Elke verwachting die je hebt is een garantie voor disbalans. Het grappige is dat iedereen die aan het ontwaken is dit over het algemeen wel weet. Niemand heeft de intentie om met verwachtingen te leven. Dat wordt versterkt door de ervaringen die je zelf hebt gehad toen anderen een verwachting van jou hadden. Denk aan het claimgedrag van vader of moeder of denk aan vrienden die niet begrijpen waarom je niet mee op stap gaat. Het leven zonder verwachtingen bevrijdt iedereen. En hoe komt het dat het jou dan nog steeds in zijn greep heeft? 

Verwachtingen ontstaan in je hoofd. Dit wil je niet en toch vreet het aan je. Wanneer verwachtingen niet uitkomen loop je rond met een steen in je maag of met zenuwen die je niet kunt onderdrukken. Verwachtingen kunnen gaan over een appje of over een genezing waar je op zit te wachten. Je zegt dat je de verwachtingen loslaat, je gooit je telefoon aan de kant en toch blijf je het in je lijf voelen.
Verwachtingen zijn 100% ego. Ego is niet liefdevol, ego wil bezitten, wil afdwingen, wil, wil, wil. Het ego ontmoet je in de derde dimensie. De dimense van oordelen, aanpassen en overleven. Overleven gaat over je bestaansrecht. Zo lang alle pilaren in je leven blijven staan, heb jij recht van bestaan. De pilaren van inkomen, sociale contacten, familie, gezondheid en de pilaar van een liefdesrelatie. Je focus ligt daar waardoor het ook al je tijd in beslag neemt. Deze pilaren vormen het fundament waarmee we zijn opgegroeid. We zijn er aan gehecht. Hechting gaat over een ongezonde band, een ongezond patroon. Ongezond, omdat je de hechting in stand houdt uit angst. Zo kan het zijn dat je werkomgeving niet inspirerend werkt en dat er veel verschillende machten in de cultuur aanwezig zijn die jou klein willen houden. Je blijft, omdat je bang bent anders je inkomen te verliezen. Ik zeg hier niet mee dat je direct ontslag moet nemen, maar dat je je focus moet gaan verleggen. Door je werk op de tweede of derde plek te zetten en een nieuwe hoby te ontplooien waar je aandacht naar uit gaat, kun je een verandering in je leven brengen. 
Een ander voorbeeld is sociale contacten. Wanneer jij bang bent om vrienden te verliezen, dan is mijn advies om te stoppen met het investeren in vriendschap. Echte vriendschap blijft namelijk altijd bestaan. Wanneer jij moeite moet doen om vriendschap in leven te houden, dan is de relatie tussen jou en vrienden gebaseerd op ego in plaats van liefde.  
Tot slot nog de focus op het hebben van een liefdesrelatie. Misschien heb je altijd al het verlangen gehad om een volwassen en gezonde relatie te kunnen hebben met iemand. Misschien heb je iemand ontmoet bij wie je dat kunt voorstellen. De verwachting dat je uiteindelijk met hem of haar samenkomt houdt jou in zijn greep. De verwachting maakt dat jij je focust op die ander. Dat is ego. Door die ander los te laten en je te focussen op je eigen leven, laat je de hechting aan het hebben van een relatie los. Soms willen we te graag een ander in ons leven, maar dan is dat gebaseerd op een aards beeld en dat is altijd fata morgana. Het is een ongezonde hechting, omdat het iets zegt over een ander willen "bezitten". Laat de "wil" en het "verlangen" naar een ander los. Focus je op iets ander dan die ander, omdat het leven misschien iets anders voor jou in petto heeft dan dat je dacht.  

Wil jij uit het web van verwachtingen stappen, dan ga je je focus verleggen. Dit houdt in dat je gaat onthechten. Daar horen offers bij. Je laat dan datgene los wat de hechting in stand houdt. Verwachtingen blijven bestaan zolang je de focus hebt liggen op de verkeerde dingen. Heb je de focus op het helpen van andere mensen of heb je de focus op het voltooien van een creatief project dan gaat daar al je aandacht en energie naar toe. Je krijgt daar energie van, er is sprake van een uitwisseling van liefde. Je hebt dan geen tijd om je bezig te houden met wat anderen van je vinden. Ook niet of de pilaren van de huis nog wel blijven staan.

De meest ultieme weg naar vrijheid, naar loskomen van alle verwachtingen is door je te focussen op onvoorwaardelijke liefde. Hierdoor kun je komen tot overgave. Je hebt "ik" dan uit je systeem verwijderd. 

Dat je leven dan anders loopt dan je gehoopt of verwacht had, dat is een vast gegeven. "you can't always get what you want." Door te focussen op het creeren van de hemel op aarde kun je alle liefde en creativiteit kwijt.