Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze onvoorwaardelijke liefde voelen voor een ander. Wat ze dan eigenlijk willen zeggen is dat hun hart geopend is en dat ze de liefde voelen stromen. Ze zijn dan in liefde met die ander, maar dat is iets anders dan onvoorwaardelijke liefde. 

Onvoorwaardelijke liefde is een staat van zijn. Het gevoel wat er mee samenhangt kun je het beste beschrijven als vrede en tevredenheid. Onvoorwaardelijke liefde houdt in dat jij van ieder mens houdt, wat die ander jou ook aan doet of wat die ander ook tegen je zegt. Om in onvoorwaardelijke liefde te kunnen zijn, hoef je dus geen verbinding met die ander te ervaren.

Je kunt alleen onvoorwaardelijke liefde ervaren wanneer je onthecht bent van alles en iedereen. Want wanneer je onthecht bent, heb je jezelf losgemaakt van de identificatie. Je "ik" heeft dan geen plek meer in de verbinding met die ander. Je "ik" is opgelost. Je bent dan een kanaal geworden waar de hoogste bron van energie doorheen kan werken. 

Onvoorwaardelijke liefde vraagt om focus 

Om onvoorwaardelijke liefde te kunnen zijn heb je focus nodig. Focus jij je op jje eigen "wil", dan geef je de leiding aan je IK. Focus jij je op je moeder, dan geef je de leiding aan je moeder. Focus jij je op de koning, dan geef je de leiding aan de koning. Je identificeert jezelf dan met die ander, je vergelijkt jezelf dan met die ander. Die ander is jouw norm geworden. Daarom is onthechten zo belangrijk, omdat we geleerd hebben in ons leven honderden hechtingen aan te brengen. Simpel gezegt zie je dan dit gebeuren:

In mijn gezin geef ik de leiding aan mijn partner, omdat ik van hem/haar afhankelijk ben
In mijn werk geef ik de leiding aan mijn leidinggevende, omdat ik van hem afhankelijk ben
In mijn prive tijd geef ik de leiding aan mijn vrienden, omdat ik van hen afhankelijk ben
In mijn prive tijd geef ik de leiding aan mijn moeder, omdat ik aan haar gehecht ben
In mijn prive tijd geef ik de leiding aan mijn familie, omdat ik aan hen gehecht ben
In mijn prive tijd geef ik de leiding aan social media, omdat ik daar van afhankelijk ben

Wanneer je geen focus aan brengt in je leven, dus wanneer je jezelf niet beperkt tot één bron, dan geef je de leiding over je leven aan heel veel bronnen. En het kan niet anders dan dat jou dat op termijn uitput en ook in verwarring brengt. Want al die leidinggevenden hebben allemaal een ander doel en die gaan aan jou trekken. Hierdoor kom je vaker op een punt dat je moet kiezen, terwijl je dat helemaal niet wilt. Want je bent aan hen allemaal gehecht. Dus kiezen doet dan pijn.  

Onvoorwaardelijke liefde staat los van je verantwoordelijkheden

Wanneer je de leiding geeft aan één bron, dan wil dat niet zeggen dat je daarmee je verantwoordelijkheden ontloopt. De taken en verantwoordelijkheden die we hebben in ons leven hangen samen met gezond en volwassen gedrag. Het versterkt elkaar. Je bent dan onthecht van alle leiding en dat is iets anders dan je niet meer betrokken of verantwoordelijk voelen.
En op je werk betekent het dat je leidinggevende je mag aanspreken op taken en verantwoordelijkheden en ook op gedrag. Maar dat wat hij/zij zegt zou je niet onzeker of boos moeten maken. Je leidinggevende bekleed een rol en binnen die rol hebben jullie een functionele relatie. Wanneer je onthecht bent zie je dat jullie relatie functioneel is en zegt dat niets over wie jij BENT. Je identificeert je dan niet meer met zijn/haar woorden, maar haalt er uit waar je in je werk wat mee kunt.    

Onvoorwaardelijke liefde kent grenzen

Wanneer je leeft in onvoorwaardelijke liefde, dan hou je van ieder mens. Maar dat betekent niet dat je grenzeloos bent. Sterker nog, je grenzen zijn dan zo helder als wat. Gaat iemand over jouw grenzen heen dan geef je dat aan. Het aangeven van grenzen gebeurt dan op een andere manier, dan toen het ego nog zo sterk was. Het aangeven van grenzen gaat dan over keuzes maken die uit je hart komen, die zuiver zijn en eerlijk. Je wijst niemand af, je gaat met niemand de strijd aan. Je maakt keuzes op basis van je hart. En die keuze kan zijn dat je afstand neemt van een ander, zonder die ander daarin te moeten schaden. Dat is onvoorwaardelijke liefde.