Wanneer je besluit om meer rust in je leven te brengen, dan ontkom je er bijna niet aan om een deel van deze tijd te reserveren voor stilte en meditatie. Stilte en meditatie halen namelijk alle denkbare prikkels weg uit je leven. Je zorgt er dan voor dat alles wat dan nog als afleiding beschouwd kan worden, aan de kant wordt gezet. 

Het doel van stilte en meditatie

De manier hoe we stilte en meditatie inzetten verschilt van persoon tot persoon. Het doel is voor iedereen gelijk, namelijk:

1.Alle vormen van ruis in ons hoofd buiten sluiten en uit wissen

2.Ontvangen van spirituele inzichten die ons helpen te groeien

Soms kunnen gedachten ons zo in bezit nemen, dat we er door geleefd worden. Mensen vragen zich wel eens af: wanneer houdt mijn hoofd een keer op met denken? Het denken ontstaat als vanzelf, omdat we als zodanig geprogrammeerd zijn. Tegenwoordig worden we overprikkeld door technologie en apparatuur dat continu en ongevraagd informatie naar ons toe zendt. Hoe meer "abonnementen" je hebt, hoe meer je ook het gevoel hebt dat je bij moet blijven. Denk aan televisie, Netflix, social media, de digitale krant en dan heb je ook nog de verschillende apps die je kunt downloaden. Er s heel veel informatie en alles is leuk, interessant of maakt je nieuwsgierig. Alle informatie wordt opgeslagen in je onderbewustzijn en zorgt als vanzelf voor een overprikkeling. Pas wanneer we last krijgen van hoofdpijn of zelfs migraine of wanneer we 's nachts wakker gaan liggen, voelen we de noodzaak om weer even een stapje terug te doen. Je bent dan eigenlijk al vijf stappen te ver, waardoor "even wat stappen terug doen" niet meer gaat werken. De boomerang blijft dan namelijk terugkomen, alsof je een magneet bent geworden voor gedachten.  

Soms kiezen mensen er voor om er even tussenuit te gaan. Retreats zijn tegenwoordig een hype. Het punt is, dat alles wat "even" gereset wordt, uiteindelijk ook weer als een boomerang terug komt. Dat komt, omdat de programmering die eronder ligt vele jaren in beslag heeft genomen. Jezelf uit die programmering trekken en dus de activiteit in je hoofd terugbrengen naar een minimum, is een hele klus. Het vraagt, net als bij elke vorm van afkicken of elke vorm van dieet om een permanente verandering door te voeren in je dagelijkse leven. 

Wanneer je stilte en meditatie op een gestructureerde manier door gaat voeren in je leven kan de verandering in gang worden gezet. Je kunt dan denken aan één vast moment per dag, één vast moment in de week of meerdere vaste momenten. Vaste momenten gaan over een vastgesteld tijdstip en een vastgestelde periode. Door hier niet vanaf te wijken kun je veranderingen in je leven gaan aanbrengen. 

Meditatie is gezond wanneer je naar beneden gaat

Meditatie werkt wanneer je je aandacht kunt focussen op één specifiek gebied, op één specifieke stroming of op één specifiek punt. uiteindelijk komt het er op neer dat je voor twee richtingen kunt kiezen:

1.Je brengt je aandacht naar boven en dus ga je met je aandacht uit je lijf. Soms gebeurt dit door middel van focus en ademhaling, soms door middel van geleide meditatie

2.Je brengt je aandacht naar beneden en dus blijf je in je lijf

De eerste vorm is vooral bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de bovennatuurlijke wereld. Want wanneer je uit je kruin vliegt, dan kom je terecht in een soort van fantasiewereld waarin je kunt zweven. Je kunt dan ontmoetingen hebben met gidsen, engelen en wat allemaal nog meer. Er is een risico en dat is dat je hierdoor sneller in een psychose kunt raken. Dat komt, omdat je op dat moment je lichaam, jouw tempel, verlaat. Deze is dan "onbemand" en "onbeschermd" en daarmee beschikbaar voor andere (lage) energie. De vraag is ook wat je bereikt met deze vorm van meditatie, omdat de bovennatuurlijke wereld niet alleen maar licht is. Je komt er donker en licht tegen en zo lang je nog niet in overgave leeft kan het dus zo zijn dat je met donker te maken hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld nog steeds het gevoel hebben dat je een engel ontmoet hebt en niet wetende dat deze engel rechtstreeks verbonden is met de donkere wereld. 

De tweede vorm zorgt ervoor dat je in je lijf rust kunt gaan ervaren en dat de verbinding met je lijf en ziel verstevigd wordt. Deze vorm zorgt er ook voor dat je verbinding kunt maken met je hart en dat je in je hart aanwezig kunt zijn zonder last te hebben van alle drukke gedachten. Wanneer je met je aandacht in je lijf blijft kun je er voor kiezen om je lichaam waar te nemen of om te "zijn" op een plek die jij comfortabel vindt. De meest voorkomende plekken die hiervoor worden uitgekozen zijn een specifieke plek in je hoofd of een plek in je hartchakra. Soms kan het ook helpen om in je zonnevlecht aanwezig te zijn. Net wat jij fijn vindt. Door daar te "zijn" en verder niets meer te willen kun je wat dieper wegzakken. Dat komt, omdat de activiteit van de hersenen op dat moment afneemt en je als vanzelf in een soort slaapstand terecht komt. Dit noemen we ook wel trance. In die staat kun je alsnog beelden gaan zien of kleuren waarnemen. Dat hoeft niet en is ook niet noodzakelijk. Meditatie door in je lijf aanwezig te blijven zorgt ervoor dat je jezelf traint om alle prikkels in je leven tot stilstand te brengen. Meditatie heeft pas effect wanneer je minimaal 20 minuten in stilte kunt zitten. Hoe je zit maakt niet uit. Liggend kan ook alleen loop je dan het risico dat je werkelijk in slaap valt. Soms is dat nodig, maar gebeurt dit te vaak dan word je als het ware gehinderd om deze vorm van meditatie in je leven neer te zetten. Dat noemen we een aanval, omdat slaap er voor zorgt dat je geen stappen maakt in je spirituele ontwikkeling en daar heeft de donkere wereld veel baat bij.   
Wanneer je begint met mediteren kan dit heel frustrerend werken, omdat allerlei ongemakken dan op de deur gaan kloppen. Deze ongemakken proberen je weg te leiden bij dat wat er voor jou is weggelegd. Je kunt last van je rug krijgen, van een loopneus en ook je gedachten kunnen ineens explosief gaan toenemen. Blijf hierin volhardend en accepteer dat het de eerste twintig keer tegen kan vallen.  

Hoe dan ook: De gezonde manier van mediteren is in mijn beleving de weg die naar beneden gaat. Je blijft dan in het hier en nu, je blijft dan verbonden met het leven op aarde. Je blijft dan in je lijf, jouw tempel, waar je goed voor te zorgen hebt.

Het lukt me niet om mijn hoofd stil te krijgen

Wanneer je tegen het ongemak aan loopt dat je je hoofd niet stil kan krijgen, dan kan het zo zijn dat je geblokkeerd wordt door teveel lage energie. Een spirituele healing helpt je om deze lage energie bij je weg te halen, zodat het makkelijker wordt om meditatie in je leven te integreren. Klik HIER wanneer je een sessie wilt aanvragen.