Bij vasten denken de meeste mensen aan een periode niet eten en/of drinken. Soms gebeurt dit onder de noemer "detox" en soms is het een onderdeel van een geloofs ritueel.

Maar vasten is veel meer dan even niet eten of jezelf een detox gunnen. 

Vasten gaat over onthechten

Vasten houdt in dat je de aardse behoeften en verlangens ondergeschikt maakt aan je spirituele groei. Door te vasten laat je aan het lichaam en het ego merken dat zij niet jouw leven bepalen. Je gaat dan de strijdt aan en dat vraagt om wilskracht en discipline. Vasten helpt je om hier sterker in te worden. Want wanneer jij er moeite mee hebt om te onthechten kun je ook afspreken dat je het een x periode vol houdt. Dan neem je dus niet volledig afstand van patronen of mensen, maar ga je het voor het een kortere periode toepassen.

Het pad van onvoorwaardelijke liefde en overgave gaat over onthechten, omdat je pas in overgave kunt leven wanneer mensen of patronen of spullen geen controle meer op jou uit kunnen oefenen. Leef je in overgave, dan ben je bevrijd van het ego. Dan leef je niet meer voor de buitenwereld, maar leef je in verbinding met God.
Dan ervaar je rust en vrede in je leven en ook voorspoed.
En om hier te komen is het de bedoeling dat je alles wat je leuk en lekker vindt in het aardse leven moet kunnen loslaten. Je geeft er dan geen prioriteit meer aan. Het wil niet zeggen dat het volledig verdwijnt uit je leven, het wil zeggen dat de hunkering, de magnetische aantrekkingskracht van het verlangen gedempt wordt.  

Het kan daarom interessant zijn voor je spirituele groei om bij jezelf na te gaan welke gewoonten je hebt en in welke mate dit bijdraagt aan spirituele groei. Wat vind jij leuk en lekker in het leven en hoe centraal staat dit in je leven. Als de gewoonte of activiteit niets bijdraagt aan je spirituele groei, dan is het de uitdaging om met jezelf af te spreken dat dit een periode gaat negeren. 

Een voorbeeld: 
Ben je gek op koffie? Drink je elke dag wel een paar koppen koffie? Dan is het de uitdaging om een maand per jaar je koffie te laten staan. Je zal merken dat die maand niet leuk is. Je gaat hoofdpijn krijgen en je krijgt hierdoor iets minder zin in de dag. 
Maar vergeet niet: geestelijk groei je op dat moment. Want je kiest er voor om de aardse weg los te laten. Je kiest op dat moment voor de geest, en daar vind je vrede en zuiverheid. Je traint op deze manier je wilskracht en discipline. 

Een ander voorbeeld:
Blijf je vaak na een sportactiviteit hangen met mensen. Bijvoorbeeld, omdat het gebruikelijk is dat na iedere wedstrijd het team met elkaar nog wat na drinkt in het clubhuis. En vaak wordt het dan ook laat en gaan jullie ook nog wat eten in de stad. In het onthechtingsproces kies je er voor om een maand hier niet aan mee te doen. Na de wedstrijd drink je een glas water en ga je naar huis. 
Er kunnen daarna gedachten omhoog komen dat ze je hier niet om waarderen of dat je iets mist. Door het te negeren en te kiezen voor geestelijke groei werk je aan het versterken van je karakter. 

Vasten is niet leuk

Vasten is nooit leuk, maar daar gaat spirituele groei juist over. Offers brengen, zodat je leven niet beheerst wordt door het ego. Zodat je niet vast komt te zitten in hechtingen en verslavingen. Veel mensen denken dat het leven altijd leuk moet zijn. "je leeft maar één keer" is de gedachte die bij hen naar boven komt. Ook denken ze vaker "kan ik dit doen?" terwijl ze beter zouden kunnen vragen "zal ik dit doen? . De typsche aardse gedachten worden door het ego geleid en gaan over afleiding. Want we hunkeren naar afleiding. We hunkeren naar aandacht. We hunkeren naar bezit. In de aardse wereld wordt onrust vermeden door overal aan mee te doen en door afleiding op te zoeken. In de geestelijke wereld wordt onrust omarmt en ontstaat er als vanzelf rust.
In de aardse wereld, in de wereld van dualiteit, denken mensen dat groei gaat over intellectuele groei. Terwijl in de wereld van spiritualiteit groei gaat over geestelijke groei en die groei vind je alleen en in rust, reinheid, regelmaat.