Wat is het ego? 

Het ego is een gecreeerde identiteit op basis waarvan jij je veilig en geaccepteerd voelt in het leven. Het ego bestaat uit overtuigingen, verwachtingen en patronen die door een samenloop van omstandigheden heel diep in jou verankerd zijn. Het ego is jouw fundament geworden, jouw identiteit. Het fundament is alleen extern gericht, dus er is niets in jou waarmee dat fundament verstevigd wordt. Je hebt verschillende trapleuningen opgetuigd in je leven, zodat je ouders, je partner, je kinderen, je familie, je vrienden, je werk, de buurt, enzovoort, jou accepteren. Dat komt, omdat je op tijd hebt gesignaleerd wat hun behoeften zijn en wat hun verwachtingen zijn zodat je daar op in kunt spelen. Hierdoor blijf je altijd veilig tussen de lijnen. Dat je dingen stiekem doet of achter hun rug om verdraaid, doet er niet toe. In hun gezichtsveld gedraag jij je zoals je je hoort te gedragen en daar gaat het om. Hoe jij je hieronder voelt, doet er niet toe. 
Ondertussen heb je ook gezien dat de externe wereld aandacht heeft voor mensen die geld hebben, aanzien hebben, mensen die opvallen. Je hebt ook op dat vlak overtuigingen ontwikkeld en probeert hierin je beste kant te laten zien. 
Niet wetende dat je met al deze overlevingsmechanismen van binnen steeds onrustiger en ongemakkelijker bent geworden. Niet wetende dat je jezelf hiermee strontziek maakt. Niet wetende dat God, de Almachtige en Alwetende Heer, alles ziet en ook door heeft waar je mee bezig bent. Je bent anderen en vooral jezelf ook aan het voorliegen!  

En toch, dit ego loslaten, dat lukt je niet. Het zit te diep en het is inmiddels te complex geworden. Het gaat niet om één touw wat moet worden doorgeknipt, maar om alle touwen. Alles lijkt met elkaar in verbinding te staan. Dus als je aan één touw begint, dan wordt dat je ondergang. Dat voel je en dat maakt je bang. Daarom is die eerste stap nemen ook zo eng, omdat de dood dan al voelbaar wordt. 

Het ego heeft je comfort gebracht. het comfort wat je bij je ouders zo gemist hebt. Het comfort wat je eigenlijk altijd gemist hebt, maar door het optuigen van hekken en sloten is het nu veilig en die veiligheid voelt comfortabel. 

Het ego is dus een heel bolwerk van overtuigingen en patronen. Het ego wordt altijd aangestuurd door gedachten. Gedachten die ALTIJD negatief of ongezond zijn:
"kijk uit, want ze doet dit waarschijnlijk voor eigen gewin"
"let op, want hij wordt dadelijk boos als je nu niets doet"
"zwakkeling, je valt buiten de boot als je zo door gaat"
"ik hoop dat ze mislukt met die baan, dat zou mij een goed gevoel geven"
"gatver, ik heb geen zin dat mn moeder komt, zeur!" 
"ik ben zo moe"
"je bent echt een nietsnut"
"nog even en je bent alle klanten kwijt"

Het ego is je hoofd. Het is een afgesneden identiteit en het word aangestuurd door iets externs. Het ego wordt in leven gehouden door demonen, door donkere krachten. Demonen zijn aardse wezens die je niet met je ogen kunt zien. Ze zijn onzichtbaar en hebben de taak om aan jou te kleven om ervoor te zorgen dat je negatieve gedachten gaan produceren. Om van deze wezens af te komen moet je een ego-dood gaan afdwingen. Het is de enige weg naar bevrijding, omdat het ego zorgt voor lijden. Waarom? Het ego wil altijd meer, meer meer. Meer geld, meer macht, meer lust, meer aanzien. Het ego wil altijd populair zijn, het ego wil altijd opvallen. Het ego wil altijd negatief denken en ongezond denken. Het ego wil altijd nu bestaan en in het volgende moment begint alles weer opnieuw en wil hij weer bestaan. Je moet dus werken en werken en werken tot je er bij neer valt. Het ego put je compleet uit. 

Het afdwingen van een ego-dood kan alleen als je resoluut afstand neemt van het "mens-zijn". Wat is dat dan, het mens-zijn? Dit noemen ze ook wel "het vlees" of "de derde dimensie" of "de Matrix". De enige manier om er vanaf te komen is resoluut stoppen met het meedraaien in deze doorgedraaide wereld waar alles gaat om macht en controle. Hoe doe je dat? Door te gaan leven in de Geest. En dat, gaan leven in de Geest, is een proces. Want het vernietigen van het ego doet pijn, is eng, voelt ziekmakend, maakt je soms zelfs radeloos. Dus resoluut is een duidelijk begrip, maar in de meeste gevallen lukt dit niet. Wat je wel kunt doen is een resuluut besluit nemen: weg met dat ego! 

Wanneer je kiest voor een ego-dood dan kies je voor een periode van discomfort. Discomfort gaat over ongemakkelijk voelen, onrustig voelen. En dat is nog maar het begin. 

Overigens: in dit geval kies je voor een ego-dood, maar heel veel mensen ondergaan een ego-dood zonder dat ze hiervoor hebben gekozen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in één keer al zijn vermogen verliest. Die is in één klap al zijn veiligheid kwijt. Dat is een ego-dood. Of iemand die te horen krijgt dat hij/zij een ernstige ziekte heeft. Die ondergaat een ego-dood. Of iemand die zijn vader of moeder verliest, plotseling en nog veel te jong. Die ervaart een ego-dood. Wanneer je spontaan een ego-dood ervaart, dan kom je in een dark night of the soul. En daar gaat dit artikel over.  

Een ego-dood trekt je uit de illusie van het leven, dat angst bij het leven hoort. Een ego-dood brengt je dichter bij God, daar waar liefde, vrede en plezier is. Een ego-dood is dus eigenlijk het mooiste en het beste wat je kan overkomen. Het is ook het zwaarste proces, omdat het van je vraagt om een nieuw leven te beginnen en alles achter je te laten wat je ooit hebt opgebouwd. 

Wat is de "Dark night of the soul"?

De dark night of the soul is een veelgebruikte term. In het Nederlands noemen we dit de donkere nacht van de ziel. Het is het proces waar je in terecht kunt komen wanneer je plotseling externe veiligheid kwijtraakt en wanneer deze externe veiligheid niet vervangen wordt door iets anders. Denk aan het kwijtraken van veel geld, het kwijtraken van een geliefde, het kwijtraken van een baan, het kwijtraken van gezondheid.
Je komt dan in een ontwakingsprocces wat er uiteindelijk voor zorgt dat je vanuit een ander perspectief naar het leven gaat kijken. Eerst komt er veel angst omhoog en ervaar je een soort van overprikkeling in je hoofd. Dat komt, omdat je hoofd het niet meer recht kan breien. Je gaat zweten, huilen en machteloos voor je uit staren. Pas later besef je je dat dit moment een moment van loslaten was. Er heeft zich een hardnekkige overtuiging of hechting van jou losgelaten die er nooit had mogen zitten!
Het kan zijn dat je daarna aan de slag gaat met het verder onthechten van nog meer en andere patronen en gewoonten waarmee je in je leven veiligheid hebt gecreeerd. Deze veiligheid was voor jou een belangrijke manier om te overleven en om je leven daarmee in stand te kunnen houden. Wanneer deze veiligheid weg valt, omdat je besluit meer vanuit je gevoel te gaan leven dan val je even in een zwart gat waarin je grootste angsten naar de oppervlakte komen. Wil je meer lezen over onthechten, klik dan HIER

Hoe lang duurt de Dark night of the soul? 

Dit hangt er van af. Soms duurt dit een paar maanden, soms een jaar en bij enkelen duurt dit jaren. Het hangt er vanaf hoe diep je gaat en welke angsten je wilt gaan loslaten. De wil en daarmee de wilskracht is hierin alles bepalend. De periode van de Dark night of the soul is niet constant zwart gekleurd. Dit kan in golven komen. Wanneer je de diepte in gaat dan kan dit gepaard gaan met zweten, nachtmerries en ook met concentratieproblemen en ademproblemen. Goed voor jezelf zorgen is op dat moment heel belangrijk. Mild zijn voor jezelf en vooral uit je hoofd proberen te blijven. Soms kan het helpen om even hulp te zoeken bij iemand die naar je wilt luisteren. Je moet dit proces zelf doorlopen, maar waak er over dat je niet te diep weg zakt. Soms kun je even het gevoel hebben dat het leven geen zin heeft. Ook dat gevoel gaat voorbij, maar als je dat niet weet dan kan het lastig zijn om er doorheen te komen. Het kan je helpen om in deze periode een spirituele healing te boeken, klik HIER. 

Een dark night of the soul gaat vooraf aan een ego sterfte. Wanneer je helemaal los wilt komen van het "mens-zijn", dan zullen er meerdere sterftes gaan plaatsvinden en zal je dus ook meerdere dark-night of the souls gaan ervaren. Elke volgende dark-night of the soul zal steeds iets korter van duur zijn en ook telkens iets minder diep gaan. Maar ondanks alles is het een proces wat je van binnen ontgift en dat is pijnlijk. 

Hoe kun je angsten loslaten? 

Het proces van angsten loslaten is vaak ingrijpender dan dat we denken. Wanneer je door een burn out thuis komt te zitten kan het zijn dat de angst om je baan kwijt te raken boven komt drijven. Sterker nog, de angst die daaronder zit gaat over geld. Want als je inkomen stopt, hoe kun je dan nog je huis en gezin onderhouden? Voor je gevoel kun je uiteindelijk alles kwijt raken en de diepste angst die daar dan onder zit gaat over je bestaansrecht. Deze angst leeft in ieder van ons. 
Om je angsten los te laten is het de bedoeling dat je gaat voelen. Voelen zonder je gedachten te gebruiken. Dit gaat met vallen en op staan. En wanneer je dit proces vaker hebt doorlopen, dan zal je op den duur merken dat er geen angst meer is voor dit onderwerp. Wat over blijft is licht en een grote kracht die in jou is ontstaan. 

Het ego sterft en wat dan? 

Wanneer je ego sterft, dan ervaar je daarna een wedergeboorte. Ook dit kan vaker dan één keer voorkomen. Een wedergeboorte voelt als een nieuw begin en voelt fijn en licht! Het is belangrijk dat je je realiseert dat een nieuw ego zich via een andere ingang weer kan aandienen. Omdat de mensen en de systemen in de wereld buiten jou zullen proberen te beinvloeden en manipuleren. Wanneer het ego sterft, dan zeg je "nee" tegen jezelf. Je komt dan tot de conclusie dat het leven niet gaat over het dienen van je eigen belang en ook niet het belang van elk ander mens. Je gaat dan terug naar de kern van het leven, naar de oorsprong. Dat is God. We komen van God, we zijn kinderen van God. En het is Zijn wil dat we hier op aarde zoveel mogelijk op Hem lijken. Wanneer je die focus aan gaat brengen, dan onthecht je jezelf van alles en iedereen en dan leg je een vruchtbare bodem voor alles in je leven wat je wilt gaan bouwen. Wil je werken aan union met God, klik dan HIER.  

Ik wil graag hulp bij mijn Dark night of the soul proces, kan dat? 

Tuurlijk kan dat, je bent van harte welkom. Klik HIER voor de contactgegevens of vul het formulier in op deze pagina.