Wat wordt bedoeld met echte liefde?

Echte liefde gaat in dit artikel over een verbinding tussen twee mensen. Twee mensen die voor elkaar kiezen en ervoor kiezen om het leven samen vorm te geven en samen te beleven. Echte liefde gaat in dit artikel over de liefdesverbinding tussen twee mensen die in emotioneel-, mentaal-, fysiek- en spirituele opzicht elkaar liefhebben en vanuit daar de intimiteit ervaren. Echte liefde gaat in dit artikel over twee mensen die ervoor kiezen om in de relatievorm beide dienstbaar te zijn aan God. De relatie met God staat op één, waardoor de liefdesverbinding tussen deze twee partners altijd in harmonie kan plaatsvinden.     

Echte liefde en aardse liefde 

Echte liefde, hoe graag alle mensen dit ook zouden willen ervaren, is niet voor iedereen weggelegd in het leven. Echte liefde komt tot stand via twee wegen: je ervaart het op zielsniveau en het is God die deze twee mensen samenbrengt. Echte liefde ontmoet je in de geest. Alleen op dat punt vind je onvoorwaardelijke liefde. Het niet aards, het wordt geleid.
Dit houdt enerzijds in dat je de ander op zielsniveau herkent. Die ander voelt als thuiskomen, als jouw wederhelft. Anderzijds wordt het moment van elkaa ontmoeten bepaald door God. Er is een bovennatuurlijk element aanwezig waarin God aan beide of aan één van de twee duidelijk maakt dat die ander de man of vrouw voor het leven is. Dit komt binnen als een stem, je begrijpt op dat moment dat het een gegeven is wat door de Schepper is goedgekeurd. 
Je kunt echte liefde hierdoor niet afdwingen en ook niet gaan opzoeken. Door jezelf te ontwikkelen naar het niveau van onvoorwaardelijke liefde, kom je meer en meer in verbinding te staan met de bron, met God dus. Op het moment wanneer de ontmoeting geregeld wordt is er een herkenning op zielsniveau. Het ego is dan gestorven. 

De manier waarop we zijn opgevoed bepaalt op welke manier we naar de liefde kijken. Allerlei beschermingsmehanismen hebben ervoor gezorgd dat je hebt geleerd om te overleven. Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat in een relatie vooral voor elkaar gezorgd moet worden op financieel vlak, op intellectueel niveau of op sociaal niveau. Wanneer er kinderen zijn, wordt het nog veel zichtbaarder welke vorm van liefde in de basis aanwezig is tussen twee mensen. 
Het nest waarin je als kind in bent opgegroeid bepaalt veelal wat jouw beeld van de liefde is. De manier hoe je vader met je om ging, de manier hoe je moeder met je om ging. De manier hoe je ouders met elkaar om gingen. Deze drie beelden bepalen uiteindelijk wat voor type partner jij in eerste instantie zal gaan zoeken en aantrekken. Het is een onbewuste overtuiging geworden en daarmee is het jouw waarheid geworden over wat een goede relatie is. 

Pas op latere leeftijd zie je dat het ook anders kan. Misschien zie je dat ouders bij vrienden anders met elkaar om gaan of zie je dat in het park waar je net even rond loopt. Soms levert dit gevoelens van jaloezie op, soms schaamte en soms verward het je. Het verward je, omdat je het niet kent en omdat je niet zou weten hoe je dit in je huidige relatie zou moeten gaan realiseren.

Er is een diep verlangen aanwezig in ieder van ons. Iedereen verlangt naar echte liefde, maar met wie dan en hoe dan? 

Echte liefde begint bij de liefde voor God. Om God te vinden zal je tijd alleen moeten doorbrengen. Het ego belemmert de verbinding met God en dus is het aan jou om het ego te laten sterven.  
Echte liefde kan alleen ervaren worden op zielsniveau. Dat wil dus zeggen dat echte liefde alleen kan bestaan wanneer je in overgave leeft en God laat bepalen wie er bij jou past. Het is de onvoorwaardelijke liefde die de echte liefde bestempeld. Onvoorwaardelijke liefde "is". In dat concept bestaat er geen wantrouwen en geen manipulatie. Echte liefde gaat over jezelf openen en openstellen voor het onbekende. Het gaat over accepetatie en respect. Het is daarmee alleen weg gelegd voor diegenen die op zielsniveau een verbinding ervaren. Je bent dan namelijk op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau met elkaar verbonden. Je ego heeft geen plek, het is een verbinding op basis van gevoel. Je ziel leidt je, zonder verwachtingen of oordelen. 

In de echte liefde heb je fysieke aandacht voor elkaar. Je vindt elkaar mooi en aantrekkelijk. Je vindt de lijfgeur van de ander prettig, je hebt de ander graag om je heen en tegen je aan. Echte liefde gaat ook over loslaten. Over de ander alles gunnen in het leven. Het gaat over vrijheid en kunnen genieten van het succes of het plezier wat je ander beleeft. Echte liefde gaat over oprechte interesse in werk en hobbies. Oprechte interesse in de innerlijke wereld. 
Echte liefde gaat over niets moeten. Het gaat over kunnen genieten wanneer je naast elkaar zit en geen woord uitwisselt. 
Je vindt het fijn om met de ander iets te ondernemen, om samen het leven te ervaren. Daar zitten geen restricties aan vast, geen bucket list die afgewerkt moet worden. 
Echte liefde gaat over met elkaar kunnen lachen, heel veel met elkaar kunnen lachen. Humor en intimiteit gaan hand in hand.  

Echte liefde gaat over harmonie en vertrouwen. De man-vrouw energie is op de juiste manier verdeeld onder de partners. De vrouw voelt zich echt vrouw wat inhoudt dat ze ontvangt, luistert en haar hart geopend heeft. Ze is verzorgend en zorgzaam en leeft vanuit overgave. De man voelt zich een echt man doordat hij de leiding neemt, initatief neemt, communiceert en beschermt. En dit alles doet hij vanuit een geopend hart. 
Er zijn geen spanningen onderling en als deze er wel zijn dan wordt dit als vanzelf opgelost doordat beide partners weten dat innerlijk werk aan de basis ligt van welke spanning dan ook. De schuld zoek je altijd bij jezelf en niet bij de ander.  
Echte liefde gaat over spontaniteit, over romantiek en elkaar graag willen verrassen. 

Echte liefde gaat over acceptatie hoe de ander is. Trots zijn op de ander en geloven in zijn/haar kracht. Het gaat over liefdevolle woorden, over een ander elke dag opnieuw willen laten stralen. Echte liefde gaat over loyaliteit en verbinding. Jezelf volledig kunnen en durven geven aan de verbinding elke dag opnieuw. Je geniet van de ander, wat hij/zij ook doet en wat hij/zij ook zegt. Het gaat over zuiverheid, over openheid. 

Echte liefde bestaat en overwint alles. 

Wat is echte liefde volgens God?

Om te weten wat God wil in de liefde vind je antwoorden in de Bijbel. De Bijbel staat vol met versen over de liefde. Dat is ook niet zo gek, want God en liefde zijn één.  

God is vol van liefde en wil jou graag leren wat dat inhoudt. 

1 Korintiërs 13:4-8
De liefde is geduldig en vriendelijk. Liefde wordt niet jaloers. Liefde schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. Liefde zegt of doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. Liefde raakt niet verbitterd. Liefde vergeeft als een ander iets verkeerds heeft gedaan. Liefde is niet blij met oneerlijke dingen, maar met de waarheid. Liefde vertelt fouten van andere mensen niet door, denkt altijd het beste van een ander en blijft altijd geduldig. De liefde schiet nooit tekort en verdwijnt nooit. 

1 Korintiërs 13:13
We hebben dus deze drie dingen: geloof, hoop en liefde. Maar de belangrijkste van deze drie is de liefde. 

1 Korintiërs 14:1
Doe je uiterste best om vol te zijn van deze liefde. Verlang ook naar de gaven van de Geest. 

1 Johannes 4:18
Als je zeker weet dat God van je houdt en je dus vol bent van zijn liefde, hoef je niet bang voor Hem te zijn. Want volmaakte liefde verjaagt alle angst voor God. Want als je bang bent, komt dat omdat je bang bent voor straf. Als je bang bent, ben je nog niet helemaal vol liefde. 

De manier waarop God naar echte liefde kijkt maakt Hij duidelijk in de Bijbel. Hij laat onder meer merken dat Hij het verlangen heeft om man en vrouw samen te brengen en tot één maken. 

Genesis 2:18
En de Heer God zei: "het is niet goed dat de mens alleen is. Ik zal iemand maken die bij hem past en die hem kan helpen. 

Genesis 2:21-24
Toen zorgde de Heer God er voor dat Adam in een diepe slaap viel. En terwijl Adam sliep, nam Hij één van zijn ribben weg. Daarna maakte Hij die plaats weer dicht met vlees. Van die rib maakte de Heer God een vrouw. Hij bracht haar naar Adam. Toen zei Adam: dit is eindelijk iemand die bij mij past! Ze is van mijn eigen vlees en bloed gemaakt. Ik zal haar mannin noemen, omdat ze uit een man gemaakt is. Daarom zal een man weggaan bij zijn vader en moeder en van zijn vrouw houden en trouw aan haar zijn. Vanaf dan zijn ze één geheel. 

Matteüs 18:6
Vanaf dan zijn ze niet meer twee aparte mensen, maar samen één geheel. Wat God zo tot één geheel heeft gemaakt, zou een mens niet meer uit elkaar moeten halen.

Echte liefde ziet God als een harmonieuze intieme relatie waarbij partners gelijkwaardig zijn aan elkaar én waarbij partners specifieke rollen en taken hebben. Wanneer je je hier aan houdt, dan is de relatie harmonieus. 

Genesis 1:27
En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw. 

1 Petrus 3:1-4
Vrouwen, daarom moeten jullie ook je man bescheiden en met liefde dienen. Ook als je getrouwd bent met een man die nog niet gehoorzaam is aan het woord. Als hij ziet hoe jij leeft, zal hij in de Heer gaan geloven. Je hoeft daar geen woorden voor te gebruiken. Want hij zal zien dat je op een heilige manier leeft, vol ontzag voor God. 
Vrouwen, onthoud dat het er niet om gaat dat jullie er van buiten mooi uitzien, met schitterende kapsels, dure sieraden en mooie kleren. Zorg er liever voor dat jullie van binnen mooi zijn. Dat is veel belangrijker. Je bent pas werkelijk mooi als je vriendelijk en rustig bent. Dat is schoonheid die niet verdwijnt. God houdt van zulke schoonheid.  

1 Petrus 3:7
En mannen, daarom moeten jullie ook verstandig met je vrouw omgaan, zoals je voorzichtig bent met een breekbare kruik. Jullie moeten respect voor je vrouw hebben. Want ook de vrouwen zullen, samen met jullie, het eeuwige leven erven. Als jullie geen respect voor je vrouw hebben, zal God niet naar jullie gebeden luisteren. 

1 Petrus 3:8
Ten slotte: wees één met elkaar en wees zorgzaam voor elkaar. 

1 Korintiërs 11:3
Maar ik wil dat jullie ook het volgende goed onthouden: Christus is het hoofd van iedere man, en iedere man is het hoofd van zijn vrouw. En God is het hoofd van Christus. 

1 Korintiërs 11:12
Want net zoals de vrouw uit de man is ontstaan, is de man ontstaan door de vrouw. Maar alle twee zijn ze uit God ontstaan. 

Efeziërs 5:28
Op diezelfde manier moet ook elke man van zijn vrouw houden. Hij moet van haar net zoveel houden als van zichzelf. Een man die van zijn vrouw houdt, houdt van zichzelf. 

Efeziërs 5:33
De mannen moeten dus net zoveel van hun vrouw houden als van zichzelf, en de vrouwen moeten respect hebben voor hun man. 

Efeziërs 5:22
Vrouwen, dien bescheiden en liefdevol jullie man, zoals jullie de Heer dienen. 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Over hoe je kunt komen tot onvoorwaardelijke liefde? Er is een artikel beschikbaar met de titel "kom in union met God". Om deze te kunnen lezen, klik je HIER

Ik wil graag hulp in de liefde

Je bent van harte welkom. In de praktijk staat het concept van onvoorwaardelijke liefde centraal. Het is de meest ultieme vorm van liefde waar je vrijheid, vrede én liefde ervaart. Je kunt een spirituele healing boeken. Tijdens deze sessie leg ik je meer uit over het concept en kijken we naar jouw situatie. Om hierover meer te lezen klik je HIER