In de wereld van het ego hebben we geleerd om te denken in "als..., dan....". Als ik een miljoen win in de staatsloterij, dan krijgen jullie allemaal wat.
Het ego kijkt altijd eerst naar zichzelf en daarna naar de rest. En wanneer het ego besluit om te geven, dan doet hij dat het liefste opvallend. Iedereen mag weten dat hij de gever is. Vergroot je het ego uit dan zie je bijvoorbeeld dat het de narcist is die zijn kinderen geld toe stopt, maar daarin verlangt dat ze naar hem toekomen en hem de rest van zijn leven aanbidden.

Toch bestaat er rondom dit onderwerp verwarring, omdat geven en ontvangen soms vertroebeld is. Je denkt dan dat je geeft vanuit onvoorwaardelijke liefde, terwijl het bottom line nog steeds ego gedreven is. Dit komt, omdat de maatschappij van nu is ingricht op het in stand houden van een identiteit die wil dat we rennen en vliegen. Deze identiteit, die we het ego noemen, wordt gedreven door onrust. Het is deze zelfde identiteit die tegen jou roept dat je bij uitputting eerst goed voor jezelf moet zorgen. "Zorg eerst goed voor jezelf, want dan kun je daarna ook goed voor anderen zorgen." Omdat dit uit het ego komt, wordt hierdoor een soort zelfsabotage in de hand gewerkt. Je denkt dat je groeit, terwijl je nog steeds hartstikke vast zit in de wereld van het ego.
Hoe dan? Het ego wil dat je elk moment van de dag bezig bent met de buitenwereld. De mate waarin je gezien wordt en erkend wordt door de buitenwereld bepaalt of je kunt blijven bestaan. Het ego leeft van schuldgevoelens en juist deze gevoelens zorgen er voor dat mensen de benen onder hun lijf vandaan lopen. We willen het zo graag goed doen. Maar, en nu komt het: we willen niet goed doen voor anderen, zodat die ander zich fijn voelt. Nee, we willen goed doen om ons ego te voeden en gerust te stellen. Het is dus nog steeds gericht op ik, ik, ik. Linksom of rechtsom: Het ego regeert in je leven. Daarom is het ego ook zo hardnekkig. Er ligt veel zelfsabotage aan ten grondslag.

Dagelijks zie en spreek ik mensen die zeggen dat ze in onvoorwaardelijke liefde zijn. Het is het ego wat dan spreekt. En dat is sneu, omdat deze mensen met woorden niet meer bereikt kunnen worden. In de energie zijn ze nog steeds defensief. Ze worden dan geleid door oordelen en ongeduld. Het is de trots en eigenwijsheid die dan de boventoon voeren. Ze voelen zich dan verheven boven wie dan ook en claimen dan dat ze in union zijn en dat er een beloning tegenover mag staan. Het is dan een kwestie van tijd om te weten of mensen terug zijn gezakt in de verslaving van het ego ofdat ze door een moment van sterven opnieuw een stukje hechting / schil hebben losgelaten.

Omdat het ego zo sluw en slim is, zien we niet dat er een blinde vlek is die actief is. Het proces van onvoorwaardelijke liefde gaat over komen tot nederigheid en zachtmoedigheid. Wanneer je verbinding maakt met deze twee begrippen begrijp je dat het ego daar volledig los van staat. Het ego is hard, onrustig, actiegericht, doelgericht en gericht op hebzucht, aandacht en macht. Het ego is bevangen door ongeduld en dus vindt het op een gegeven moment genoeg geweest. Het is het ego die roept "ik heb hard genoeg gewerkt, en nu wil ik een beloning!". Zo werkt het dus niet. Komen tot onvoorwaardelijke liefde is een proces. Het proces vraagt van jou elke dag opnieuw om te focussen op het juiste. De keuze tusssen licht en donker en goed en slecht en gezond en ongezond ligt elke keer voor je voeten. Focus houden op dat wat je wilt, namelijk een gezond en liefdevol leven maakt dat je uit de invloedsfeer van misleiding en verleiding kunt blijven. Je bent dan bezig om stapje voor stapje uit de hardnekkige wereld van verslaving te stappen. En in die wereld heb je honderden hechtingen gecreerd waar je je niet eens van bewust bent. Om dit voor elkaar te krijgen zijn rust, regelmaat en reinheid basisingrediënten. 

rust is minimaal 8 uur per dag slapen, tijd inplannen om op de bank te liggen en te rusten zonder prikkels, vertraging aanbrengen in je leven, eenvoud aanbrengen in je leven 
regelmaat is structuur aanbrengen mbt eten, rusten, wassen en slapen
reinheid is werken aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vermijd alcohol, drugs, ongezond voedsel en diverse vormen van bijgeloof. Maximaliseer stilte momenten, meditatie en gebed

Op het pad van onvoorwaardelijke liefde krijg je te maken met moeilijkheden. Moeilijkheden zoals conflicten, problemen aan je huis, problemen op je werk, geldzorgen, enzovoort. Dat jou dit overkomt heeft een functie. Alle vormen van lijden hebben een functie. Namelijk om je te laten groeien in geestelijke kracht. En om daar te komen is nederigheid een competentie die gaandeweg gevormd en ontwikkeld gaat worden. En nu komt een belangrijke eye opener: Het is mogelijk om de problemen van jezelf kwijt te raken wanneer je gedreven bent om de problemen van een ander op te lossen. Nog belangrijker: heb jij problemen op je werk, bid dan voor veel mensen om je heen dat ze een fijne werkplek zullen hebben. Bid dan voor hen dat ze opslag krijgen, promotie en dat ze gelukkig zijn op hun werk. Je zal gaan zien dat je eigen problemen dan gaandeweg oplossen. 

Dit is de weg naar een wereld van onvoorwaardelijke liefde. Daar waar we voor elkaar zorgen, ongeacht onze eigen problemen. Zorgen voor een ander op het moment wanneer de storm in je leven het sterkst aanwezig is, is de weg naar geluk en heling. Ook al zit jij in zak en as en ben je emotioneel compleet uit balans: je heelt jezelf wanneer je juist op die momenten een ander helpt of voor anderen gaat bidden. En dat geldt ook wanneer je bij geldproblemen de laatste centen aan een ander geeft. Of wanneer je bij pech in je eigen huis, een ander in zijn huis gaat helpen om pech op te lossen. Onvoorwaardelijke liefde gaat over éérst geven en dan pas ontvangen. Dát is de weg.