Wat is zelfliefde?

Van jezelf houden en jezelf accepteren in alle aspecten die je bij je draagt. Weten wie je bent en jezelf vertrouwen. Dit alles is zelfliefde.
Zelfliefde is nog niet zo gemakkelijk om vast te pakken. Je hoort jezelf al zeggen "tuurlijk hou ik van mezelf!", maar is dat ook echt zo. Voel je dat ook echt? De sleutel zit hem dus in het kunnen voelen van zelfliefde en niet in het denken.

Hoe voelt zelfliefde?

Zelfliefde voelt licht en comfortabel. Het is het gevoel van gelukkig zijn, op wolken lopen zonder dat je hier iemand voor nodig hebt en zonder dat je de behoefte voelt om dit met iemand te delen.

Welke aspecten dragen bij aan zelfliefde?

Je beschikt over een gezonde dosis aan zelfliefde wanneer je grenzen aan kunt geven, wanneer je weinig tot niet oordeelt over jezelf en over anderen, wanneer je in mogelijkheden denkt, wanneer je mild bent voor jezelf en wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.

Hoe bereik je zelfliefde?

Door hard te werken aan - en met jezelf. Hard werken door iedere dag opnieuw bewust te zijn, iedere dag opnieuw te kiezen voor jezelf. Een aantal uitgangspunten hiervoor zijn:
- in het hier en nu leven
- leven in waarheid
- geduld hebben
- soms een stapje terug doen om daarna weer een stap vooruit te kunnen zetten
- rustmomenten in bouwen en prikkels vermijden
- regelmatig gronden
- luisteren naar je innerlijke stem

Wanneer schiet ik door in zelfliefde?

Zelfliefde is zelfcompassie en dat houdt dus in dat je rekening mag houden met jezelf. Je schiet hier in door wanneer je jezelf voortdurend fantastisch en talentvol vindt. Dan ben je blind van liefde en voor zelfliefde gaat dat niet op. Iemand met een gezonde dosis zelfliefde weet wat zijn/haar zwakke kanten zijn. Je kent je mooie karaktereigenschappen en je kent ook je gebreken en beperkingen. Je houdt hierin rekening met jezelf, je accepteert jezelf. Dat is iets anders dan wanneer je jezelf geweldig vindt, want dan neigt het meer naar narcisme.

Ik wil graag groeien in zelfliefde, kan dat? 

Tuurlijk kan dat. Ik help je er graag bij. Tijdens de Transformatie Reis komt dit onderwerp ook aan bod. Klik HIER om meer te lezen over de Transformatie Reis.