Er zijn verschillende redenen waarom we een ander graag iets zouden willen vergeven. De belangrijkste zijn:

1.Dat je de relatie of verbinding graag in stand wilt houden met die ander en dat je heel graag niet meer achtervolgd wilt worden door het verleden. Je zou zo graag met een schone lei willen beginnen, een soort herstart, zodat dit niet telkens opnieuw tussen jullie in blijft staan. Het is dat knagende gevoel of die negatieve gedachte die je telkens weer weg haalt uit dat mooie en fijne moment wat er op dat moment tussen jullie is. Het is die negatieve gedachte, de herinnering aan dat moment, die je opnieuw wantrouwend maakt of juist verdrietig. Hier wil je vanaf, zodat het tussen jullie weer kan stromen.  

2.Je wilt jezelf van dat gevoel bevrijden, omdat dat gevoel je negatief maakt. Het gaat hier niet om de relatie, maar om jou. Dat wat de ander jou heeft aangedaan werkt als een blauwe plek die maar niet over gaat. Je wilt de draad weer oppakken en verder gaan met je leven, maar die negatieve situatie of die pijnlijke actie steekt je telkens weer in je hart. Je gedachten blijven hierdoor rondjes lopen over het waarom en daar kom je niet uit. Of je loopt met een boosheid rond die af en toe weer oppopt wanneer de herinnering weer eens in je gedachten terugkomt.

3.Je wilt de ander bevrijden van gevoelens van schuld en/of schaamte. Wanneer je een ander vergeeft, dan brengt dat lucht bij die ander. Zelfs wanneer je geen contact hebt. Op spiritueel niveau, in de energie, klaar je dan de lucht bij die ander. Veel mensen die iets verkeerd hebben gedaan bij een ander hebben daar last van. Het blijft als een zware steen om je nek hangen. De meeste mensen gaan dan duiken en wegrennen. Ze zijn bang voor de heftige reactie of confrontatie wanneer ze sorry zouden zeggen. En hierdoor gaan ze gebukt door het leven, want schuld is een lage vorm van energie. 

Een ander vergeven

Een ander vergeven is nog niet zo gemakkelijk, omdat dit een proces is wat via het verstand én het hart gaat. Je kunt namelijk wel roepen dat je de ander vergeeft, maar dan blijf je met hetzelfde negatieve gevoel rondlopen. Pas wanneer het verstand gekoppeld wordt aan het hart, kunnen we vergeving bereiken. Het hart zal namelijk altijd komen met liefdevolle argumenten die nodig zijn om de hele situatie vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken. Los daarvan vraagt vergeving in veel gevallen ook om meer tijd en aandacht. Om te kunnen vergeven baken je namelijk een moment af waarin je de herinnering opnieuw oproept en deze door je hart laat gaan. Niet met als doel om opnieuw te lijden, dat zeker niet. Maar met als doel om er inzicht in te krijgen. Wat waren de omstandigheden toen? Hoe bewust was die ander? In welke mate werd hij/zij geleefd door de energie van dat moment? Hoe leidend waren zijn/haar gedachten op dat moment?
Afhankelijk van de impact die de actie of situatie toen had kan het zijn dat je meerdere momenten nodig hebt om vergeving definitief in je systeem door te voeren. Soms zijn er wel vijftig momenten voor nodig, soms nóg meer. Het is hard werken om een ander te vergeven, maar wat je er mee bereikt is een gereinigd hart. 

Zelf om vergeving vragen

Een ander vergeven is noodzakelijk om jezelf te kunnen vergeven. Wanneer je beseft dat je rondloopt met een schuldgevoel en je wilt dit schuldgevoel graag kwijt door er aan te gaan werken, dan gaat je dat niet of niet gemakkelijk lukken wanneer je ergens nog wrok of bitterheid voelt over die ene persoon. Wanneer je jezelf wilt vergeven of je wilt het universum vragen om je te vergeven, dan ga je nog een laagje dieper dan wanneer je de actie van een ander wilt vergeven. Het vragen om vergeving, voor wat jij een ander hebt aan gedaan kan dus pas plaatsvinden wanneer jouw gevoelens ten aanzien van die ander volledig zijn geneutraliseerd. Het vergeven van jezelf gaat over het hart. Het verstand valt daarin weg. Het is best ingewikkeld om jezelf te kunnen vergeven, omdat de oprechtheid die er mee samenhangt en het gevoel dan hand in hand moeten gaan. Veel mensen vergeten om hier aan te werken. Vaak komt dit, omdat ze denken dat het niet meer is terug te draaien. Maar vergeving zelf draagt een hele sterke vorm van healing in zich. Jezelf vergeven en dus jezelf in de spiegel durven aankijken is heel belangrijk.
Jezelf kunnen vergeven of vergeving vragen aan het universum of aan de betreffende persoon gaat gepaard met een vorm van rouw. Waarom het zo belangrijk is dat je hier doorheen gaat, is dat ons hart de plek is waar we liefde kunnen laten binnenkomen. Wil je ooit bevrijd zijn van wantrouwen of ongeduld of van trots en schuld, dan is naar binnen keren en spijt voelen en doorvoelen heel belangrijk. Je bevrijdt jezelf dan van onzuiverheid en het is ook heel goed mogelijk dat je dan patronen gaat zien. Patronen in je leven waarin je vaker hierin de fout bent gegaan. Het proces waarin je jezelf gaat vergeven zorgt ervoor dat je bewustzijn op dat moment meer en meer gaat openen. Je verlangt dan als vanzelf meer naar zuivere en gezonde dingen, omdat je hart dan verder open gaat staan.

Dader-slachtoffer-dader 

In veel situaties is het zo dat je te maken hebt met dader-slachtoffer & slachtoffer-dader. Met andere woorden: daar waar jij slachtoffer was, was je waarschijnlijk voor een ander deel ook dader. Deze ene situatie vraagt van jou dan om eerst de ander te vergeven alvorens je gaat werken aan je eigen spijt. Bijvoorbeeld: Je hebt last van de manier waarop je vriendin je laatst heeft uitgescholden. Je wilt haar vergeven en realiseert je dat dit uitschelden niet voor niets kwam. Ergens heb je haar getriggered en je weet ook nog dat je dit wat opzettelijk deed. Vervolgens ga je dan eerst aan de slag met het vergeven van die ander om vervolgens je eigen spijt aan te kijken. Dit proces zorgt ervoor dat je hart op een dieper niveau gereinigd wordt.  

Let wel, het gaat er hier niet om dat je de actie van de ander goed praat. Het gaat er om dat je inziet dat alles draait om je hart. Of het nu wel of niet terecht was wat die ander deed, daar gaat het niet om. Het gaat om jouw groeiproces, om jouw hart. Dat wat de ander er mee doet, is aan die ander. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen stuk.