je hoofd aan haar denkt. Op dat moment kun je dan tegen jezelf zeggen dat je eerst gaat voelen en dat het goed is om onafhankelijk te zijn hierin. Je bent dan een belangrijke ketting aan het doorbreken. Wil je werkelijk in verbinding staan met iemand, van ziel tot ziel en van hart tot hart dan moet je er eerst voor zorgen dat je je eigen adviseur wordt en dat je de bevesting en goedkeuring bij jezelf haalt. Is dit geïntegreerd, dan komt een verbinding tot stand op basis van inspiratie en gelijkwaardigheid. Er is dan geen afhankelijkheid meer. Je bent je er bewust van.   

Hoe doorbreek je een verslaving?  

Je kunt een verslaving doorbreken door patronen los te laten of te doorbreken. Dit moet je ZELF doen. Waarom patronen? Omdat patronen repeterend zijn, terugkerend. Ze maken een vast onderdeel uit van je dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse routine. Patronen zijn handelingen en/of activiteiten die je onderneemt die een bepaalde veiligheid in stand houden. Een patroon kan je afhankelijk maken, omdat het patroon een gevoel van veiligheid en comfort in je aanwakkert. Patronen geven je een bepaalde houvast.  

Om dit te kunnen zal je eerst bewustzijn moeten gaan krijgen op de dagelijkse patronen en routines. Welke patronen / routines zijn er in je leven? Wat is voor jou een vanzelfsprekendheid, welke repeterende activiteiten onderneem je dagelijks of wekelijks of welke mensen / dingen komen dagelijks / wekelijks / maandelijks op je pad?

Stel een lijst samen met daarin opgenomen alle denkbare patronen / routines in je leven. 
Voorbeelden van patronen / routines (dit zijn zowel gezonde als ongezonde patronen/routines)
checken van social media
tanden poetsen
moeder bellen
afspreken met vriendin
televisie kijken
zelfbevrediging
mediteren
eten
snoepen
schoonmaken
Make up aanbrengen in de ochtend
opruimen
tarot kaarten trekken
slaaptablet nemen
slapen

Signaleren welke patronen gezond- en welke ongezond zijn
Gezonde patronen zijn de activiteiten die bijdragen aan je welzijn. Gezonde patronen zorgen ervoor dat je je hoofd tot stilte gebracht wordt. Ieder mens heeft een basis structuur nodig van waaruit je dagelijkse leven vorm kan krijgen. Deze basis structuur gaat met name over je slaapritme, over het schoonhouden van je huis en leefomgeving, over je eetpatroon, over de momenten die je neemt om tot rust te komen en over zelfverzorging. Ben je de weg even kwijt? Is er chaos in je leven? Ben je verward? Zorg er dan altijd voor dat je basis voor elkaar is. Een basisritme draagt bij aan je welzijn: rust, reinheid en regelmaat.  

Andere gezonde patronen zijn de activiteiten die je leuk vindt om te doen, fijn vindt om te doen, die je inspireren en blij maken. Ga je deze patronen doorbreken, dan ervaar je geen angst of onrust. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je wekelijks naar een masseur gaat. Gewoon, omdat je dat fijn vindt. Wanneer je dit patroon gaat doorbreken merk je geen verandering in jezelf. Je mist het ergens wel, maar het roept geen angst of onrust bij je op. Een ander voorbeeld is dat je twee keer per week kip eet. Wanneer je dit patroon doorbeekt voel je geen angst of onrust opkomen.  

Ongezonde patronen zijn activiteiten / handelingen die je onderneemt, omdat je bang bent dat je anders iets verliest. Je verliest dan mensen, aandacht, een fijn gevoel. Deze angst is zo groot, dat je het patroon in stand moet houden. Wanneer je ongezonde patronen gaat loslaten / doorbreken dan ga je onrust en angst voelen. Wat er in feite gebeurt is dat je op dat moment gaat helen van een oude wond. Misschien wel een diepe wond uit je familielijn. Het is een ongemakkelijk proces en daarom vinden de meeste mensen afkicken ook zo zwaar en moeilijk vol te houden.
Er is bijvoorbeeld sprake van een ongezond patroon wanneer je drie keer per week gaat sporten en het idee dat je dit sporten los moet gaan laten geef je een angstig gevoel. Niet sporten betekent voor jou er minder goed uit zien. Als je er minder goed uit ziet hoor je er niet meer bij en gaan mensen je misschien minder leuk / aantrekkelijk vinden. Door dit patroon te gaan doorbreken ga je onrust voelen. Uiteindelijk leer je in te zien dat het in dit leven gaat om een zuivere verbinding waarin jij anderen ook leert om zichzelf te zijn. Wanneer we allemaal onszelf mogen zijn, zonder aanpassingen, dan krijgen we daar energie van in plaats van dat het ons energie kost. 

Wil je meer lezen over het proces van onthechten, klik dan HIER.

Omgaan met interne- en externe weerstand 

De weerstand die je zelf ervaart in het proces van afkicken is het ego. Het ego, je interne weerstand, ontstaat altijd in je hoofd via gedachten. Deze gedachten kunnen beelden zijn en ook woorden. Soms zie je de woorden, soms hoor je ze. Het ego is ontstaan door programmeringen in je leven via ouders, school, social media enzovoort. Omgaan met deze vorm van weerstand vraagt van jou om je niet meer met je gedachten te identificeren. 

Wanneer je een patroon gaat doorbreken waar andere mensen in betrokken zijn, is het mogelijk dat je weerstand gaat ervaren. Bijvoorbeeld: Wanneer je moeder verwacht dat je tenminste één keer per week bij haar komt eten, dan kan ze er moeite mee hebben wanneer je besluit om dit niet meer te doen. 
Het helpt om de mensen die er in betrokken zijn te informeren over jouw proces. Dat je goed voor jezelf wilt zorgen en dat het belangrijk is voor je eigen ontwikkeling en groei om dit patroon nu voorlopig even los te laten. Je hebt behoefte aan meer tijd voor jezelf. 

Mensen die vast zitten in hun hoofd, denken ALTIJD in oordelen en verwachtingen. Mensen die vastzitten in hun hoofd, durven niet te voelen. Ze zijn bang om te voelen, ze ontwijken een wond uit hun jeugd / verleden. Mensen die vastzitten in hun hoofd begrijpen je niet wanneer je zegt dat je meer tijd alleen wilt doorbrengen. Mensen die vastzitten in hun hoofd zijn aan het overleven, alleen hebben ze dit niet door. Ze zijn niet verbonden met God en hebben anderen en afleiding nodig om zichzelf goed en fijn te voelen. Wanneer jij hen die afleiding ontneemt reageert hun ego.   

Een spirituele healing helpt bij het afkicken

Een spirituele healing helpt je om de donkere energie bij je weg te halen. De belangrijkste reden dat mensen in een verslaving terecht komen, is dat ze de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt. Tijdens een spirituele healing wordt deze verbinding hersteld. 
Het ego zorgt ervoor dat je donkere energie aantrekt. Donkere energie zorgt voor chaos in je leven, omdat chaos meestal begint bij een verkeerde gedachte. Ze belemmeren de innerlijke rust. Wanneer je al heel veel jaren rondloopt met lage energie dan kun je daar in de eerste fase van afkicken moeilijk vanaf komen. Een spirituele healing helpt dan. 
Voor het boeken van een spirituele healing, klik HIER.  

Het ego is de oorzaak van alle verslavingen 

Het ego is de oorzaak van alle verslavingen. Zonder ego, zouden mensen geen enkele uitvlucht of afleiding nodig hebben. De liefde voor zichzelf en voor anderen zou dan meer dan voldoende aanwezig zijn. We zijn opgegroeid in een ego-rijke maatschappij. Dit wil zeggen dat vrijwel iedereen geprogrammeerd is ofwel via het gezin, via onderwijs of social media. Met geprogrammeerd bedoel ik dat ons geleerd is om te leven vanuit het hoofd. Door mensen bang te maken, hebben we geleerd om te denken in dualiteit. Dualiteit zorgt er voor dat het mogelijk is om anderen af te wijzen en de rug toe te keren. Je kunt het dus ook "slecht" doen in het leven en dan alles verliezen. We hebben geleerd om ons koppie er bij te houden en waar mogelijk onszelf aan te passen aan de wensen en eisen van de buitenwereld. Hierdoor zijn we de verbinding met onszelf kwijtgeraakt. We zijn ons gaan identificeren met onze gedachten, emoties en ons lichaam. De identificatie ontstaat doordat we er vanuit gaan dat we zelf onze gedachten produceren. En dat is dus niet zo. De grootste verslaving van de mensheid gaat dus over ons denken. Onze gedachten maken ons ziek en halen ons weg bij onze essentie. De enige manier om je te bevrijden is om af te kicken van deze hardnekkige verslaving. Zo lang als jij je gedachten laat bepalen hoe jij je voelt, ben je verslaafd.

Zelfsabotage helpt je verslaving in stand te houden

Met zelfsabotage worden onbewuste negatieve overtuigingen bedoeld die je gevangen houden. Je kunt bewust iets willen, maar als je een overtuiging hebt die het tegenovergestelde zegt, is de kans groot dat je in oude patronen valt. Je houdt jezelf dan tegen om het leven te creëren waar je naar verlangt. Je zou zelfs kunnen stellen dat je bang bent voor je eigen kracht en potentie. 
De meest voorkomende vorm van zelfsabotage is uitstelgedrag. Bijvoorbeeld: Als je bepaalde ambities hebt, is het heel aantrekkelijk om jezelf te saboteren door heel veel dingen tegelijk te doen. 
Een ander voorbeeld van zelfsabotage: Mensen met bindingsangst, voeden zichzelf onbewust met de overtuiging dat een verbinding altijd negatief of verdrietig eindigt en dus houden ze de ander op afstand. Je saboteert jezelf dan om een mooie verbinding met een ander aan te gaan. 
Zelfsabotage komt vaak voort uit een negatief zelfbeeld. Je denkt dat je het niet waard bent ofdat je het niet kunt. Hierdoor blijf je eeuwige excuses bedenken om de stap maar niet te zetten. Zelfsabotage is vaak ontzettend subtiel. Het gaat er om dat je de patronen herkent die ervoor zorgen dat je blijft zitten waar je zit.   

De weg naar bevrijding ligt in het doen. Doorpakken en doorgaan, elke dag opnieuw. Elke kleine stem die wil ingrijpen negeer je. 

Weet welke energie je binnen laat komen

Energie komt hoofdzakelijk bij je binnen via je oren en je ogen. Alles wat je kijkt en luistert beinvloedt jouw hele wezen. Het is in deze fase van je leven heel belangrijk om alleen nog maar te lezen en te luisteren naar dat wat gaat over liefde en positiviteit.

Bewustzijn is de enige weg naar bevrijding

Zo lang als we ons identificeren met het ego, zullen we verslaafd blijven. Het ego houdt je onbewust en in het kwaad. Je gelooft dat de gedachten die je hebt waar zijn en ook realistisch. Je gelooft dat het beter is om te blijven hangen in het web van veiligheid. Net zo lang tot iemand anders er een schakel uit trekt. De verslaving houdt stand totdat jij besluit om er mee te stoppen. De verslaving werkt als een ketting die om je nek hangt. 

Wanneer je besluit om er uit te stappen, dan is er maar één manier en dat is bewust zijn. Niet even, maar altijd 24/7. Wanneer je bewust bent, dan neem je gedachten waar. Je signaleert het wanneer je ego je uit het veld wilt slaan. Je neemt de obsessie in jou waar en je weet hoe te handelen. 

Bewust zijn betekent dat je afstand neemt van gedachten, emoties en je pijn lichaam. Je weet dat rust een belangrijk ingrediënt is om tot bewustzijn te kunnen komen. Ben je bewust, dan ben je verbonden met je ziel. Er zijn dan geen gedachten aanwezig, omdat je in het nu leeft. Je accepteert dat je pijnlichaam van zich laat horen tijdens een afkickproces, je identificeert jezelf er niet mee. 

Ik wil graag hulp om mijn verslaving los te laten

Je bent van harte welkom. Voor de contactgegevens, klik HIER