Wanneer je de intentie hebt om vanaf vandaag een ander mens te zijn. Een beter mens, gezonder en volwassener. En dit doe je door al je slechte gewoonten overboord te gooien en door alle slechte gedachten buiten te sluiten. Dit doe je door onvolwassen gedrag te vermijden en door minder waarde te hechten aan status. Dan begint de verandering vandaag. Je stapt dan als het ware in een periode van reiniging en testen.

Het principe van reiniging en testen

Je zal dan gaan ervaren dat het weglaten van gedrag of het vermijden van ongezonde gewoonten ongemakkelijk voor je voelt. Dit gevoel van ongemak noemen we reiniging. Dit kun je ervaren als een vorm van lijden, omdat je opmerkt dat iets in jou aan het sterven is. De verandering kan pas vorm krijgen en resultaat opleveren, wanneer oud gedrag of een oude gewoonte niet meer comfortabel voelt. Met andere woorden, je gaat in die periode werken aan een nieuwe programmering. Door het anders te doen, ben je je bewust van het andere gedrag. En, omdat je je er bewust van bent voelt het eerder als "nep" of "zwak" of "belachelijk". Je kent jezelf niet op deze manier en je buitenwereld al helemaal niet. 
Verandering van gedrag of een gewoonte zal dus ook impact hebben op je omgeving. Deze omgeving maakt onderdeel uit van je reiniging, want het nieuwe gedrag of de gewoonte zal ook tot gevolg hebben dat je gaat onthechten van mensen, spullen of patronen. En dat versterkt het lijden. De periode van reiniging is nodig, om nieuwe zaadjes in jou te planten en deze zaadjes de ruimte te geven om te kunnen gaan ontkiemen. 

De periode van testen loopt parallel aan de periode van reiniging. En dat komt, omdat ander gedrag of een andere gewoonte van invloed is op je omgeving. Je gedraagt je anders in het bij zijn van mensen, je zoekt andere omgevingen op. In deze periode ontkom je er niet aan dat mensen of omstandigheden je gaan uittesten. Iemand die bijvoorbeeld graag wilt stoppen met roken die zal in de periode van reiniging vooral de natuur op gaan zoeken en kiest er misschien wel voor om meer tijd thuis door te brengen. Iemand die wilt stoppen met roken weet waar de verleidingen liggen en toch zorgt God er voor dat die verleidingen op je pad gaan komen. Want de testfase heeft een functie. Die bepaalt namelijk hoe graag je wilt veranderen. Die bepaalt wat je wilskracht werkelijk is. 

Want of het nu een ongezonde gewoonte is of een hardnekkige verslaving, verandering kan alleen slagen wanneer jij hiervoor kiest. En het ontstaan van deze keuze bepaalt of de verandering stand houdt of niet. Want wanneer je iets heel graag wilt als in een wens, dan kan het zijn dat die wens naar de achtergrond verdwijnt wanneer er een andere wens voor in de plaats komt. Je begint dan met goede intenties aan een verandering, maar bent niet in staat om dit vol te houden. Zo kan het zijn dat je wilt stoppen met roken, omdat je merkt dat het je teveel geld gaat kosten. Je hebt dan de wens om te stoppen. Maar wanneer er een andere wens voor in de plaats komt, kan het zijn dat je de verandering niet vol kunt houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een financiele meevaller, waardoor geld niet meer zo'n grote rol speelt. De wens om dan op zoek te gaan naar een nieuwe woning wordt dan belangrijker. 
De keuze om te veranderen kan ook te maken hebben met een ziels verlangen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld dichter naar God toe groeit en in heel je wezen ervaart dat roken niet past bij Zijn wereld. De wilskracht om van het roken af te komen is dan vele malen groter, dan wanneer het een wens is. Het is je ziel die dan roept dat het klaar is en dat het tijd is om te veranderen. In de testperiode kun je dan alle vormen van weerstand en verleidingen gaan zien als een test. Hierdoor lukt het je om de verandering vol te houden. 

Verandering werkt door het brengen van offers

Welke vorm van verandering je ook kiest, of het nu een gezonde vorm van veranderen is of een ongezonde vorm, in beide gevallen zal je offers moeten brengen. Wanneer je kiest voor een gezonde vorm van veranderen, dan is het je bedoeling om dichter naar God te groeien. Kies je voor een ongezonde vorm van veranderen, dan raak je verder verwijderd van Hem. Dan kies je voor roem, geld, macht, status of ontzag. 

In de testfase zal de buitenwereld je gaan verleiden en misleiden. Om jezelf hierin te beschermen doe je er goed aan om in de eerste fase van veranderen de buitenwereld zo min mogelijk op te zoeken. Want de buitenwereld vindt het lastig dat je gaat veranderen. Ze zullen vragen gaan stellen, ze zullen je gaan ontmoedigen of zullen je verleiden om die ene keer het even te vergeten. Verandering is een innerlijk proces en het kost tijd om het innerlijke proces te kunnen voltooien. In de tweede of derde fase van je veranderingsproces kun je er voor kiezen om de buitenwereld opnieuw op te zoeken. Je zal dan merken dat je onthecht bent van die wereld en dat je er minder voldoening uit haalt. Je hebt dan offers gebracht en die offers hebben in jou nieuwe behoeften aangewakkerd. Je zal merken dat je ook in deze fasen oplettend moet zijn. Het is beter om afstand te houden, om zo de verandering volledig in jou te kunnen laten settelen.  

Verandering gaat altijd samen met het brengen van offers. Met andere woorden: je oude leven, het leven wat je gewend was voor de verandering in gang werd gezet, kun je niet meer handhaven. iets wezenlijks in jou is veranderd en dat is onomkeerbaar. Je hebt jezelf onthecht van mensen, patronen en spullen. 

En zo zie je bijvoorbeeld dat wanneer iemand op zielsiveau er voor kiest om te stoppen met roken, dat hij/zij gaat inzien dat stress er voor zorgt dat hij/zij gaat roken. Hierdoor gaat hij/zij een dagritme opbouwen waarin stress wordt vermeden. Hij/zij gaat inzien dat plekken waar veel mensen zijn, veel drukte is, dat dit triggers zijn om te gaan roken. Hierdoor gaat hij/zij deze plekken vermijden. En zo zullen er nog meer factoren zijn die het roken al dan niet beinvloeden. 

Wilskracht houdt stand wanneer er sprake is van berouw 

De wilskracht om verandering vol te houden is afhankelijk van de wens of het verlangen die met de verandering samenhangt. 
Kijk bijvoorbeeld naar spijt: Wanneer iemand dronken was en hier een flinke kater aan heeft over gehouden, dan kan het zijn dat hij/zij hier spijt van heeft. Hij/zij zegt dan voorlopig niet meer te willen drinken. Dat heeft een andere lading, dan wanneer iemand berouw heeft van zijn/haar dronkenschap. Omdat hij/zij inziet dat het de zoveelste keer is en dat dit ongezond en onvolwassen gedrag is wat ver af staat van God. Spijt en berouw dragen een andere wilskracht in zich. 

Spijt komt meestal voort uit een emotie en houdt op de korte termijn stand. Berouw gaat veel dieper en draagt vaak ook een vorm van schaamte of schuld in zich. Berouw dringt dieper door in je hele wezen en het raakt je ziel. Het zorgt ervoor dat je dit nooit meer wilt. Wat er ook gebeurt in je leven, je gaat er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het verleden zich niet meer gaat herhalen. 

Berouw heeft altijd een link met God, want wanneer er sprake is van berouw dan hebben we de behoefte om dit naar iets of iemand te uiten. Maar vaak is de schuld of de schaamte zo groot, dat het tonen van berouw aan de omgeving weinig effect heeft. De omgeving wijst je namelijk op dat punt af of zal je belerend toespreken. Op het punt van berouw zoeken we vaak contact met God om de diepe vorm van spijt te kunnen ventileren en plaatsen. Vaak vragen we dan ook aan Hem een vorm van kracht en bescherming om de verandering vol te kunnen houden. Want berouw gaat hoe dan ook altijd samen met een verandering die impact heeft op de directe omgeving. 
Je gaat dan een verbond aan met God en dat helpt je om de verandering vol te kunnen houden. Want op dat punt geloof je en weet je dat God alles ziet en volgt. En het sterkt je dat er in dit proces van verandering een kracht is die over je schouder mee kijkt. Je bent dan niet alleen en hoeft het ook niet alleen te doen.  

De voltooide verandering is divine timing

Wanneer de verandering voltooid is weten we niet. Je bewustzijn zorgt er voor dat de verandering in stand kan worden gehouden. En je wilskracht zorgt ervoor dat je focus houdt op wat je wel wilt. Verandering is divine timing, omdat het moment van bewustzijn niet te controleren of te bepalen is. Het ontstaat ineens. En dat moment heeft God bepaalt. Bewustzijn en wilskracht ontstaan en worden ontwikkeld in het proces van offers brengen, in het proces van reiniging en testen. Want hoe meer je lijdt, hoe bewuster je wordt. Je weet dan pas hoe hard je hebt moeten knokken voor de verandering. Niets of niemand gaat dit dan nog verstoren.

Ze zeggen wel eens "een verslaafde zal altijd verslaafd blijven". Wetende dat het ego één grote verslaving is, kun je stellen dat de hele mensheid verslaafd is. Wanneeer je een slechte gewoonte of ongezond gedrag gaat veranderen, dan zal je de rest van je leven waakzaam moeten blijven om hier niet meer in terug te vallen. Dit komt, omdat we geboren zijn met de behoefte aan hechting en verslaving. Je moet er dus moeite voor doen om er uit te blijven om er van weg te blijven. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen.