Het ego heeft in de wereld van dualiteit de functie om je te verleiden tot hebzucht, aanzien en macht. Het ego staat in verbinding met diverse verdedigingsmechanismen en zal via negatieve gedachten en negatieve emoties jou proberen te beïnvloeden om jezelf aan te passen aan de voorwaarden van de buitenwereld. Wanneer je het ego laat sterven ontstaat er een nieuwe jij. Een jij die vrij is, ongebonden en in rust en vrede. En jij die verbonden is met onvoorwaardelijke liefde. 

Er is wilskracht en discipline nodig om het ego te kunnen laten sterven. Meestal gebeurt dit stap voor stap. Je laat daarmee elke keer een ego-laag los. Een ego dood kan dus veel vaker dan één keer voorkomen. Elke keer wanneer je een ego dood ervaart, voel je dat een oud deel van jou is gestorven. Je hebt het dan achter je gelaten en je voelt dat je innerlijke kracht is toegenomen. 

Een ego dood is als een wedergeboorte. 

Het ego kun je laten sterven door: 

jezelf te onthechten van patronen, mensen en materie. Overal waar een hechting op zit, overal waar een voorwaardelijkheid aan kleeft, mag je uit je leven zetten. Dit kan tijdelijk zijn, dit kan ook permanent zijn. Wanneer je ervoor kiest om het ego te laten sterven, dan is het belangrijk om veel tijd alleen door te brengen. Door je leven te versoberen kom je tot inzichten en kun je een nieuw comfort gaan ontwikkelen. 

Bewust om te gaan met aardse verlangens. Zo lang je nog negatief denkt over mensen, zo lang je nog negatieve emoties ervaart, zo lang je nog te maken hebt met triggers in je leven ben je beïnvloedbaar. Alles wat met afleiding te maken heeft, zal als een magneet aan je trekken. Dit gaat vaak gepaard met gedachten als "als ik niet ga, dan ga ik iets missen" of "als ik niet ga, dan ga ik iets of iemand verliezen". Het is het gevecht in jou en wanneer je er naar streeft om het ego te laten sterven dan moet je de aardse verlangens kunnen weerstaan.