Wanneer je wilt weten of je te maken hebt met een soulmate of met een tweelingziel, dan zijn er aanvullend op deze audio nog een aantal andere verschillen te noemen. Dit zijn de zeven belangrijkste kenmerken:

1.Een soulmate draagt een unieke zielsenergie. Dat betekent dat een soulmate in essentie anders is dan jij. Een soulmate denkt en voelt dus op een andere manier dan de manier waarop jij denkt en voelt.

2.Een soulmate verbinding hoeft niet altijd te resulteren in een liefdesrelatie. Soulmates kunnen ook hele goede vrienden zijn. Sterker nog, in een liefdesrelatie zie je dat soulmates óók elkaars beste vrienden zijn. Bij tweelingzielen is dit anders. Tweelingzielen kunnen niet vriendschappelijk met elkaar verbonden zijn, omdat ze een sterke magnetische aantrekkingskracht op elkaar hebben. Deze aantrekkingskracht is seksueel en onbreekbaar. Tweelingzielen zijn daarom niet in staat om alleen vriendschappelijk met elkaar om te gaan. Wat je wel ziet is dat wanneer tweelingzielen in union zijn, dat ze dan óók elkaars beste vrienden zijn. Dat komt, omdat ze op alle fronten op elkaar lijken en elkaar aanvoelen.
Vaak hoor je in de tweelingzielenreis dat de mannelijke tweelingziel er op uit is om vrienden te zijn met zijn tweelingziel. Dat doet hij onbewust, omdat zijn ziel weet wat hij nodig heeft. Hij laadt zichzelf op terwijl hij in de buurt is van zijn tweelingziel. Wat de vrouwelijke tweelingziel niet door heeft, is dat deze vriendschappelijke verbinding haar uitput. En dat komt, omdat de vrouwelijke energie snakt naar een liefdesrelatie en merkt dat ze op deze manier "aan het lijntje wordt gehouden". Ze heeft telkens opnieuw hoop, terwijl de mannelijke tweelingziel geen enkele hoop heeft. Hij handelt van dag tot dag, van uur tot uur. Veel mannelijke tweelingzielen willen óf vrij zijn en ongebonden óf ze willen naast hun huidige relatie de verbinding met hun tweelingziel in stand houden. Beide houdingen zorgen voor kortsluiting bij de vrouwelijke tweelingziel, want zij voelt heel duidelijk dat deze houding ongezond en onvolwassen is.
Zo lang de mannelijke tweelingziel nog vast zit aan zijn ego heeft hij nog niet het inzicht gekregen dat ze bij elkaar horen. Het is aan de vrouw om hier verandering in aan te brengen door én in separatie te gaan én door haar hart te gaan openen.  

3.Een soulmate relatie is karmisch. Dat wil zeggen dat deze relatie net als een karmische relatie en een toxische relatie, een aardse karakter heeft. Jij en je soulmate laten je nog leiden door het ego waardoor je beide zoekt naar manieren van afleiding om de onrust in jezelf niet te hoeven voelen. Die manieren van afleiding zijn aards. Je zoekt dan naar vormen van entertainment of legt de nadruk op consumptie. Of je hebt de drang om veel te reizen en nieuwe ervaringen op te doen in de buitenwereld. Een soulmate relatie is karmische relatie, omdat beide soulmates in de relatie afhankelijk zijn van elkaar. De ogen zijn op elkaar gericht, ze zijn gehecht aan elkaar. Deze hechting zorgt ervoor dat hun hart gesloten blijft. Het is een karmische relatie, omdat de gedachtepatronen niet altijd met elkaar gedeeld worden. En zo komt het vaak voor dat één van de soulmates nog fantaseert over een ex of buiten de deur flirt met een ander. In de echte liefde hoort dit allemaal thuis in de categorie overspel en ontrouw. Wanneer tweelingzielen in union zijn willen ze de weg van overspel, de weg van leugens nooit meer bewandelen. Ze vermijden elke mogelijke gedachte en elke mogelijke situatie die dit in de hand zou werken. Tweelingzielen zijn, mits ze in union zijn, onafhankelijk van elkaar en leiden hun leven in rust en vrede. Het hart is geopend, waardoor ze niets meer hoeven of willen. Samen zijn is genoeg. Beide hebben hun ogen gericht op onvoorwaardelijke liefde.     

4.Een soulmate relatie is ALTIJD harmonieus. En dat betekent dat deze relatie vanaf het begin al goed loopt is er is niets op te lossen tussen soulmates. De relatie is direct startklaar en levert vruchten op. Een tweelingzielen relatie gaat door een aantal fasen heen voordat ze eeuwig bij elkaar kunnen zijn. Duwen en trekken maken onderdeel uit van de relatie, zodat ze beide aan de slag gaan met het ego. Het ego moet eerst sterven voordat ze in union kunnen komen. De relatie is dus niet startklaar bij de ontmoeting. Dat voelt heel even, in het begin wel zo, maar al snel zullen beide merken dat de serene rust tussen hun verstoord wordt door allerlei uiterlijke omstandigheden.  

5.Een soulmate doet zijn best voor de ander en wil de relatie laten slagen. Dat betekent dat beide partners graag willen voorzien in wat het ego verwacht. En dus doen ze hun best om te zorgen voor romantiek. Daarnaast zijn het echte "gevers" in de seks en als de partner bijvoorbeeld een kinderwens heeft dan willen ze daaraan voldoen. Het voldoen aan wederzijdse verwachtingen hoort in deze relatie en het kost ze ook weinig moeite. Dat komt, omdat soulmates op zielsniveau met elkaar resoneren. Op een aantal fronten vibreren ze op dezelfde frequentie. Daar waar tweelingzielen matchen op fysiek-, mentaal-, emotioneel- en spiritueel niveau zie je dat soulmates matchen op drie van de vier aspecten. Ze matchen nooit op 4 van de 4 aspecten. 

6.Wanneer één van de twee soulmates gaat groeien richting onvoorwaardelijke liefde kan de ander het niet meer bijbenen. Hij/zij verliest dan zijn/haar grip op de ander. Zijn/haar controle. Hoe zeer beide ook hun best willen doen voor elkaar om mee te veranderen, het lukt ze uiteindelijk niet. Ontmoet één van de twee soulmates een tweelingziel dan is het de bedoeling dat de soulmate relatie beeindigd wordt. Niet resoluut, maar door het laatste restant karma wat nog opgelost mag worden uit te werken. Via harmonieuze gesprekken besluiten beiden dan om uit elkaar te gaan. Dit is ook typisch soulmates: relaties worden vrijwel altijd vredig en fijn afgesloten en beeindigd.    

7.Een soulmate kan soms in je dromen voorkomen en ook is het mogelijk om tekens of berichten door te krijgen over je soulmate. Bij tweelingzielen is deze energetische verbinding van een andere orde. Tweelingzielen delen dezelfde zielsenergie en dat houdt in dat ze met hun hele wezen met elkaar verbonden zijn. Zo delen ze dezelfde orgaan energie en zijn alle chakra's eveneens met elkaar verbonden zijn. Heeft je tweelingziel lichamelijke klachten, dan ervaar jij die ook. Denkt je tweelingziel aan jou, dan voel je dat in je hartchakra. Is je tweelingziel geirriteerd, dan ben jij dat ook. Tweelingzielen kunnen telepathisch met elkaar communiceren en ook ontvangen ze in hun droomwereld boodschappen over hun tweelingziel. Tot slot zien tweelingzielen in hun buitenwereld vele tekens die gaan over hun tweelingziel.