Spiritualiteit gaat over de onzichtbare wereld. Het is de wereld die we niet kunnen zien, die onaantastbaar lijkt. Spiritualiteit gaat over bewustwording, over "wakker worden" en inzien dat het leven over iets anders gaat dan wat we altijd als "normaal" hebben beschouwd. Wanneer je wakker wordt zie je in dat de mens bestuurd wordt door programmeringen. Want programmeringen "belasten" je gedachten en gedachten bepalen je gedrag. Ineens word je je dan bewust dat het leven bestaat uit energie en dat energie bepaalt hoe we onszelf voelen en hoe we ons gedragen. We worden geleid door energie en energie beweegt door ons heen. Spiritualiteit wordt door veel mensen gezien als een springplank die je brengt naar een andere manier van leven en dat opent voor hen nieuwe deuren. Het is de mystieke weg waarin er een innerlijke honger wordt aangewakkerd. Alleen beseffen veel mensen zich niet dat spiritualiteit helemaal geen springplank is, want dat zou betekenen dat je via één sprong ineens in het diepe terecht komt. Dat je met één sprong ineens het paradijs betreedt. Spiritualiteit kun je het beste vergelijken met een ladder waarin de sporten dicht tegen elkaar aan liggen. Wanneer je ontwaakt heb je net de eerste stappen gezet op een sport. Er zijn nog vele sporten te gaan. Die sporten, ofwel treden, gaan in dit geval niet over nieuwe mogelijkheden of het ontvangen van nóg meer gaven. Die sporten moedigen je aan om wilskracht en discipline te ontwikkelen. Want, hoe meer treden je achter je hebt liggen, hoe sterker de zwaartekracht aan je zal gaan trekken. De ladder loopt daarnaast recht omhoog en alleen de mensen die écht willen en die echt zijn toegewijd kunnen de top bereiken. En wat houdt de top dan in? De top houdt in dat je nooit meer hoeft te twijfelen of je te maken hebt met donkere of met lichte energie, de top houdt in dat je bevrijd bent van angst, schuld en schaamte en de top houdt in dat je geleid wordt en beschermd wordt. Het is dus geen duik in het onbekende, maar een taaie reis die je aan gaat. Wanneer je net begint met klimmen zie je het eindpunt nog niet. Deze ligt ergens boven een wolk, uit het zicht. Pas tegen het einde ga je de wolk zien. Het gaat stapje voor stapje en soms lijkt er geen einde aan te komen. Dát is spiritualiteit. Spiritualiteit gaat over karakter en over het rechte pad.   

Spiritualiteit kent een aantal fasen in groei

Voelde jij als kind aanwezigheid in je kamer? Kreeg je op vroege leeftijd al beelden of visioenen door? Hoorde je stemmen die andere mensen niet konden horen? Of heb je het gevoel dat je daar nu mee te maken hebt? En heb je het gevoel dat je mensen kunt genezen of dat je toekomstvoorspellingen door krijgt over anderen? In de wereld van spiritualiteit kunnen verschillende gaven aan je openbaren en soms gebeurt dit op vroege leeftijd. Als kind weet je niet wat je er mee moet en vaak is er geen ruimte voor om dit te bespreken. Op latere leeftijd kan het zijn dat je er bang van wordt of dat je het gevoel hebt heel bijzonder te zijn. Gaven doen iets met mensen en eigenlijk zorgen ze er voor dat het ons uit balans brengt. Want een gave kan je bang maken of kan hoop en trots in je aanwakkeren. 
Zo lang je nog angst, schuld, schaamte, onzekerheid of leegte voelt mag je er vanuit gaan dat elke gave die zich aan dient een manier is om je uit balans te brengen. Om dit goed te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je kennis neemt van de onzichtbare wereld. 

De onzichtbare wereld zorgt ervoor dat je groei ervaart op het vlak van helderhoren, helderzien, heldervoelen en helderweten. Je betreedt daarmee een nieuwe fase in je spirituele groei. Deze nieuwe fase kun je vergelijken met de wildernis. Het maakt je duidelijk dat je nu nog niks kunt met deze gaven. Want je weet dan nog niet of dat wat je voelt, weet, ziet of hoort uit de juiste bron komt. Dit vinden we vaak lastig te begrijpen. Het ego wil je doen geloven dat het allemaal liefdevol en zuiver is wat je door krijgt. Maar helaas is dat niet zo. We zijn als mens nog zo onweten en worden door de kleinste dingen misleid. We zien niet altijd dat ook de onzichtbare wereld in staat is om je te manipuleren.
Dus, wanneer je ziet dat bepaalde visoenen uit komen, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat alle visioenen uit zullen gaan komen. En wanneer je hoort dat je linksaf moet slaan, dan wil dat niet zeggen dat je altijd moet luisteren naar wat je hoort. Het is de wildernis waar je in zit en dat houdt in dat je beeld vertroebeld is. Er is veel wildgroei om je heen en je kunt niet zien of je nog op de rechte weg zit. Het is de eerste fase in je spirituele groei. De fasen die hier na komen trekken je langzaam uit de wildernis.

In de wereld van tweelingzielen zie je dit ook gebeuren. Je kunt in de ontmoeting met je tweelingziel een telepathische verbinding ervaren. Tekens komen op je pad en ook droom je veel intensiever. Ineens ga je dubbele getallen zien en voel je sensaties in je hartchakra die je nog niet eerder hebt gevoeld. Elke ontmoeting met je tweelingziel lijkt telkens opnieuw geen toeval te zijn. En in dit hele spectrum van nieuwe mogelijkheden ga je het pendelen ontdekken, bezoek je paragnosten, ontdek je de tarotkaarten en ervaar je lichamelijke sensaties die erop duiden dat je je tweelingziel op afstand kunt voelen. Want waar hij last van heeft, dat voel jij. Of waar hij aan denkt, daar denk jij aan. Er opent zich een nieuwe wonderlijke wereld en hierdoor worden we nieuwsgierig. En dan zegt het ego: ik wil meer en meer van dit. Hierdoor gaan we nog meer bijgeloof opzoeken en nog meer controle uitoefenen op de union. En dat is dus het gevaar. Daar ligt misleiding. Op dat moment word je 100% misleid door de donkere wereld. Je gaat vaker pieken en dalen ervaren in je leven, ervaart vaker een dark night of the soul. Iets in jou zegt dat jullie samen komen en het frustreert je waarom dat nu niet het geval is. En het frustreert je ook waarom die ander dit niet door heeft. Er komen meer en meer emoties omhoog en ook dit is het werk van de donkere wereld. Je valt steeds dieper weg in het moeras van eenzaamheid en depressie, zonder dat je dit door hebt. Pas wanneer je door hebt dat elke vorm van bijgeloof niets te betekenen heeft zo lang jij de top van de ladder nog niet bereikt hebt, dan ben je in staat om rust te handhaven in je leven en je te focussen op de juiste dingen.    

Spiritualiteit brengt je in de wildernis

De wildernis houdt in dat je nog geen intern- en extern kompas hebt waarmee je met je gaven in het leven kunt navigeren. En dat komt, omdat je nog niet weet welke energie door jou heen werkt. Het zien van tekens, het ervaren van dromen, het voelen van een telepathische verbinding, het zien van visioenen, het voelen van energie is jou geschonken door de onzichtbare wereld. En met dé onzichtbare wereld bedoelen we de donkere wereld en de wereld van het licht. Beide werelden vertegenwoordigen de onzichtbare wereld. 

De tekens, dromen, voorspellingen, visioenen die van de donkere wereld komen hebben tot doel om chaos in je leven te brengen. Ze werken misleidend. Dit wil zeggen dat ze een leugen in stand houden. Het is de leugen die al vele generaties in stand is gehouden. Een generatieleugen zoals bijvoorbeeld "een goede baan zorgt ervoor dat je overleeft" of "de wetenschap spreekt de waarheid, de rest is een fabel". De leugen kan ook ontstaan als gevolg van boodschappen die je doorkrijgt van paragnosten, van tarotkaarten, via pendelen, enzovoort. Het "ik" wordt gevoed en stijgt in macht en kracht en dat is de weg naar chaos. 
Het bijzondere is dat ons ego er op toe ziet dat we misleidingen toestaan in ons leven. Dat is ook niet zo gek, want we worden geboren als slaaf van het ego. Het ego doet er alles aan om via jouw buitenwereld en binnenwereld bevestigingen te brengen waardoor je jezelf als bijzonder gaat zien.  

Het is dus de eigenwijsheid van de mens, of het ego, die zelf wil kunnen bepalen of spiritualiteit ons misleid of niet. Pas wanneer we in zak en as zitten, ons hart gebroken is zijn we bereid om inderdaad te erkennen dat het al die tijd vormen van misleiding zijn geweest. En het is zo jammer, want de weg terug naar harmonie en rust is dan veel langer en taaier geworden.