Wat is de "Dark night of the soul"?

De dark night of the soul is een veelgebruikte term. In het Nederlands noemen we dit de donkere nacht van de ziel. Het is het proces waar je in terecht kunt komen wanneer je gaat ontwaken. Ontwaken houdt in dat je vanuit een ander perspectief naar het leven gaat kijken. De aanleiding voor het ontwaken is een gebeurtenis of een relatie / ontmoeting waarin je geconfronteerd wordt met jezelf. Hierdoor word je bewust van je patronen en gewoonten waarmee je in je leven veiligheid hebt gecreeerd. Deze veiligheid was voor jou een belangrijke manier om te overleven en om je leven daarmee in stand te kunnen houden. Wanneer deze veiligheid weg valt, omdat je besluit meer vanuit je gevoel te gaan leven dan val je even in een zwart gat waarin je grootste angsten naar de oppervlakte komen.

Tijdens de Dark night of the soul kom je er achter dat je al die tijd hebt geleefd in een schijnveiligheid. Als dit om een relatie gaat, dan besef je dat je al die tijd in een situatie hebt gezeten waarin je niet tot je recht bent gekomen. Ergens was er een overtuiging dat deze relatie goed genoeg was voor jou. Dat dit liefde was en dat je daar dankbaar voor mocht zijn. Dit bleek slechts een illusie te zijn, omdat je bent gaan inzien dat je in deze relatie veel hebt moeten missen. Thema's als gelijkwaardigheid, onvoorwaardelijke liefde en gezien worden komen dan naar de oppervlakte. Dat je ogen ineens zijn gaan openen kan komen, omdat je iemand anders hebt ontmoet. Iemand met wie je op zielsniveau verbonden bent. Iemand die jou ziet en jou lief heeft gewoon om wie je bent. Ook kan het zijn dat een gebeurtenis het proces van ontwaken in gang zet. Bijvoorbeeld bij een burn out. Je komt er dan achter dat je dacht dat je je leven onder controle had. In werkelijkheid was je jezelf aan het uitputten, omdat de angst voor andere factoren zoals baan en geld belangrijker waren dan jezelf. 

Hoe lang duurt de Dark night of the soul? 

Dit hangt er van af. Soms duurt dit een paar maanden, soms een jaar en bij enkelen duurt dit jaren. Het hangt er vanaf hoe diep je gaat en welke angsten je wilt gaan loslaten. De wil en daarmee de wilskracht is hierin alles bepalend. De periode van de Dark night of the soul is niet constant zwart gekleurd. Dit kan in golven komen. Wanneer je de diepte in gaat dan kan dit gepaard gaan met zweten, nachtmerries en ook met concentratieproblemen en ademproblemen. Goed voor jezelf zorgen is op dat moment heel belangrijk. Mild zijn voor jezelf en vooral uit je hoofd proberen te blijven. Soms kan het helpen om even hulp te zoeken bij iemand die naar je wilt luisteren. Je moet dit proces zelf doorlopen, maar waak er over dat je niet te diep weg zakt. Soms kun je even het gevoel hebben dat het leven geen zin heeft. Ook dat gevoel gaat voorbij, maar als je dat niet weet dan kan het lastig zijn om er doorheen te komen.  

Wat heeft het ego met de Dark night of the soul te maken? 

Het ego staat aan de basis van de Dark night of the soul. Dat wil zeggen: het ego is de wortel en deze mag sterven in het proces van de Dark night of the soul. Angsten worden namelijk gecreeerd door het hoofd. Het ego is het hoofd. Het is een tweede persoonlijkheid waarmee we onszelf vaak identificeren. Echter het ego staat haaks op de ziel. Daar waar de ziel vrij is van angsten, onvoorwaardelijk in liefde is en communiceert via gevoel is het ego gericht op overleven. Het ego analyseert en oordeelt, zoekt comfort en veiligheid en vermijdt alles wat met vrijheid te maken heeft. Het ego communiceert via het denken. Wanneer we onze angsten gaan loslaten kan het ego sterven. Dit stervingsproces lijkt voor sommigen op een werkelijk stervensproces. Daarom is de Dark night of the soul vaak ook een heftig proces. Het helpt wanneer je hier wat over leest, omdat je dan beter begrijpt waar je in zit. Hierdoor kun je relativeren en sommige processen beter sturen. 

Hoe kun je angsten loslaten? 

Het proces van angsten loslaten is vaak ingrijpender dan dat we denken. Wanneer je door een burn out thuis komt te zitten kan het zijn dat de angst om je baan kwijt te raken boven komt drijven. Sterker nog, de angst die daaronder zit gaat over geld. Want als je inkomen stopt, hoe kun je dan nog je huis en gezin onderhouden? Voor je gevoel kun je uiteindelijk alles kwijt raken en de diepste angst die daar dan onder zit gaat over je bestaansrecht. Deze angst leeft in ieder van ons. 
Om je angsten los te laten is het de bedoeling dat je gaat voelen. Voelen zonder je gedachten te gebruiken. Dit gaat met vallen en op staan. En wanneer je dit proces vaker hebt doorlopen, dan zal je op den duur merken dat er geen angst meer is voor dit onderwerp. Wat over blijft is licht en een grote kracht die in jou is ontstaan. 

Ik wil graag hulp bij mijn Dark night of the soul proces, kan dat? 

Tuurlijk kan dat, je bent van harte welkom. Klik HIER voor de contactgegevens of vul het formulier in op deze pagina.