Je hoort het steeds meer om je heen, mensen die hoog sensitief zijn. Is dit nu een voordeel of een nadeel en wat moet je er mee?
Hoogsensitief, ook wel hooggevoelig wordt aangeduid met de afkorting HSP. Hoog sensitief ben je wanneer je anderen goed kunt aanvoelen, wanneer de energie van anderen jou heel snel leegtrekt of juist wanneer jij snel overprikkeld raakt wanneer je teveel indrukken op een dag binnen krijgt. Doorgaans vinden personen met HSP het heel lastig om zich in een drukke ruimte comfortabel te voelen. Alle kanalen staan dan wijd open en dat houdt in dat je alles en iedereen tegelijk waarneemt zonder dat je je hier bewust van bent. Andere kenmerken van een hooggevoelig persoon zijn: in de wereld waarin kennis centraal staat, draait het bij hooggevoelige personen om gevoel. Deze tegenstelling wordt met name tijdens school versterkt. Ook zijn hooggevoelige personen beelddenkers en zijn ze bang om fouten te maken. De afwisseling tussen inspanning en ontspanning is heel belangrijk.
Eigenlijk kun je stellen dat ieder mens als hoog sensitief geboren wordt. Alle kanalen staan dan nog wijd open. Het kind neemt met alle zintuigen waar en is nog een onbeschreven blad. Door de opvoeding kan het zijn dat het ene kind zichzelf sneller zal gaan afsluiten dan een ander kind. Ook is de aard van het kind bepalend of het op jonge en latere leeftijd hoog sensitief is. Het ene kind is van nature meer zorgzaam en pakt prikkels sneller op dan een ander kind.
Mijn kind is hoogsensitief en loopt vast op de basisschool
Dit geluid horen we de laatste jaren helaas steeds vaker. De reden is tweeledig: er worden steeds meer hoogsensitieve kinderen geboren enerzijds en anderzijds zijn basisscholen vanwege de druk die er op hen ligt helaas minder goed in staat om kinderen met verschillende rugzakken de juiste aandacht te geven.
HSP kinderen hebben baat bij rust, regelmaat en reinheid. Alle zintuigen staan open waardoor ze alles intens ruiken, horen, proeven en voelen. Wanneer een school onvoldoende in staat is om hierin te voorzien, dan zal het kind op den duur tegen problemen aanlopen. Veel voorkomende problemen bij hoogsensitieve kinderen op een basisschool zijn:
- Het kind heeft last van faalangst
- Het kind raakt snel overprikkeld
- De lesstof sluit niet aan bij de manier waarop het kind leert
Wanneer er niets met bovenstaande problematieken gedaan wordt, zal het kind gaan uitvallen. De volgende kenmerken zijn dan van toepassing:
- Er wordt een verkeerde medische diagnose gesteld, waardoor de identiteit van het kind wordt aangetast
- Het kind presteert onder zijn/haar kunnen
- Het kind valt buiten de groep
- Het kind gaat met tegenzin naar school
Ik ben hoogsensitief en loop vast in mijn werk
Wanneer een volwassen persoon onvoldoende in verbinding is met zichzelf en daardoor niet in staat is om te luisteren naar de signalen die het lichaam af geeft, loopt hij/zij het risico om uit te vallen. Vaak is de hoge werkdruk de druppel die de emmer doet overlopen. Het menselijke systeem slaat op tilt en we worden ziek. Meestal wordt in dat geval de diagnose burn out vastgesteld. Maar in feite ben je overprikkeld en is rust de enige remedie die dan nog werkt.
Een hoogsensitieve werknemer is vaak iemand die loyaal is en een grote mate van inzet heeft. Hij of zij heeft een sterk inlevingsvermogen, is creatief en eenn out of de box denker. Ook zijn deze mensen vaak perfectionistisch, waardoor ze geen half werk af zullen leveren. Tot slot zijn ze intuitief heel sterk en houden ze van harmonie. De hoogsensitieve werknemer is het meeste gebaat bij een werkgever die aandacht heeft voor zijn mensen en die positief is ingesteld. Hij of zij geeft de werknemer zelfvertrouwen, structuur en zorgt voor een rustige werkplek.
Toch, ondanks dat een leidinggevende in dit verhaal de sleutel lijkt te zijn in de positieve arbeidsloopbaar van een HSP-er, is de HSP-er zelf natuurlijk verantwoordelijk voor zijn of haar ontwikkeling. Een belangrijke ontwikkelstap in dit geheel is werken aan eigenwaarde en aan assertiviteit. Hiervoor is het belangrijk dat ze naar binnen gaan en gaan voelen. Echt voelen, zodat ze grenzen kunnen aangeven daar waar dit van belang is. Dat ze eerlijk zijn naar zichzelf. Daar gaat het om.
Ik ben hoogsensitief en loop vast in de maatschappij
Uit onderzoek is gebleken dat hoogsensitiviteit een persoonlijkheidskenmerk is. Minimaal 20% van de bevolking is hoogsensitief en het zijn evenveel mannen als vrouwen. Bij hoogsensitieve personen komen alle prikkels tegelijk binnen. Tegenwoordig neemt social media een belangrijke plek in, in ons dagelijkse leven. Daar waar hoogsensitieve personen behoefte hebben aan rust, regelmaat en reinheid werkt social media juist averechts. Alles op de mobiele telefoon wat interesse wekt en daarnaast gamen zijn geen gezonde bestedingen in het leven van een hoog sensitief persoon. Maar wat moet je dan? Social media vraagt om aandacht. De belangrijkste regel in dit geheel is, om alles wat electronica betreft na 20 uur 's avonds links te laten liggen. Neem een boek, kijk een film of ga wat creatiefs doen. Dit helpt om je systeem tot rust te brengen en draagt ook bij aan een goede nachtrust.
Een hoogsensitief persoon doet er vroeg of laat goed aan om aan zichzelf te gaan werken. In jezelf investeren is het belangrijkste. En eigenlijk houdt dit in, dat je jezelf zo goed mogelijk leert kennen. Zo goed mogelijk in de zin van: verwerken van ervaringen uit je jeugd, in je lichaam zitten en voelen wat er daar aan je verteld wordt, mediteren en je hoofd leegmaken.
Wanneer je jezelf namelijk steeds beter kent, zal je ook beter gaan zorgen voor jezelf. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen. Daar ligt de kern.
Memorable en hoogsensitiviteit
Bij Memorable kun je terecht voor alle vragen op het gebied van hoogsensitiviteit. In mijn praktijk kijken we naar het individu en wat jij nodig hebt. Een spirituele healing helpt je verder. Voor meer informatie over dit onderwerp klik HIER.