Wanneer je besluit om hechtingen te gaan doorbreken, om patronen te gaan doorbreken, dan stap je uit comfort en kom je terecht in een fase van discomfort. Het voelt even ongemakkelijk wat je doet. De fase van discomfort wordt versterkt door twee vormen van weerstand waar je mee te maken krijgt:

- weerstand van buiten

- weerstand van binnen

Weerstand van buiten gaat over je omgeving. Over de mensen die er "last" van hebben dat jij uit een hechting stapt of stopt met een patroon. Het gaat over de mensen die door het voorspelbare gedrag van jou verwachtingen hebben. Het gaat over de mensen die zien dat het jou lukt om te veranderen en dat triggert hen. Let wel: wanneer je een hechting of ongezond patroon wilt gaan loslaten, doe je dat voor jezelf. Om jezelf te bevrijden. Iemand die gezond en volwassen is heeft geen enkele hechting. Hechtingen en ongezonde patronen blokkeren jou om in je kracht te staan. Je hebt ze nodig om je veilig te voelen, gewaardeerd te voelen: om je zeker te voelen.

De harnekkige kant van onzekerheid en angst resulteert bij iedereen in hechtingen. Hechtingen zijn verslavingen, omdat je er van afhankelijk bent geworden.

Voorbeelden van hechtingen en ongezonde patronen zijn:
nagelbijten
Op je lip bijten, op je tong bijten
roken
op regelmatige basis alcohol drinken
op regelmatige basis slaapmedicatie nodig hebben
elke dag het nieuws willen zien of lezen
gaan poetsen wanneer je onrust voelt
mensen bellen wanneer je onrust voelt
om de twee of drie uur social media checken
een voorraad aanleggen in huis, voor het geval dat
bij onrust, anderen opzoeken via whats app en vragen hoe het gaat
foto's plaatsen op social media, om aandacht te krijgen
snacken om het gevoel van onrust te vermijden
met make up de deur uit gaan. Zonder geeft je een onrustig gevoel
mensen opzoeken, drukte opzoeken, om de onrust in jezelf te vermijden
kleding kopen om onrust in jezelf te vermijden
in de tuin werken om onrust in jezelf te vermijden
whats app berichten binnen een dag beantwoorden, om onrust te vermijden
elke zondag even bij je ouders langsgaan, om onrust te vermijden

We ondernemen veel activiteiten om de onrust in onszelf te vermijden. Wanneer je besluit om de onrust toe te laten, ben je de heching aan het loslaten. 
Het loslaten van een hechting of patroon is niet zo moeilijk, maar de weerstand die het oproept wel.

De weerstand van buiten betreft hier de mensen die een verwachting van jou hebben. In de wereld van onvoorwaardelijke liefde zijn er geen verwachtingen. Alles is altijd goed en je gaat er vanuit dat de ander goed voor zichzelf zorgt. Tuurlijk kun je er last van hebben wanneer iemand anders ineens niet meer belt, terwijl dit voorheen wel het geval was. En zo geldt het ook voor de mensen waar jij mee te maken hebt. Ze zullen het ongemakkelijk vinden. Maar iemand die vast zit in het ego denkt alleen aan zichzelf. Het hoofd maakt overuren en zo zal iemand dan gaan oordelen of boos worden. Het is in die weerstand dat je afwijzing kunt gaan ervaren of veroordeling. In de zwakte zal je dan toegeven en excuses maken. In een moment van zwakte zal je dan beloven het goed te maken of ga je aan jezelf twijfelen. Weerstand van buiten hoort bij onthechten! Het is de kunst om hier doorheen te gaan en het net zo lang vol te houden tot de buitenwereld het nieuwe gedag als normaal gaat zien. 

De weerstand van binnen gaat over de manier waarop je gevoelens van onrust weghoudt bij mentale kwellingen. Het ego is niet blij met je nieuwe gedrag en zal de tegenaanval in gaan zetten. Het zijn met name de negatieve gedachten die je dan in de diepte van het lijden drukken. Door je er bewust van te zijn, dat je deze gedachten hebt. Kun je de weerstand van binnen beter observeren en links laten liggen.