Verlatingsangst houdt in dat je bang bent dat een dierbare je in de steek laat. De meeste mensen hebben dit bij hun partner, maar eigenlijk heeft verlatingsangst een uitwerking op alles in het leven. Verlatingsangst is de angst om te verliezen, om kwijt te raken, om alleen achter te blijven. Verlatingsangst komt voort uit het ego en daarom geldt de regel:

Iemand met verlatingsangst bezit een groot ego.

Wat is het ego? 

Met het ego wordt hier bedoeld de negatieve en ongezonde gedachten en emoties. Het ego is een geprogrammeerde identiteit die in de loop van je leven vorm en invulling heeft gekregen. Het ego bestaat uit verdedigingsmechannismen en overlevingsmechanismen, omdat het ego altijd uit gaat van angst. Alle mensen die geboren worden in dit systeem, in deze maatschappij en die gestimuleerd worden om deel te nemen aan deze maatschappij, krijgen te maken met een ego. 

Op basis van negatieve ervaringen in het leven weet het ego zich verder te voeden en kan het in jouw leven een stevigere plek innemen. Het ego zorgt ervoor dat je geblokkeerd raakt van je gevoel en dat je zo veel als mogelijk verstandelijke beslissingen neemt. Het sluit je hart en het ontneemt je liefde. 

Het ego is voor veel mensen heel normaal. Wanneer je het ego bespreekbaar maakt, dan komen de mensen die vast zitten aan het ego in opstand. Niet iedereen is dan ook in staat om het ego los te koppelen van wie je in wezen bent. Wanneer je het ego wel kunt loskoppelen en je kunt er vanaf een afstand naar kijken, dan ben je ook in staat om er afstand van te nemen. 

En zo werkt het ook bij verlatingsangst. Pas wanneer je er vanaf een afstand naar kunt kijken kun je er mee aan de slag. Wanneer je ziet dat "het" jou in zijn greep heeft en dat "het" een identiteit is die jij niet wilt bezitten, dan kun je het los gaan laten. 

Hoe kom ik af van verlatingsangst? 

Verlatingsangst zorgt ervoor dat je verlamd raakt, dat je obsessief wordt, dat die ander als een magneet aan je trekt. Het voelt bijna alsof je een slaaf bent van die ander. Voilá nu heb je 'm! 

Het ego heeft van jou een slaaf gemaakt. Je bent je gaan hechten aan die ander. Je bent afhankelijk geworden van die ander, om ergens diep van binnen iets van geluk of rust te kunnen ervaren. Die ander is een voorwaarde geworden voor jouw gevoel van geluk. En daar moet je vanaf. Omdat liefde nooit voorwaardelijk kan zijn en mag zijn. 

Je komt van verlatingsangst af door je te onthechten. Wanneer we verslaafd zijn geraakt aan iemand ander, gehecht zijn geraakt, afhankelijk zijn geworden, dan zal je lichaam zo vaak mogelijk op de dat gevoelens uitzenden die jou als het ware naar die ander toe trekken. Dat gebeurt onder leiding van het ego. 

Je komt van verlatingsangst af door middel van
zelfbeheersing 
wilskracht
het verleggen van je focus

Verlatingsangst is een vorm van verslaving en dus ervaar je in het onthechtingsproces hetzelfde als iemand die gaat afkicken van een drugsverslaving. Je ervaart afkickverschijnselen en die hebben te maken met een drang in jezelf die je van binnen lijkt op te vreten. Je moet hier doorheen, hoe heftig dit ook is. 

In het afkickproces ontstaan er in jou emoties en gevoelens die negatief zijn. Deze negatieve gevoelens zijn een uitnodiging voor jou om op onderzoek uit te gaan. Want in de wereld van onvoorwaardelijke liefde bestaan deze gevoelens niet. De gevoelens zijn een signaal dat er in jou een overtuiging aan staat die gebaseerd is op een leugen. Het is aan jou om uit te vinden wat die leugen is. Heb je de leugen te pakken, dan kun je deze transformeren en daarna loslaten. Dan zal je zien dat de negatieve gevoelens ook verdwijnen. Voorbeelden van overtuigingen die samenhangen met verlatingsangst zijn:
Ik ben niet goed genoeg
Ik ben niet mooi genoeg
Ik kan het niet alleen
Ik ben het niet waard

Verlatingsangst vraagt van jou om het ego te laten sterven. Dit lukt je wanneer je de leiding uit handen geeft aan iets anders dan de verslavingen van het lichaam / van het aardse en dus het ego. Deze \verslavingen hebben namelijk altijd te maken met hebberigheid, met aandacht en met macht. 

Ik wil graag hulp bij mijn verlatingsangst

Je bent van harte welkom. Een spirituele healing helpt je verder. Voor meer informatie hierover of voor het boeken van een sessie, klik HIER