Wat is Aarden en Gronden?

Aarden en gronden zijn synoniem aan elkaar, ze betekenen hetzelfde. Onder aarden verstaan we je verbinden met de aarde waardoor je in het hier en nu komt. Het zorgt er voor dat je de balans in jezelf vast houdt en vanuit daar het aardse leven met beide ogen aan kijkt en aan gaat.

Waarom is aarden en gronden zo belangrijk?

Aarden is met name belangrijk om uit je hoofd te komen. Je hoofd is je 3e persoonlijkheid en deze staat synoniem voor het ego. Het ego is niet wie jij werkelijk bent. Het ego is het tegenovergestelde, namelijk een persoonlijkheid die er op uit is om je weg te houden bij de liefde, bij het vertrouwen en geluk. Het ego wil graag dat jij in angsten denkt en dat je binnen dat gegeven je leven vorm geeft. Het is een beperking waar we gedurende ons leven doorheen mogen breken.
Door te aarden kom je uit je hoofd en stap je rechtstreeks in het vertrouwen. Rust, stabiliteit, evenwicht, liefde en acceptatie zijn woorden die hiermee samenhangen.

Wat levert aarden en gronden op?

Door regelmatig te aarden sta je beter in verbinding met je ZELF. Dat wil zeggen, met wie jij ten diepste werkelijk bent. Het zorgt ervoor dat je meer rust ervaart in het leven, meer in vertrouwen bent met alles en dat je je eigen grenzen beter kunt bewaken. Het zorgt ervoor dat angsten, zorgen en stress verminderen en dat je positiviteit naar je toe trekt. 

Let wel: aarden lost niet alles op. Aarden brengt je net als meditatie of affirmatie een tijdelijke vorm van rust. Het is altijd tijdelijk en nooit permanent. Permanente rust vind je in onvoorwaardelijke liefde. 

Wanneer is aarden en gronden noodzakelijk?

De een zal het bewust moeten doen en hier tijd voor moeten inplannen, terwijl de ander al zo ver is dat het als vanzelf gebeurt. Wanneer je veel in je hoofd zit en je bijvoorbeeld veel angsten ervaart, dan zal het nodig zijn om vaker op dag jezelf te gaan aarden. In het begin vraagt het om discipline en wilskracht. Je past het toe, hoe hectisch of druk je leven ook is. Je maakt er tijd voor vrij.

Wat gebeurt er als je niet of nooit bezig bent met aarden en gronden?

Dit verschilt van persoon tot persoon. De volgende symptomen kunnen aanduiden dat je niet goed geaard / gegrond bent:

- je denkt veel in oorzaak - gevolg

- je denkt veel in angsten (maakt je veel zorgen, ervaart veel stress)

- je ervaart het leven als zwaar of overweldigend

- je ervaart vaak gevoelens van schuld, neerslachtigheid en eenzaamheid

- je bent kritisch op jezelf: het kan altijd beter

- je hebt het gevoel dat je op de overlevingsstand staat

- je bent kritisch op anderen, hebt veel oordelen (ook al vind je het moeilijk om dit toe te geven)

- geld speelt een belangrijke rol in je leven. Je vergelijkt jezelf met anderen, zelfs met je partner of kinderen

- je hebt regelmatig last van een slechte nachtrust. Bent vaak wakker, hebt nachtmerries of vreemde fysieke ervaringen

- je bent veel bezig met het verleden en met de toekomst

- je hebt een druk leven, soms ervaar je het leven als te druk. Je bent structureel moe

- je vindt het lastig om iemand lang in de ogen te kijken. Iemand die dichtbij je staat

- je bent veel bezig met externe factoren, zoals het onderhouden van je sociale contacten en het nakomen van verplichtingen 

Hoe kan ik aarden en gronden? 

Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen om beter te aarden en te gronden. Ik zal er een aantal benoemen. 

Inchecken bij jezelf
Overal waar ik kom check ik altijd eerst in bij mezelf. Dit betekent dat ik vanuit het hier en nu mijn zintuigen in zet. Ik schakel mijn denken uit en focus me op dat wat ik zie, hoor, ruik en voel. Door de verbinding met mezelf te activeren, helpt me dat om gedurende de afspraak of waar ik ook ben dichtbij mezelf te blijven. 

In stilte zitten
Wanneer we een drukke dag achter de rug hebben of een drukke dag in het vooruitzicht hebben is het goed om even in stilte te gaan zitten. Dit doe je alleen en in een omgeving waar weinig tot geen prikkels zijn. Tijdens het zitten in stilte focus je je op je ademhaling, op je hartchakra of op je zonnevlecht. Ook kun je met je ogen dicht gaan observeren. Zo lang je het denken maar uit zet. 

Zoek de aarde op
De aarde zoek je op bijvoorbeeld op blote voeten over het gras of het zand te lopen of door met je handen in de aarde te werken of door jezelf af te douchen met water of te gaan zwemmen. Wandelen in de natuur hoort hier ook bij, echter dan wel vanuit observatie en beleving. Wandelen in de natuur wordt nog vaak gebruikt om na te denken over zaken en juist dan wordt het hoofd weer geactiveerd. 

Stimuleer je creativiteit
Door te schilderen, te tekenen, muziek te maken of te dansen stimuleer je je gevoelsleven en daarmee je creativiteit. Dit zijn belangrijke elementen om beter te aarden / te gronden.   

Het lukt me niet om te aarden, wat nu? 

Het kan zijn dat je gefrustreerd raakt, omdat je hoofd nog steeds overuren maakt ondanks dat je probeert om hier uit te komen. In ons leven is ons hoofd zo nadrukkelijk ingezet en aanwezig dat het geduld en doorzettingsvermogen vraagt om dit te doorbreken. Vind je dit lastig en maakt het je neerslachtig, dan kan het helpen om zware energie te laten verwijderen. Alles wat je hoofd bedenkt komt terecht in je energetische systeem. Deze raakt vervuild, waardoor je alleen nog maar meer moeite ervaart om uit je hoofd te komen. In mijn praktijk werk ik met energie en kan ik deze zware of negatieve plukken uit je systeem / aura halen. Hierdoor ga je je lichter voelen en lukt het je beter om dagelijks in contact te blijven met je ZELF. 

Ik wil graag een afspraak inplannen, kan dat? 

Tuurlijk kan dat. Je bent van harte welkom. Voor de contactgegevens, klik HIER