Wanneer we het hebben over een trauma, dan hebben we het over een impactvolle situatie uit het verleden. Het trauma kan een momentopname zijn en kan ook een bepaalde periode uit je leven in beslag nemen. De gebeurtenis heeft er voor gezorgd dat je hart op slot ging en dat je hoofd aan ging staan. Je stond vanaf toen in de overlevingsstand waardoor je als vanzelf:

ging manoevreren (als in pleasen of de clown uithangen)

veiligheid en vertrouwen zocht in hechtingen en patronen

je blik gericht had op buiten in plaats van binnen

wantrouwend in het leven stond

controle hield over welke situatie dan ook

constant op "aan" stond, oplettend en alert was

vaker last had van nachtmerries

We spreken van een trauma, wanneer de situatie of gebeurtenis iemand voorgoed in bezit heeft genomen. Het trauma heeft er namelijk voor gezorgd dat je leven vanaf dat moment veranderde. Het heeft er voor gezorgd dat een of meerdere zielsdelen werden buitengesloten / verbannen. Je krijgt dan als het ware te maken met iemand die zichzelf gaat aanpassen en wegcijferen in de hoop dat hij/zij dit niet nog een keer hoeft mee te maken. Diegene zet dan een masker op en dit noemen we een gecreeerde identiteit. Je bent dan verder van jezelf af komen te staan met alle gevolgen van dien. Want wanneer je niet meer in verbinding met jezelf staat dan vraagt dit vroeg of laat altijd om problemen. Problemen als in relatieproblemen of problemen op je werk en in vriendschappen. Je bent dan namelijk je eigen waarde kwijt geraakt, waardoor je als vanzelf over grenzen heen gaat. Dit zorgt uiteindelijk voor een burn out of voor hechtingen en obsessies waarmee je anderen bijvoorbeeld kunt gaan claimen.  

Het is persoons afhankelijk of en wanneer er sprake is van een trauma. Dat wil zeggen dat vrijwel iedere situatie in aanmerking komt om deze als trauma te behandelen. Wanneer je bijvoorbeeld van de trap af bent gevallen, dan is dit voor de een een lachwekkende gebeurtenis waar nog regelmatig over zal worden nagepraat terwijl het voor de ander zoveel impact heeft gehad dat hij/zij een dwangstoornis heeft ontwikkeld. Een ander voorbeeld is het leeg eten van je bord. Voor de een was dit in de kindertijd een ware kwelling, omdat ouders niet konden accepteren dat het kind niet in staat was om het bord op te eten. Hieruit ontstonden vaak situaties waardoor het kind later een eetstoornis is gaan ontwikkelen. Hij/zij heeft dan te maken met een trauma terwijl het leeg eten van het bord voor een ander kind bijzaak was en hij/zij hier weinig tot geen opvallende herinneringen aan heeft. 

Wat de situatie ook is, de meeste trauma's zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

zelfdoding van familieleden / bekenden 

verlies van familieleden / bekenden 

verslaving van ouders

geweld van ouders / verzorgers

buitengesloten worden / gepest worden

gedwongen worden tot crimineel gedrag

bijna dood ervaring

narcistische, bordeline, sadistische, schizofrene ouders / verzorgers 

misbruik door ouders / verzorgers 

geesteszieke ouders (psychiatrische stoornis  / psychose)

ouders / verzorgers met een andere stoornis (zoals bipolaire stoornis, depressie, dwangstoornis, eetstoornis, autisme, angststoornis)

verkrachting / ritueel misbruik door ouders / verzorgers / onbekenden

adoptie / pleegkind / weeskind 

vluchteling: gevlucht uit een land

opsluiting / verhandeld worden als slaaf   

Waarom zou je kiezen voor traumaverwerking? 

Traumaverwerking kan op verschillende manieren worden ingericht en worden aangepakt. De reden dat iemand wil werken aan zijn/haar trauma kan zijn: 

-omdat hij/zij veel nachtmerries ervaart of veel te vaak wakker ligt

-omdat hij/zij relatieproblemen heeft en elke liefdesrelatie uit lijkt te draaien op een teleurstelling

-omdat hij/zij last heeft van een burn out of met depressieve gedachten

-omdat hij/zij los wil komen van een verslaving 

-omdat hij/zij merkt dat mensen over grenzen heen gaan en niet weet hoe hij/zij dit kan veranderen

-omdat hij/zij kampt met gedachten over zelfdoding en hij/zij weet dat het trauma hiermee te maken kan hebben

-omdat hij/zij sinds de ontmoeting met een ander persoon merkt dat vanalles in beweging is gekomen. Hij/zij weet dat veel blokkades met het trauma samenhangen

-omdat hij/zij merkt hoe moeilijk het is om verbonden te zijn met zijn/haar gevoel

-omdat hij/zij veel te veel last heeft van angsten en iedere angst hem/haar bevriest

Een trauma hoef je niet meer opnieuw te ervaren

een spirituele healing helpt je om trauma te verwerken. Dit gebeurt in de energie en dat houdt in dat jij niet opnieuw alle details hoeft te doorvoelen of opnieuw moet ondergaan. Wat van belang is, is dat je er bewustzijn op hebt. 

In de reguliere gezondheidszorg bestaat traumatherapie in de meeste gevallen uit het opnieuw herbeleven van de situatie of gebeurtenis. In het herbeleven van deze situatie of gebeurtenis kunnen bepaalde emoties dan worden aangepakt, zodat de emotionele lading van het trauma kan worden weggehaald. Regelmatig vragen slachtoffers van trauma aan mij of dit bij spirituele healing ook zo is. De meeste mensen geven aan dat het herbeleven van een trauma hen angstig maakt en dat ze het daardoor vermijden. 

Een spirituele healing is in de basis geen praatsessie, maar een sessie waarin je voelt en ervaart. Tijdens een spirituele healing wordt de energie van het trauma aangepakt. Het zorgt ervoor dat de energie van het trauma wordt opgelost en dat de verloren zielsdelen weer worden teruggehaald en worden teruggeplaatst. Om dit in goede banen te leiden is het belangrijk dat het trauma benoemd wordt. Met andere woorden: je hebt er bewustzijn op. Dit houdt in dat je weet wat jou is overkomen en dat je aan geeft dat je dit graag los wilt laten. In het gesprek vooraf wordt de situatie of gebeurtenis op hoofdlijnen besproken. Vragen die aan bod kunnen komen zijn: wanneer vond het plaats, hoe heb je het als kind ervaren, wie waren hierbij betrokken en wat voor impact heeft dit gehad op de rest van je leven. Mocht je tijdens dit gesprek de behoefte hebben om wel meer in detail jezelf uit te spreken, dan kan dat altijd. Mensen lopen soms jarenlang rond met een geheim en wanneer ze met dit geheim breken dan vinden ze het fijn om dan ook gelijk alles er uit te gooien wat al zo lang binnen ligt opgesloten. Door er over te praten kan een deel worden losgelaten, namelijk het mentale deel. De energie die samenhangt met het trauma moet dan nog worden getransformeerd en dat gebeurt tijdens een spirituele healing.  

De energie van het trauma wordt getransformeerd

Ieder trauma zorgt ervoor dat we donkere of lage energie binnen laten komen. Daar kun je niets aan doen, omdat je als kind veelal afhankelijk bent van ouderen en vaak niet eens weet wat je doet en waarom je iets overkomt. Het trauma zorgt ervoor dat bepaalde gedachtepatronen vanaf dat moment worden geaccepteerd en dus door jou worden belichaamd. Wanneer iemand een trauma ervaart, dan heeft hij/zij te maken met energie die:

hem/haar herinnert aan het verleden. Deze gedachtenpatronen zorgen ervoor dat je blijft hangen in vroeger en in teleurstelling of verdriet

aan hem/haar andere gedachtepatronen opdringt die samenhangen met het trauma. Zoals "ik doe er niet toe", "ik ben lelijk" of "ik kan niks goed doen"

het hart op slot zet op de plek van hartenzeer. Je draagt verdriet met je mee en dit verdriet drukt op je weerstand, op je fysieke hart en op je emotionele lichaam

Tijdens een spirituele healing wordt deze energie getransformeerd, zodat alle blokkades die voortkomen uit deze energie kunnen worden opgeheven. Blokkades als in geblokkeerde chakra's.  

Een spirituele healing zorgt er daarnaast voor dat je hart geopend wordt, dat je bewustzijn geopend wordt, zodat je inzichten ontvangt en meer in je kracht komt te staan. Een spirituele healing vindt gekleed plaats en kan zittend of liggend ontvangen worden. Tijdens een healing kun je openingen gaan voelen, meer ruimte in jezelf, meer rust en meer energie. 

Hoeveel sessies heb ik nodig voor traumaverwerking? 

Dat is op voorhand niet te zeggen. Dit hangt af van de impact die het trauma heeft gehad op je leven, het hangt af van de mate waarop donkere energie hier mee verbonden is en het hangt er van af in welke mate dat het voorval nu nog steeds in jouw leven een plek inneemt. Met andere woorden: is het thema nog steeds actueel of niet? Of speelt hetzelfde thema nu bij één van je kinderen? 

Wanneer je afscheid wilt nemen van de energie die met een trauma samenhangt, dan is het belangrijk dat de energie ook in je omgeving niet meer te traceren is. Bijvoorbeeld: 

wanneer één van je ouders verslaafd was aan alcohol en jij draagt dit als een trauma met je mee, dan is het belangrijk dat alcohol volledig uit jouw leven verwijderd is. Dit is belangrijk, omdat donkere energie er alles aan zal doen om jou aan het trauma te helpen herinneren. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben is alcohol. Wanneer jij ervoor zorgt dat dit zaadje niet meer gepland kan worden, dan kan je jezelf bevrijden van deze energie en daar helpt een spirituele healing bij.  

In de basis adviseer ik iedereen om tenminste drie sessies te boeken. Deze sessies plannen we zo kort mogelijk achter elkaar in. Dus om de week of om de twee weken. 

Ik wil graag werken aan mijn trauma en een sessie boeken

Dat kan. Je bent van harte welkom. Je ontvangt tijdens de sessie een spirituele healing. De sessie duurt 90 minuten. Op deze website kun je hier meer over lezen. Wanneer je een sessie wilt boeken, dan kun je een email sturen naar info@memorable.nl