Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn repeterende woorden en zinnen die je hardop of in gedachten herhaalt met als doel meer positiviteit in je leven te brengen.

Waarom gebruik je affirmaties?

Affirmaties helpen je onder meer om negatieve- of ongezonde overtuigingen te her-programmeren. Een overtuiging is iets waar jij in gelooft en wat voor jou vanzelfsprekend is. Voorbeelden van overtuigingen zijn:
Ik ben lelijk, omdat ik dik ben
Ik heb geen eigen mening en heb daarom anderen nodig voor advies
Het is gezond om drie keer per dag een maaltijd te eten
Je moet elke dag het nieuws kijken om te weten wat er in de wereld aan de hand is
Mensen met veel geld hebben veel geluk in hun leven
Rijd je in een grote auto, dan heb je wat bereikt in het leven
Je moet je best doen om vrienden in je leven te houden

Een overtuiging is door externe omstandigheden, door mensen die invloed op je konden uitoefenen, in jou geprogrammeerd. Doordat woorden en zinnen regelmatig herhaald zijn, is deze overtuiging in jou ontstaan. De overtuiging werd hierin bevestigd en bekrachtigd doordat je andere leeftijdsgenoten / gezinnen ontmoette die dezelfde overtuiging uitdroegen en doordat je op social media of televisie deze overtuiging eveneens terug hoorde. Doordat een overtuiging op verschillende plekken herhaald en bekrachtigd wordt, is deze diep in je onderbewustzijn geprogrammeerd. Je gedrag wordt hier 100% door beïnvloed. Hoe dan? Omdat je onderbewustzijn voor 98% je gedrag bepaald.
Om van een hardnekkige overtuiging af te komen, kun je affirmaties inzetten. Affirmaties overschrijven als het ware je harde schijf. Je gedachtenpatroon zal hierdoor gaan veranderen.

Een andere reden voor het gebruiken van affirmaties is om je energie te verhogen. Zit je even in een dip, dan kan een affirmatie je helpen om de bijbehorende emotie te veranderen. Dit komt, omdat een dip veroorzaakt wordt door je hoofd, je gedachten. Heb je bijvoorbeeld een nare ervaring achter de rug dan kan het zijn dat deze herinnering in je hoofd herhaald wordt. De emotie die hierdoor gecreëerd wordt zal kloppen met die nare ervaring. Je raakt hierdoor de verbinding met jezelf kwijt en verlaagt je energie. Door een positieve affirmatie in te zetten kun je de emotie veranderen. Je gaat je dan fijner en blijer voelen waardoor je energie verhoogd wordt.

Waarom zou je overtuigingen gaan her-programmeren? 

Een overtuiging werkt hoe dan ook blokkerend in je leven. Hoe zeer jij ook gelooft in deze overtuiging, in the end beperkt een overtuiging je. Hoe dan? Een overtuiging is namelijk altijd verweven met een oordeel, een aanname en een verwachting. Het is een manier om je leven te ordenen, om te begrijpen waarom je leeft en welke regels daarin gelden. We groeien nu naar een nieuwe aarde waarin vrijheid centraal komt te staan. Vrijheid gaat over oordeel loos zijn. Vrijheid gaat over acceptatie van dat wat is. Over onvoorwaardelijke liefde. Iedereen is goed zoals hij/zij is. Iedere ontmoeting is een projectie van jezelf. Vrijheid gaat over leven in het nu. Vandaag wil je graag A en morgen graag B, en dat is allemaal ok. De voorspelbaarheid van het leven verdwijnt daarmee en wat je er voor terug krijgt is speelsheid en geluk. Je plaatst jezelf niet meer in een hokje. Iedere dag is een nieuw begin. Iedere dag is nieuw en anders. Je bekijkt het leven dan meer vanuit de ogen van een baby, als een onbeschreven blad. En daar is het leven ook voor bedoeld. 

Let wel: affirmaties kunnen je tijdelijk uit een negatieve flow halen, maar nooit permanent. Affirmaties zijn daarom niet de oplossing of sleutel naar een vrij leven, een leven zonder mentale kwellingen. Via affirmaties kom je niet uit bij onvoorwaardelijke liefde, daarvoor zal je een andere weg mogen gaan bewandelen. 

Affirmaties kunnen ook stress opleveren

Belangrijk om in dit stuk te benoemen is dat affirmaties niet altijd hoeven bij te dragen aan een verbetering van je gezondheid. Affirmaties zijn namelijk een new-age methode, en zijn in feite een mentale tool. De nieuwe aarde gaat over voelen en in verbinding staan met je gevoelswereld. De nieuwe aarde gaat over het laten ontwaken van je ziel. Je ziel is een vorm van zijn. Daar is geen mentale activiteit aan verbonden. Een affirmatie kan averechts werken om dit te bereiken. 
Ik kom regelmatig mensen in mijn omgeving tegen die affirmaties obsessief toepassen. Wat er dan gebeurt is dat het een "moeten" wordt. De diepere emotie die hierin geactiveerd wordt is frustratie en stress. En dat is nu net niet de emotie die we willen bereiken. Sterker nog, dan kan het je energie verlagen. 

Een affirmatie is met name doeltreffend als je in een staat van rust en ontspanning bent. Probeer dus altijd eerst daar te komen voordat je aan de slag gaat met affirmaties. 

Tips voor een effectieve affirmatie 

heb je last van een negatieve gedachte, buig deze dan om naar een positieve gedachte
lukt dit niet, stop daar dan mee en affirmeer een gedachte die hier volledig los van staat
probeer altijd een positieve gedachte te visualiseren. Met andere woorden wanneer je affirmatie is "ik ben vol zelfvertrouwen en kan de wereld aan" zie jezelf dan stralen en zie dat de wereld aan je voeten ligt. Voel je glimlach, voel dat alles lukt in het leven. De combinatie tussen een reeks woorden en een visualisatie werkt het sterkste. 

Probeer een positieve affirmatie tenminste één minuut vol te houden. Blijf vervolgens in de positieve emotie. Deze positieve emotie is hoge energie en daarmee trek je het leven aan wat je graag wilt.  

Ik wil graag hulp bij het verhogen van mijn energie, kan dat? 

Tuurlijk kan dat. Een spirituele healing helpt je om je te bevrijden van alle lage en negatieve energie. Voor het boeken van een sessie klik HIER