In de echte liefde hebben we het over volwassen liefde en gezonde liefde. Het is de liefde tussen twee personen die op mentaal-, emotioneel-, fysiek- en spiritueel niveau perfect bij elkaar passen, omdat ze hierin elkaars gelijke zijn. Maar hoe weet je nu of je met de echte liefde te maken hebt, wanneer je nog vast zit aan het ego? Hoe weet je dan of het echte liefde is? 

Is het echte liefde of is het slechts een bevlieging? 

Zo lang we nog geleid worden door het ego zullen er altijd afhankelijkheden aanwezig zijn in je leven. Dat wil zeggen dat je hechtingen in stand houdt om maar niet te hoeven voelen. De hechtingen zorgen er voor dat je de onrust en leegte in jezelf vergeet. Deze hechtingen ontstaan onbewust, omdat het ego je leidt. Die leiding ontstaat in je hoofd, want je gedachten bepalen uiteindelijk ook je gedrag. Het ego beinvloedt je gedachten en op die manier zijn we als het ware marionette poppen van het ego geworden. Het ego brengt je naar een partner waar het ego ook baat bij heeft. Aangezien het ego uit is op hebzucht, aanzien en macht zal het ego in eerste instantie vallen voor uiterlijk. Want een partner die er goed uit ziet zal ook worden goedgekeurd door de buitenwereld. Daarnaast zal het ego checken of de partner aansluit bij de verlangens die iemand op dat moment heeft. En die verlangens gaan over ook over hebzucht, aanzien en macht. Wat je vaak ziet gebeuren is dat liefde geleid door het ego vrijwel altijd gematcht wordt met de eigenschappen van één van beide ouders. Want daar, in die eigenschappen, vinden mensen comfort. 

De liefde ontstaan in de wereld van het ego is daarom geen echte liefde. Het is liefde gebaseerd op voorwaarden. De overtuigingen die iemand heeft met betrekking tot een relatie zijn veelal gebaseerd op programmeringen. Met name de omgang met vader of moeder linkt aan de betreffende liefdespartner. De liefdesrelatie die ze als voorbeeld in het ouderlijke gezin hebben ervaren passen ze onbewust toe in hun eigen relatie. Want als vader gewend was om moeder te domineren dan zal dochter waarschijnlijk ook een partner zoeken die hier goed in is. 

En dan ontmoet je op een dag een man of vrouw bij wie je diepe gevoelens ervaart. En die gevoelens die komen binnen via oogcontact. Dan is er nog geen woord gesproken, je weet nog niets van die ander. En toch voel je in dat moment al een diepe liefde. Wat is dat dan? Is dat echte liefde of is dat slechts een bevlieging? 

Dat is heel moeilijk te beantwoorden, omdat de context waarbinnen dit gebeurt voor iedereen uniek is. Feit is wel dat wanneer het ego je nog steeds leidt, dat je dan moeilijker in staat bent om te kunnen bepalen of er sprake is van echte liefde. De enige manier om dit vast te stellen is door afstand te nemen. Want in de afstand, in de fysieke afstand, ga je ervaren wat die ander voor jou betekent heeft. 

Echte liefde is namelijk in alle gevallen overweldigend. Alleen in de echte liefde word je hart volledig opengebroken. En dat is eng, want het ego houdt niet van voelen. Het ego heeft niets met je gevoelswereld. Dus op het moment wanneer je hart wordt opengebroken zal je ego je gedachten gaan voeden met angst en argwaan. Daarom rennen zoveel partners weg bij de liefde van hun leven. Ze weten er geen raad mee en de belangrijkste oorzaak ligt in het gezin waar ze zelf in zijn opgegroeid. In dat gezin had gevoel geen waarde, geen functie. En als iemand nooit heeft geleerd om te voelen, dan is het ontmoeten van de echte liefde ongelooflijk heftig. Daar krijgen mensen paniekaanvallen van en ook zweetaanvallen. Want het hoofd kan hier geen puzzel van leggen. Het hoofd maakt dan overuren totdat de omgeving zich er mee gaat bemoeien. Op dat punt krijgt het ego dan bijval en lukt het ze om er van weg te rennen. Maar wanneer er afstand is, zal een troebel glas uiteindelijk weer helder worden. En door God te vragen om je partner te leiden, mag je er vertrouwen in hebben dat het ooit goed gaat komen. 
Wanneer er sprake is van een bevlieging of een obsessiviteit houdt dit in dat jij afhankelijk bent van de ander. Dan nog kan er sprake zijn van echte liefde. Alleen zal je eerst de ongezonde- en onvolwassen patronen moeten gaan loslaten, zodat het contact in jou zuiver en alleen over liefde gaat. 

Zoals al eerder gezegd is er maar één manier om er achter te komen of er sprake is van echte liefde en dat is door het nemen van afstand. En in beide gevallen is dit heel pijnlijk. Dat wil zeggen als er wel en als er geen sprake is van echte liefde. Want in de afstand gaat de liefde zich verder in jou vormen. Het troebele glas wordt helder en zaadjes kunnen dan gaan kiemen. Dat gaat in fasen. Je gaat dan door verschillende emotie lagen heen. En als het je dan ook nog lukt om het ego te laten sterven, dan bereik je spirituele union. 

Spirituele union

In de echte liefde is er sprake van een spirituele union. Je bent dan een éénheid. Dat wil zeggen dat je in essentie hetzelfde denkt en hetzelfde voelt. Je wordt samen één, omdat de zielsenergie dan samensmelt. De ziel is jouw essentie en kent geen gedachten. De ziel is altijd in een staat van "zijn". Dat noemen we neutraliteit. 

In de spirituele union ben je in essentie hetzelfde. Dat wil zeggen dat die ene partner hetzelfde denkt en hetzelfde voelt. Je mag er vanuit gaan dat die ander door dezelfde emotionele lagen is heen gegaan als jij. Union gaat over éénheid, één worden met elkaar. Union gaat altijd over spiritualiteit en dus over bewustzijn. Want hoe meer we "bewust zijn" hoe minder gedachten ons nog kunnen beinvloeden. Hoe meer we bewust zijn, hoe meer we leven in het NU. Hoe meer we observeren in plaats van absorberen. Hoe meer we leven vanuit een staat van rust en vrede. De gedachten die je dan nog hebt zijn altijd gericht op compassie, dankbaarheid en vrede. In de volwassen liefde besteed je tijd aan elkaar, zodat je op de hoogte bent van elkaars leven, zodat je betrokken bent in elkaars leven. Je luistert naar elkaar en je houdt rekening met elkaar. Je praat met elkaar en brengt tijd samen door en ook intimiteit is dan heel belangrijk. In de gezonde liefde zijn partners trouw en eerlijk naar elkaar, zijn er geen geheimen. Dit alles gebeurt als vanzelf. Je hoeft jezelf hier niet in te trainen. Dit is wat de echte liefde doet.