Wanneer je terug kijkt op je leven kan het zijn dat je vindt dat je veel hebt moeten overleven en dat je te weinig hebt kunnen genieten in rust. Je paste je aan, cijferde je weg, je moest altijd vechten of vluchten. Dan komt er een moment in je leven dat je bewuster wordt. In dit proces zie je ook dat je onderdeel bent geweest van een programmering waarin ouders en maatschappij je hebben gevormd en jij dit onderging. Je hebt in een kooi geleefd en nu is het tijd voor jou om hieruit te breken.

Veel mensen gaan dan op zoek naar zichzelf. Dan komen er vragen omhoog die gaan over "wie ben ik" en "wat wil ik". Je voelt ergens dat je de verbinding met jezelf wilt herstellen en daarvoor wil je niet meer onderdeel uit maken van een keurslijf. Jouw tijd is nu aangebroken en dat houdt in dat jij bepaalt. 

Is het ego of liefde 

Je merkt dan dat je op zoek bent naar vrijheid. Je bent het zat om te moeten leven in een kooi. Je wilt jezelf bevrijden, naar buiten vliegen. Maar hoe doe je dat wanneer je ook nog verantwoordelijkheden hebt? 

De vraag is wat vrijheid werkelijk inhoudt. Is vrijheid dat je kunt gaan en staan waar je maar wilt? Is vrijheid dat je geen hechtingen meer hebt, met niemand niet? 
Of is vrijheid hetzelfde als bevrijd zijn? Bevrijd zijn van alles wat het ego in stand houdt in je leven. Bevrijd zijn van zijn leiding? 

Zelfliefde kan je misleiden om het ego meer macht en aanzien te geven in je leven. We denken dan dat we er goed aan doen om voor onszelf te kiezen, maar wat we dan doen is het ego voeden. Is het erg om het ego te voeden? Eigenlijk wel ja, omdat het ego aan aarde gebonden is en dat wil zeggen dat het ego jou juist weg houdt bij wie je in wezen bent: een ziel, bewustzijn, liefde, licht, energie. 
Het ego is een gecreeerde identiteit die jouw gedachtenwereld overneemt en je zodanig stuurt dat je permanente onrust in je leven ervaart. Want het ego heeft nooit genoeg. Het ego is een meester misleider en zorgt ervoor dat je het niet door hebt wanneer je aan zelfsabotage doet. Want het ego ruilt het een altijd in voor het ander. En zo maakt het ego ook gebruik van "zelfliefde" om je opnieuw in de val te lokken.  

Het ego kent 4 domeinen waar hij leiding over wilt hebben in je leven: 
-het ego wil dat je gericht bent op de wereld om je heen, zodat je jezelf hiermee kunt en gaat identificeren. Hierdoor zorgt het ego er voor dat je altijd het gevoel hebt dat je iets mist of dat je iets tekort komt
-het ego wil dat je gericht bent op dualiteit, zodat je jezelf altijd vergelijkt met een ander. Het is "ik" en "jij", maar niet "wij"
-het ego wil dat je gevoel vermijd, zodat hij je kan blijven besturen via je gedachten
-het ego wil dat je de buitenwereld als bedreigend ervaart, omdat die buitenwereld er voor kan zorgen dat je verliest. Dat je gezondheid verliest, geld verliest, vrienden verliest en zelfs je leven verliest 

Het ego heeft er dus baat bij wanneer je voor jezelf opkomt en dwars ligt. Het ego geniet er van wanneer je arrogant wordt en al helemaal wanneer je trots wordt. Het zijn allemaal aspecten van het ego. Het ego stimuleert hebberigheid en het verlangen naar aandacht. Want dit zorgt voor verdeeldheid in de wereld. Pas wanneer je in ziet dat dit niet de weg is die je wilt bewandelen, kun je het ego gaan negeren. 

Het ego is van nature in ons aanwezig. Van nature, omdat we geboren zijn in een lichaam dat sterfelijk is. Hierdoor zijn we geboren in een wereld waarin deze gedachte de basis is geworden voor alles in het leven. Terwijl onze essentie, onze ziel, onsterfelijk is. Om af te komen van het ego zal je het moeten gaan negeren en afwijzen. En dat is niet leuk, want dit voelt precies hetzelfde als wanneer je een heel streng dieet volgt of wanneer je gaat afkicken van een rook- of drankverslaving. 

Zelfliefde gaat over jezelf erkennen 

Zelfliefde kent dus twee uitingsvormen of richtingen, namelijk de richting van het ego of de richting van liefde. De richting van het ego is naar buiten gericht en daarmee actiegericht. De richting van liefde is naar binnen gericht en daarmee gericht op rust, reinheid en regelmaat. 

Het klopt dus wanneer je constateert dat je leven als vanzelf voorbij is gegaan en dat je hierin onbewust alles maar liet gebeuren. Je hebt jezelf aangepast en weggecijferd, omdat het zo ging en omdat je niet beter wist. Dat je een verandering wilt in je leven is dus helemaal terecht en ook mooi. Maar die verandering gaat over iets anders, dan waar je verlangens naar uit gaan. Want verlangens zijn verbonden aan het ego.
De verandering gaat over liefde. Wanneer je meer liefde voelt en ervaart in je leven, dan zal je merken dat je ook meer vrijheid voelt. Vrijheid gaat dus niet over bewegingsvrijheid, maar vrijheid gaat over vrij zijn in de geest. Vrij zijn van alle vormen van negativiteit die ontstaan in je hoofd. Dit zijn ongezonde gedachten, kwellende gedachten, gedachten van schuld en schaamte, gedachten over eenzaamheid, gedachten over anderen die gaan over oordelen en afwijzingen. Wanneer je liefde omarmt, dan ben je vrij.   

zelfliefde gaat over de weg naar binnen, naar je gevoel. Daar begint het mee. Want wanneer we kunnen voelen, zijn we in staat om onze gedachten te stoppen. Zelfliefde gaat over aandacht voor wie je werkelijk bent en dat is bewustzijn. Door met jezelf te zijn. 

Zelfliefde gaat over jezelf erkennen en vaak nog denken we dat dit gaat over een aardse erkenning, maar het gaat hier over een spirituele erkenning. Het erkennen van jezelf houdt in dat je ziet wie je werkelijk bent en dat je daar naar wilt gaan leven. En dat doe je door het aardse leven de rug toe te keren.