Wat is onthechten?

Wanneer we ons veiliger voelen in een bepaalde situaties, bij bepaalde gedachten of in de nabijheid van bepaalde mensen dan kan er sprake zijn van hechting. Wanneer deze hechting niet gezond voor je is, dan noemen we dit een ongezonde hechting. Een ongezonde hechting houdt in dat je afhankelijk bent geworden. Afhankelijk in jouw bestaansrecht. Je hebt jouw recht op bestaan uit handen gegeven. Door een hechting in stand te houden voel jij je gewaardeerd, erkent en voel je je gezien. Je bent naar buiten gericht en bent daarmee de verbinding met je ziel kwijt geraakt. Je ziel, die het ZELF in jou vertegenwoordigd. Je ziel, jouw wezen, jouw essentie! Voor jouw persoonlijke groei is het beter om je van deze situaties, mensen, gedachten of spullen te onthechten. Dat wil zeggen: losmaken.

Hoe ontstaat een hechting? 

Een hechting is een voorspellende en terugkerende handeling of gedachte (spraak kan ook) die jou het gevoel van veiligheid en comfort geeft. Dit comfort is ontstaan uit het verleden. Je weet dat wanneer je dit op deze manier vol houdt, dat je dan acceptatie en goedkeuring blijft ervaren. Je hebt hiermee je bestaansrecht gegarandeerd. De veiligheid heeft alles te maken met externe personen en omstandigheden. Het is de goedkeuring van anderen en de goedkeuring van een maatschappelijk systeem- of overtuiging waar jij je leven op hebt aangepast. Een hechting ontstaat naar aanleiding van een onveilige gebeurtenis uit het verleden. Voor de een kan dit een onderliggend trauma zijn, voor de ander was het een opmerking die enorm veel impact had. 

Ik geef een voorbeeld hoe een ongezonde hechting in dit geval kan ontstaan: 

Op je 13e zei je vader op een dag hoe belangrijk het is dat een vrouw slank blijft. Dikke vrouwen zijn lelijk, knappe vrouwen zijn slank. Hij sprak je daarin nadrukkelijk toe, alsof het van levensbelang was. Sinds die tijd sport je minimaal 3x per week om er goed uit te blijven zien. Ook draag je standaard zwarte shirts, omdat die kleur je het meeste slank maakt. Je eetpatroon is sinds die leeftijd ook verandert. Zo eet je nooit meer aardappelen, omdat je daar snel van aan komt. Ook eet je elke dag precies 3x en ben je er op gericht om tussendoor niets meer te eten. 

Het onthechten van deze vier ongezonde hechtingen is een behoorlijk proces. Iedere hechting brengt veel boosheid en verdriet naar boven. Het opent verschillende deuren. De deur van schuldgevoel, van er niet toe doen, van niet gezien zijn, van niet mooi zijn, van onvriendelijkheid, van kinderlijke speelsheid, enzovoort. de Al die jaren heb je jezelf opgesloten in je eetpatroon. In je obsessie om maar slank te blijven. Al die jaren voelde je voortdurend het oordeel van de mensen om je heen. Als je deze hechtingen los laat, je gaat de vanzelfsprekendheid doorbreken, dan ga je vrijheid ervaren. Echte vrijheid, precies zoals je ziel dit nodig heeft. Vrij om je te kleden zoals jij dat fijn vindt, vrij om te eten wat je wilt en wanneer je dat wilt. Je doet dan alles voor je ZELF en niet meer voor de externe wereld.  
Vrijheid brengt altijd geluk met zich mee. Het gevoel van geluk maakt stofjes aan in je lichaam waardoor deze beter zal functioneren, je behoefte aan eten zal gaan veranderen en je zal zien dat je vertering dan ook effectiever zal zijn.  

Jezelf onthechten brengt je vrijheid. Het is één van de verlangens van de ziel. De ziel verlangt naar liefde, eenheid en vrijheid. Zo lang deze drie aspecten niet belichaamd zijn, zal de ziel je blijven triggeren om hiermee aan de slag te gaan. Zo lang deze drie aspecten niet belichaamd zijn zal je gebreken ervaren in het leven. Het echte diepe geluk van binnen blijft dan een zoektocht. En velen zoeken buiten zichzelf, terwijl het antwoord in jezelf aanwezig is. 

Welke vormen van hechting zijn er?

Er zijn verschillende vormen van hechting. De meest voorkomende vormen zijn:

- routines en patronen
- personen
- materie
- gedachten (dwanggedachten, overtuigingen en verwachtingen)

Waarom is onthechten belangrijk?

Veel mensen zijn op zoek naar zichzelf. Ze ervaren dat ze op slot zitten en zijn op zoek naar de sleutel waarmee de kooi geopend kan worden. Soms denken we onszelf te hebben gevonden, maar ervaren we onderhuids nog steeds veel onrust. Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren is dat we van oorsprong een ziel zijn in een menselijk lichaam. We hebben hierdoor de beschikking gekregen over een lichaam en een geest. Je zou verwachten dat de ziel de motor is waarop de geest en het lichaam draaien. Helaas is in onze opvoeding, in de maatschappij, de systemen waarin we terecht zijn gekomen een en ander geprogrammeerd waardoor we nu andersom leven dan dat de bedoeling is. Onze geest lijkt in veel opzichten het lichaam en de ziel aan te sturen. En precies op dat punt gaat het mis. De ziel kan niet aangestuurd worden en hierdoor blokkeert deze. Met als gevolg dat we de verbinding met onszelf kwijt raken.

 

Onthechten houdt in dat je de controle los laat. Er is niets meer wat jou nog gevangen kan houden. Je ziel is aan zet en bepaalt de weg. Het is de weg naar vrijheid, zuiverheid en geluk

 

Ons gevoelsleven is de ingang naar onze ziel, het komt tot uiting in het lichaam. Ons gevoelsleven is heel groot. Het omvat alle aspecten wat gevoel kan definieren. Van hoog naar laag, van intens naar eenvoudig en van positief naar negatief. In de praktijk zie je dat veel mensen het gevoel hebben onderdrukt. Als gevolg van opvoeding en maatschappij hebben we ons al op vroege leeftijd gerealiseerd dat je meer kans maakt om te overleven wanneer je je aanpast aan het collectief. Je hebt al snel kunnen ervaren dat je leven gemakkelijker wordt wanneer je je aanpast aan de omgeving. De goedkeuring van anderen gaf jou het gevoel dat je er toe deed. Dit alles werd gevoed vanuit de maatschappij waarin dualiteit een vast gegeven was. Met andere woorden: je kon het goed doen of je kon het slecht doen. En de meesters / leiders / hoofden van het gezin, de klas, de regering, de groep waren in staat om voor jou te bepalen wat de norm was. Omdat je naar buiten gericht was werd je hoofd geactiveerd. We kwamen in de overlevingsstand waardoor ons gevoelsleven werd geblokkeerd. Met als gevolg dat we de signalen van ons lichaam ook niet meer konden waarnemen. Subtiele signalen die ons willen vertellen rust te nemen. Onze gecreerde persoonlijkheid, namelijk het hoofd (= de geest) kreeg de leiding. Hoe sterker het hoofd hoe sneller we in staat waren om te analyseren en te acteren. Buiten ons gezichtsveld zagen we alleen niet dat tegelijkertijd ons hart en onze nieren overuren maakte. Deze organen en velen die hiermee samenhangen raakten uitgeput en verloren aan kracht. De focus naar buiten leert ons dat het op korte termijn een functie heeft. Korte termijn betekent ook dat het eindigend is.   

Gevolg is dat we daarmee de verbinding met onze authentieke oorsprong, met wie we in wezen zijn, kwijt zijn geraakt. 

Om te kunnen overleven gaan we op zoek naar houvast. En op dit punt ontstaan routines, gedachten, personen en spullen die maken dat jij je emotioneel veilig voelt. Veilig om je bestaan te kunnen garanderen. Veilig om in ieder geval een dak boven je hoofd te hebben en het gevoel te hebben dat je er toe doet.  

Wanneer we ons van deze routines, gedachten, personen, spullen gaan onthechten dan activeren we daarmee direct ons gevoelsleven. Je voelt je kwetsbaar worden, en al helemaal wanneer het een grote vorm van hechting is. Loslaten is hoe dan ook eng. Het komt neer op het gevoel wat je kunt krijgen in de python net voordat je die enorme duik naar beneden maakt. Je bent de controle kwijt en hebt maar één mogelijkheid dat is er dwars doorheen gaan. Acceptatie van alles wat er dan gebeurt en naar boven komt. 

En juist daarmee activeer je jouw essentie. 

Loslaten maakt van jou dus een rijker mens. Je komt hiermee juist in je kracht te staan. Je gaat hierdoor het gevoel van bestaan ervaren. Het loslaten van hechtingen brengt je dichter bij jezelf.

Wanneer is het tijd om te gaan onthechten?

De volgende redenen kunnen je er toe aanzetten om aan de slag te gaan met onthechten. 

Wanneer je: 

- meer wilt gaan voelen 
- wilt werken aan zelfliefde
- sterker wilt worden
- in je kracht wilt staan
- af wilt van de voortdurende onrust in jezelf
- wilt weten wat je roeping is in dit leven
- op zoek bent naar de reden van jouw bestaan
- af wilt van je hoofd die de hele dag aan staat
- keuzes wilt maken op basis van gevoel
- rust in je leven wilt
- gevoelens van geluk wil gaan ervaren
- minder fysieke problemen wilt ervaren
- je slaapritme wilt verbeteren
- angsten in jezelf wilt loslaten

Hoe kan ik me onthechten?  

Onthechten is een proces. Iedere stap is er één en brengt je dichter bij wie jij in wezen bent. In dit proces is het belangrijk dat je mild naar jezelf bent. Wanneer je te hogen eisen stelt aan je zelf dan ben je op dat moment bezig om een nieuwe ongezonde hechting te creeren.  

Onthechten is iets anders dan je verantwoordelijkheden ontlopen. Wanneer je je onthecht van je kinderen, dan wil dat zeggen dat je de angst gaat loslaten. Angst om ze te verliezen of angst dat hen iets zal overkomen. Een hechting houdt de angst in stand. Door angst ontneem jij jezelf en je kinderen om vrij te zijn. Het is belangrijk dat je dit onderscheid ziet. Je blijft je verantwoordelijkheid houden over alles in het leven, je neemt leiding over je leven. Al het andere wat jou gevangen houdt of waarmee jij een ander beperkt mag je gaan loslaten. 

Wanneer je last hebt van obsessieve denkpatronen, obsessieve handelingen of last hebt van dwang, kun je het beste onder begeleiding gaan werken aan je onthechtingsproces. Dit geldt daarnaast ook voor specifieke hechtingen die zo groot lijken dat je de handeling / gedachte of het voorwerp niet los durft te laten. Omdat het gewoonweg teveel angsten op roept. Omdat je bang bent dat dan je hele leven kapot zal gaan. Omdat je bang bent iedereen kwijt te raken. De grootste vormen van hechting vragen om doorzettingsvermogen en wilskracht. Bepaalde hechtingen gaan zo diep, dat het je kan overweldigen. Je kunt hierdoor terechtkomen in een "dark night of the soul". Wil je hier meer over weten, klik dan HIER

Voorbeelden van hechtingen die voor je gevoel te groot of te overweldigend kunnen zijn wanneer je deze los gaat laten:
- onthechten van een narcistische ouder of relatie
- onthechten van een kind of kinderen
- onthechten van een geloofsovertuiging
- onthechten van obsessieve handelingen en/of gedachten (zoals een getallenreeks doorbreken of een verslaving aanpakken)

Stappenplan om te onthechten

 

In het proces van onthechten is het belangrijk dat je 100% van de dag bewust bent wat je doet, wat je denkt en wat je zegt. Je wordt de observeerder van jezelf. Alleen dan kun je patronen gaan doorbreken.

 

Het volgende stappenplan kan je helpen, om in ieder geval de kleinere vormen van hechting aan te pakken: 

Besteed aandacht aan je lichaam
Om je gevoelswereld te openen is het belangrijk dat je lichaam gezien en gevoeld wordt. Je lichaam is er om je gevoelswereld te kunnen duiden. Je ziel is het beste waarneembaar in je lichaam, ter hoogte van je zonnevlecht (twee vingerbreedtes boven je navel). Om de intelligentie van je lichaam te kunnen activeren is het belangrijk dat je alle spieren en gedachten tot rust brengt. Dit kan alleen gebeuren wanneer je ligt of zit en wanneer er weinig tot geen prikkels om je heen zijn (prikkels zijn o.a. multimedia, mensen, omstandigheden). Mijn advies is om elke dag tenminste tien minuten te gaan liggen en je te focussen op ontspanning. Geef je lichaam de gelegenheid om te leren te ontspannen. Voel je lijf en zet je denken uit. 
Om de ontspanning te stimuleren kunnen de volgende tips helpen: 
adem in en uit via de buik. Zorg ervoor dat je buik zichtbaar uitzet bij de inademing en zichtbaar intrekt bij de uitademing
zorg dat wanneer je uit ademt, dat deze twee keer zo lang is dan wanneer je in ademt
wrijf de eerste paar minuten over je beide handpalmen. De buitenkant van je handen geven het signaal af aan je hersenen dat je wilt ontspannen
stem je bij iedere uitademing af op je lichaam, voel op dat moment dat de zwaartekracht toeneemt. Check of alle spieren in je lichaam loslaten 

Schrijf alle hechtingen op
Probeer de komende twee weken zoveel mogelijk hechtingen op te schrijven. Gebruik hiervoor een schrift of schrijfblok. Let op handelingen, gedachten, spraak, personen en spullen. Bij wat of wie of wanneer voel jij een druk ontstaan? Voel je je geremd? Voel je een obsessie of dwang? Probeer terugkerende handelingen die dagelijks, wekelijks of maandelijks plaatsvinden onder de loep te nemen. Observeer jezelf aandachtig, ben bewust wat je op een dag doet, denkt en wie je op zoekt. Wanneer cijfer je jezelf weg? Wanneer doe je iets tegen je zin in? Wanneer voel jij schuld of schaamte? Wanneer wil je graag opvallen of zoek je bevestiging? Denk ook aan de patronen van je ouders of familie. Is er een patroon of harde norm die jij onbewust hebt overgenomen? Bijvoorbeeld: "mijn huis moet altijd schoon zijn voor het geval er spontaan bezoek aan de deur staat" of "de manier waarop alles geordend op mijn tafel ligt, geeft mij rust. Ik zorg ervoor dat alles elke dag precies zo ligt". 

Selecteer alle ongezonde hechtingen
Schrijf op een aparte pagina welke van de hechtingen ongezond zijn. Een hechting is ongezond wanneer je enige aarzeling / remming in jezelf voelt bij de gedachte om deze hechting los te gaan laten. Ergens maakt het je bang, onrustig of ongemakkelijk. Om een ongezonde hechting te signaleren zal je heel eerlijk naar jezelf moeten zijn. In deze fase kan het confronterend zijn, omdat je misschien constateert dat je veel ongezonde hechtingen hebt. Ben mild naar jezelf, dit is een belangrijke stap naar vrijheid. 
Het loslaten van een ongezonde hechting betekent niet dat je deze nooit meer gaat doen. Het betekent dat je er eerst helemaal los van komt, zodat elke emotionele lading er af is. 
De tante die jou claimt door jou wekelijks te bellen, mag je gaan loslaten. Dat proces zal best lastig zijn, maar het gaat er nu om dat je voor jezelf zorgt. Zij heeft haar eigen pad te bewandelen en wanneer ze in onvoorwaardelijke liefde is met jou dan zal ze jou alle ruimte geven om aan je eigen proces te werken. Geeft ze jou die ruimte niet, dan heeft ze zelf nog wat wonden aan te kijken. En dat is haar verantwoordelijkheid. Alle energie mag je nu eerst op jezelf richten. 

Orden alle ongezonde hechtingen 
Schrijf op welke hechtingen in jouw beleving makkelijk doorbroken kunnen gaan worden en welke lastiger zullen zijn

Selecteer één ongezonde hechting
Schrijf op een apart vel de eerste hechting die je wilt gaan doorbreken. Schrijf op een los papiertje: Ik laat ..(noteer hier de hechting).... los. Steek een waxinelicht of kaars aan en brandt dit papiertje aan de vlam. Leg het papiertje in wat zand zodat het helemaal op kan branden. Vuur heeft een hele sterke transformatiekracht. aan  
Maak contact met je lichaam en visualiseer dat je de hechting gaat loslaten. Voel dat je hierin een contract aan gaat met je ziel. Je brengt je ziel hiermee namelijk beetje bij beetje meer tot leven. Besef je dat het doorbreken van de hechting gevoelens gaat oproepen. Je hoofd zal zijn best gaan doen om negatieve gedachten op te brengen. Ook dat besef heb je. Je neemt je voor om alle gedachten te negeren. Je hoofd is namelijk niet wie jij bent. Jij bent je ziel. Je hoofd is geprogrammeerd op basis van onze externe werkelijkheid. Je hoofd heeft tot doel jou in angst te houden. 

Laat één ongezonde hechting los
Je gaat vanaf nu de ongezonde hechting doorbreken / loslaten. Dit kun je het beste resoluut doen en "all the way". Alle triggers die hieruit gaan ontstaan hebben tot doel om je gevoelswereld te openen. Of het nu een oordeel van je familie is, een boze app van een vriendin of een zweetmoment in bed. Alle triggers vragen om je bewust te zijn van je gevoel. De externe wereld is niet jouw verantwoordelijkheid. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf en jij staat nu op één. Dat moet in deze fase. Later in je proces komt alles weer in balans. Nu is het belangrijk om datgene tegengesteld te gaan doen van hoe je gewend was te doen. Je laat de gedachte los. Daar is wilskracht voor nodig, want je hoofd zal er alles aan doen om je aandacht te trekken. 

Laat je hoofd los
Wanneer je een ongezonde hechting los laat zal je hoofd er alles aan doen om je terug in de hechting te brengen. Je hoofd zal gedachten gaan produceren die je bang maken. Het is belangrijk in dit proces om je hoofd als een derde partij te gaan zien. Je bent namelijk je ziel. Dit ben je altijd al geweest, maar de omstandigheden in ons leven hebben er voor gezorgd dat ons hoofd aan ging staan en de leiding nam. Hierdoor zijn we de verbinding met onszelf kwijt geraakt. Verwachtingen gaan altijd gepaard met je hoofd. Vrijheid en liefde gaat altijd gepaard met je ziel. Wanneer je in liefde, compassie en dankbaarheid met iemand bent kun je de verwachtin als vanzelf loslaten. Daar ligt de kracht. Laat je hoofd los. Zeg "nee" tegen de gedachte. Zet je gedachte om in iets positiefs en ga verder met voelen. Wilskracht en doorzettingsvermogen zijn essentieel in dit proces. 

Voelen en voelen
Wanneer je een hechting gaat doorbreken of loslaten dan zal er onrust in je systeem gaan ontstaan. Voelen, voelen en voelen, is het enige wat nodig is. Observeer je gevoel, maar analyseer niet. Je gevoel is energie in beweging. Het wil door je lichaam heen stromen, meer niet. Het hoeft geen analyser. In mijn praktijk ontvang ik regelmatig mensen die stellen dat het gevoel diepe eenzaamheid is. Dit ticket "eenzaamheid" heeft ons hoofd er op geplakt. Misschien is het gevoel wel diepe liefde en hebben we dit nooit als zodanig vertaald. Dan heb je je leven lang dus iets vermeden wat prachtig was. 
Het succes van onthechten valt of staat met het uitzetten van je hoofd. Je hoofd laat je altijd lijden. Staat je hoofd aan wanneer je een hechting door breekt, dan zal je het zwaarder krijgen. Je valt dan onherroepelijk terug in je oude patroon. 
Wanneer je gaat voelen, hou dit dan 15 minuten vol. Ben met het gevoel, voel waar het in je lichaam zit, voel de omvang. Heeft het een kleur? Daarna stop je met voelen en ga je iets inspirerends doen (wandelen, tekenen, dansen, zingen, schrijven). Herhaal dezelfde oefening zo vaak mogelijk op de dag. 

Managen van omstanders
Wanneer een hechting invloed heeft op een relatie of verbinding met iemand anders, dan is het volgende belangrijk om te begrijpen: 
- mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen onthechtingsproces. Wanneer zij een ongezonde hechting naar jou hebben, dan mogen ze hier zelf mee aan de slag. Het enige wat jij kunt doen in deze fase is voor je zelf kiezen en compassie hebben voor hun proces. Wanneer ze gaan oordelen of boos reageren, laat ze dan. Blijf altijd in liefde, met andere woorden praat, denk en handel zoals de liefde zou willen dat je dit deed. Voel de liefde voor je ziel en hou je dus aan je contract. Niet iedereen is bewust, niet iedereen is in staat om te groeien in dit leven. Iedereen loopt een uniek pad met lessen die voor hem /haar bedoeld zijn om aan te gaan. Op jezelf focussen maakt dat je anderen vrij laat om te kunnen zijn in dit leven. Via compassie blijf jij hoog in energie. Hoge energie is voor jou belangrijk om te kunnen blijven groeien. 
- Neem afstand van mensen met wie je een verbinding of relatie hebt waarop de hechting betrekking heeft. Onthechten vraagt om een periode van rust en afzondering. Je kan alleen voelen wanneer je in verbinding staat met je lijf. Onthechten betekent in feite dat je gaat resetten. Resetten is even helemaal niks, en alleen jezelf. Omstanders die in onvoorwaardelijke liefde zijn met jou geven je altijd de ruimte om dit proces te doorlopen. Mensen die zelf nog een wond in zich dragen zullen dit moeilijk vinden. Realiseer je dat jij het voorbeeld kunt geven aan hen. Zonder advies of belerende woorden te gebruiken. Gewoon door te doen. Jouw pad, jouw proces.  
- Realiseer je dat jouw realiteit altijd een weerspiegeling is van je onderbewustzijn. Dit klinkt even abracadabra, maar het komt er op neer dat je aantrekt wat je uit zendt. Wanneer je dichter bij je ziel komt en in verbinding staat met je ziel, dan zal je meer liefde aantrekken in je leven. De omstanders in je leven zullen dan ook mee veranderen. Of er komen andere mensen in je leven of de mensen die al in je leven zijn zullen mee groeien naar de frequentie van liefde. Door bewust te kiezen voor een omgeving met hoge energie (lees: mensen / natuur / eten / drinken / omgevingsprikkels) stimuleer je jouw eigen energie om hoog te blijven. Jouw keuzes zijn dus eveneens bepalend voor je groei. Bijvoorbeeld: zie je een oplopende ruzie op straat, loop daar dan voor weg. De lage energie die daar is kan dan niet in jouw systeem komen. 

NOTE: afscheid of afstand nemen van mensen heeft niets te maken met het ontlopen van je verantwoordelijkheden. Alles wat moet gebeuren in je leven, zoals eten koken en kinderen mee naar buiten nemen, gaat door terwijl jij werkt aan je proces. Het gaat om 100% bewustzijn. Niet alles is een verplichting, veel is ontstaan uit hechting en heb jij jezelf opgelegd. Verantwoordelijkheden zijn verplichtingen, maar andersom is niet altijd het geval.    

Voorbeelden van een ongezonde hechting

je wilt 3x per week sporten om een goed figuur te kunnen behouden. Wanneer je dit niet meer zou doen, dan ontstaat er een angstgedachte dat je dikker gaat worden. Dit is een ongezonde hechting. 

je moet 2x per week je moeder bellen. De belangrijkste reden is dat je wilt weten hoe het met haar gaat. Minder bellen of niet bellen zorgt ervoor dat je onrustig wordt, omdat je dan bang bent dat er iets aan de hand is. Dit is een ongezonde hechting. 

Voordat je gaat slapen wil je de afwas in huis hebben weg gewerkt. Dit doe je dagelijks. Wanneer je dit niet meer zou doen word je onrustig en denk je dat je het niet goed doet. Dit is een ongezonde hechting. 

Je moet van jezelf elke avond voor het slapen gaan je dag evalueren. Dit gebeurt in je hoofd. Je wilt vooral nagaan waar je het beter had kunnen doen. Als je dit niet meer gaat doen, dan denk je dat je het niet goed doet en voel je je minderwaardig. Dit is een ongezonde hechting.

De ring die je hebt gekregen van je (inmiddels overleden) moeder is zo belangrijk voor je. De gedachte dat je deze kwijt zou raken maakt je wanhopig. Je denkt dat je het leven dan niet meer aan kan. Dat is een ongezonde hechting.  

Wanneer je tante belt voel je een druk in jezelf ontstaan. Ook al belt ze ongelegen of heb je geen zin, je neemt dan toch de telefoon op. Je weet dat ze anders achteraf teleurgesteld kan reageren. Je weet dat je het anders niet goed doet bij haar. Dit is een ongezonde hechting. 

Voorbeelden van een gezonde hechting

Je sport 3x per week sporten, omdat je het fijn vindt even conditioneel bezig te zijn. Zou je hiermee stoppen, dan heb je daar geen problemen mee. Waarschijnlijk ga je dan savonds wandelen in de natuur. 

Je belt 2x per week je moeder. Omdat je het leuk en gezellig vindt. Als je hiermee zou stoppen, dan is dat geen probleem. Ieder heeft zijn/haar eigen leven, je bent zelfstandig genoeg. 

Voordat je gaat slapen werk je meestal de afwas weg in huis. Dit kan ook tot de volgende dag wachten. Je kan het ook smorgens doen. Net wanneer het uit komt. 

Je vindt het fijn om savonds op de bank even de dag na te lopen. Niet om na te gaan wat je beter kon doen, maar om mooie herinneringen op te halen waar je dankbaar voor bent. Dit kun je ook tussendoor overdag doen.

De ring die je van je moeder hebt gekregen is je dierbaar. De gedachte dat je deze ring kwijt zou raken maakt je verdrietig, maar dan had het zo moeten zijn. Voor alles is een reden in dit leven.  

Wanneer je tante belt dan voel je eerst bij jezelf of je er aan toe bent om op te nemen. Je bent zuiver naar jezelf en naar anderen en zal daarom alleen opnemen als je daar zin in en tijd voor hebt. Hoe je tante er over denkt is haar eigen keus. Het is niet aan jou om daarover na te denken. 

Ik wil graag hulp bij mijn onthechtingsproces, kan dat? 

Natuurlijk kan dat, je bent van harte welkom. Stuur me een bericht of email en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Voor de contactgegevens, klik HIER