Wat is een paradox?

We spreken van een paradox wanneer er sprake is van een ogenschijnlijke tegenspraak. Het gaat over een zin, over een spreuk / quote waarin een tegengesteldheid aanwezig is, waardoor de zin van zichzelf vreemd en onlogisch overkomt. De zin bestaat uit twee aspecten die op het eerste gezicht niet samen zouden kunnen voorkomen in één zin. Maar ontrafel je de diepere betekenis er van dan klopt het wel. Een paradox gaat voorbij logica.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit gaat over bewustzijn en over de weg terug naar jezelf. Spiritualiteit gaat over "voelen" en "zijn". Spiritualiteit gaat over wakker worden en ervaren dat het leven anders is dan je altijd hebt gedacht. Het gaat net als bij een paradox voorbij logica.

In welke zin is er bij spiritualiteit sprake van een paradox?

Spiritualiteit gaat over de verbinding met jezelf en om daar te komen moet je doen wat je eng vindt om te doen. Je gedachten doen je geloven dat het maken van een keus of het zetten van een stap je naar verdoemnis en eenzaamheid brengt, terwijl het tegenovergestelde het geval is.
We groeien op in een materiele wereld waarin het denken centraal staat. In deze wereld zijn we geprogrammeerd waardoor we veiligheid en comfort buiten onszelf zijn gaan zoeken.  Spiritualiteit vraagt van jou om een andere weg in te slaan. Namelijk de weg naar binnen. Deze overgang van het denken naar het voelen brengt veel verwarring en vaak ook chaos met zich mee. De geordende werkelijkheid valt uit elkaar en dat voelt als heel eng. Je verliest de controle en daardoor lijkt het even alsof je in een afgrond terecht komt. Ga je hier doorheen dan kom je uit bij het licht en weet je dat deze geordende werkelijkheid je al die jaren juist klein heeft gehouden.

Het is te vergelijken met het gevoel wat je kunt hebben wanneer je op een hoge duikplank staat. Het idee dat je moet springen en alle houvast kwijt raakt is eng en tegelijk weet je dat je er naderhand met trots en blijheid op terug kunt kijken. Je weet ook dat je wordt opgevangen door het water en dus niet te pletter valt. Maar ons ego, onze gedachten, proberen je af te remmen in de hoop dat je alsnog via de trap terug klimt naar het aardse. Het ego weet namelijk dat wanneer je springt je iets in jezelf hebt overwonnen waardoor de innerlijke dialoog minder grip op je krijgt.
Het is in dit geval dus de strijd tussen gedachten en gevoel.

Een paradox gaat over een ogenschijnlijke tegenspraak. Je gedachten roepen bij het lezen A op, terwijl het gevoel iets anders ervaart.
Een aantal voorbeelden van paradoxale uitspraken die met spiritualiteit te maken hebben:
"Je kunt niets hebben en toch alles bezitten"
"Wanneer je de controle kwijt raakt, dan kom je terug in balans"
"Naarmate de kennis toe neemt, weet je steeds minder"
"Hoe meer ik weet, hoe meer ik weet dat ik niets weet"
"De enige constante in het leven is dat alles voortdurend aan verandering onderhevig is"
"Door jezelf liefde te geven, geef je als vanzelf liefde aan anderen"
"In het leven gaat het om de weg, niet om het eindpunt"
"Geld mag nooit een drijfveer zijn, inspiratie wel"
"Overvloed gaat over genieten van niks"
"De beste vrienden zijn die mensen met wie je een geweldige avond kunt hebben zonder één woord met elkaar gesproken te hebben"
"Wanneer een ander jou iets aan doet, dan is dat een boodschap voor jou dat je verder aan jezelf mag gaan werken."
"Wanneer je een geleide meditatie luistert, dan ben je je gevoel aan het vermijden"
"Je hebt geen cursus nodig, alle wijsheid zit al in jou."

Wil je in je kracht staan, vrijheid ervaren, verbinding ervaren, overvloed en geluk dan is het belangrijk dat je gaat doen wat je eng vindt om te doen.

Doen wat je eng vindt om te doen

In feite komt het er op neer dat het leven bedoeld is om dat te doen wat geen weerstand bij je op roept. Sterker nog, alles waar jij inspiratie uit haalt, dat is jouw pad. De eerste stap om hier te komen is bewustwording. De tweede stap is dat je luistert naar je gevoel en handelt naar je gevoel. Spiritualiteit gaat over trouw zijn aan je ziel. Hoeveel verleidingen er ook op je pad liggen, hoeveel veiligheid jij ergens ook in ervaart. Trouw zijn aan je ziel moet op nummer 1 staan. Alleen dan stap je in de magie van het leven. En ja dat vraagt soms van jou om te doen wat je eng vindt om te doen. Bijvoorbeeld door uit die ene baan te stappen die jou onvoldoende inspireert of waar een dominantie / narcistische baas de leiding heeft. Of om niet meer naar die bijeenkomsten / feestjes te gaan waarin je het gevoel hebt dat je jezelf volledig verliest door het "blabla" gehalte en de hoeveelheid alcohol die geschonken wordt. Of om niet meer met die vriend of vriendin af te spreken die je al vaker heeft voorgelogen en waarvan je voelt dat je op een bepaalde manier gebruikt wordt. 

Zo lang we nog gevangen zitten in angsten, blijven we uit de verbinding met onszelf. Het is altijd het één of het ander. Of je zit in je hoofd óf je bent verbonden met jezelf. In je hoofd betekent dat je niet trouw bent aan je ziel. Het betekent dat wat je doet energie kost en dat je je leven leidt vanuit een masker / illusie. Je leven is een sprookje, een nachtmerrie, een opgeblazen bubbel en bestaat uit lust, macht of erkenning. Je bent dan afgesneden van je gevoel. 

Om hier uit te breken wordt van jou gevraagd om het tegengestelde te doen. Alle gedachten die hier mee samenhangen zoals schuldgevoelens en gevoelens van onveiligheid en eenzaamheid worden geproduceerd door je ego. Je ego weet dat het gaat verliezen en doet er dus alles aan om jou te overtuigen. Je kunt ook kiezen voor andere, meer productievere gedachten. Zoals "ik kies voor vrijheid" of "ik kies voor zuiverheid" of "ik geef het voorbeeld aan anderen" of "deze keus helpt de mensen om mij heen ook verder, omdat afscheid nemen nieuwe deuren opent voor iedereen". Je hebt altijd de keus om te kiezen voor een ander perspectief, een andere focus waardoor je kracht voelt bij de keuzes die je maakt. 

Spring in het diepe en je zal ervaren dat je wordt opgevangen. Dat je blijft drijven en dat de zon gaat schijnen. 

Ik wil graag hulp bij het doorbreken van mijn angsten

Dat kan, je bent van harte welkom. Ik help je hier graag bij. Je kunt hiervoor het beste een emailbericht sturen. Ik neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Voor de contactgegevens klik HIER.