Veel mensen gaan gebukt onder schuld- en schaamte gevoelens vanwege hun verleden. Ze hebben de overtuiging dat dit hen de rest van hun leven zal blijven achtervolgen. Het is vergelijkbaar met de overtuiging die veel mensen hebben dat een verslaafde voor de rest van zijn/haar leven verslaafd zal blijven. En dat is dus niet zo. 

We worden veroordeeld op basis van dat wat we in het verleden hebben gedaan. Terwijl je verleden niet meer bestaat op het moment wanneer je in onvoorwaardelijke liefde bent. Onvoorwaardelijke liefde gaat namelijk over een staat van "zijn". Dat vindt altijd in het NU plaats. 

In het aardse leven willen we graag oordelen

Wanneer je als een adelaar boven alles uit gaat stijgen, zie je hoe energie werkt. Zie je hoe energie mensen kan beinvloeden. We groeien op in een wereld waarin de donkere energie overheerst. En de sluier van deze donkere energie gaat over het creeren van verdeeldheid tussen mensen. We worden daarin gevoed om met een vinger naar een ander te wijzen: "zij doet het niet goed". Door met je vinger naar een ander te wijzen kun je je eigen gevoel van leegte en eenzaamheid even vergeten. De pijn bij een ander leggen en het de ander moeilijk maken, dat is allemaal het werk van deze donkere energie. 

In deze sfeer van donkere energie leren we ons gevoel te negeren en door dat te doen wordt het vrijwel onmogelijk om nog aan zelfreflectie te doen. Degene die wijst is vergeten hoeveel verkeerde keuzes hij/zij zelf gemaakt heeft. Naar een ander kijken en over een ander oordelen zegt veel over degene die dit doet. Het zegt dat die persoon geleefd wordt door zijn/haar gedachten. Dat die persoon niet bewust is van zijn/haar gedachten en zich hierdoor laat leiden. Je kunt het echter wel veranderen en dus besluiten om het vanaf vandaag anders te gaan doen. Dat besluit kan alleen komen vanuit bewustzijn. Niemand is in staat om dat besluit voor jou te nemen. 

Bewustzijn is dus een kwestie van tijd. De een heeft het op zijn/haar 18e al en de ander pas wanneer hij/zij 65 is. En weer een ander bereikt het nooit. Is dat erg? Nee, dat is het unieke pad wat ieder mens bewandeld. Kun je iemand wakker schudden? Nee, jij niet, maar je kunt wel de juiste zaadjes planten door het goede voorbeeld te geven. 

Het oordelen ontstaat dus vanuit een frustratie. En deze frustratie gaat over:
Het ego dat alle tekortkomingen bij een ander ziet, maar zichzelf niet in de spiegel wil zien
Wakker worden en de waarheid graag met anderen willen delen, zodat ook zij wakker worden

In beide gevallen handel je vanuit een energie van weerstand. Want je accepteert het op dat moment niet dat je moeder, je buurvrouw, je zoon of je collega zijn/haar eigen pad bewandelt. En daar zit boosheid, ongeduld, wantrouwen en dus ego onder. En dat is donkere energie.  

Iemand herinneren aan zijn/haar verleden is donkere energie

Pas wanneer iemand wakker wordt, als in "bewust" is diegene in staat om als een adelaar op te stijgen. Je trekt jezelf dan terug uit het hectische en chaotische leven dat aards is, je vliegt naar eenzame hoogten. En daar in die hoogte hoor je niets meer, zie je geen details meer en dus komen er geen prikkels meer bij je binnen. Daar ervaar je rust en vrede. 

Wanneer diegene die wakker wordt gaat inzien dat verandering gaat over de weg naar onvoorwaardelijke liefde, dan kan het zijn dat hij/zij de wilskracht en discipline vindt om de verandering in te gaan zetten. Hierdoor zullen er deuren gaan sluiten en andere deuren gaan openen. 

Dit is je transformatieproces en die doorloop je stap voor stap. Het onthechten van het aardse leven kost namelijk tijd. Niet alle hechtingen heb je nu al door. De meest hardnekkige komen vaak pas als laatste aan bod. Om te kunnen onthechten zoek je bewust geen negativiteit meer op en ook geen ongezonde omgevingen. Je vermijdt dan de plekken die je zouden kunnen beinvloeden om toch toe te geven of verkeerde keuzes te maken. Je werkt dan aan het verstevigen van je eigen fundament en houdt daar aan vast. 

Deze mensen zijn dan in staat om elke verslaving achter zich te laten. Om er niet eens meer over te dromen of over na te denken. De verslaving heeft ze dan niet meer in hun greep. 

Het zijn deze mensen die een verleden hebben die als een zware rugzak om hun schouders hing. Ze beseffen zich dan dat ze het verleden hebben losgelaten. Dat het verleden gaat over een ander persoon en dat ze die niet meer zijn. Dat het verleden in handen was van de negatieve en donkere wereld en dat ze misleid zijn door ongezonde- en onvolwassen gedachten om verkeerde dingen te doen. Ze walgen van dit verleden en hebben de deur gesloten. 

Deze mensen herkennen zichzelf niet meer in het verleden. Ze zijn wezenlijk verandert, in hun hart. Ze dragen na de wedergeboorte een zuiver hart met een zuiver geweten. 

Iedereen die dit proces door heeft gelopen zal een ander nooit meer aan zijn verleden herinneren. Omdat je weet dat dit verleden gaat over donkere energie. Wanneer iemand jou aanspreekt op je verleden, dan weet je welke energie door die persoon heen werkt. Het is de energie die er op uit is om jou uit balans te brengen. Die persoon heeft dat niet door, die weet niet beter. Maar jij wel en je weet dan ook dat liefdevol en vredevol reageren de enige manier is om je er uit te bevrijden en verder te gaan met waar je gebleven was.  

Onvoorwaardelijke liefde kent geen verleden

In de wereld van onvoorwaardelijke liefde, bestaat het verleden niet. Dat komt, omdat je veranderd bent. Je karakter is veranderd, je leeft vanuit een ander perspectief en vanuit een ander hart. Je denkt anders, je handelt anders en je praat anders. Je hart is gezuiverd, je leeft naar zuiverheid en naar waarheid. Het gaat jou dan niet meer om de details in de wereld maar om mensen te inspireren. Het gaat jou dan om het zijn van een kanaal, zonder eigen wil. Je volgt de tekens op je pad, je volgt je hart, je volgt dat wat dichtbij je essentie ligt. 

Het pad naar onvoorwaardelijke liefde is een smal pad, omdat je daarmee het aardse leven achter je laat. Wat je er voor terug krijgt is een opgeschoond verleden, een zuiver geweten, een gevoel van vrede en rust.