Transformeren gaat over veranderen. En verandering kan betrekking hebben op het uiterlijk of op het innerlijk. Er zijn drie redenen waarom mensen willen transformeren.

1.Omdat de omgeving dit van hen vraagt  
Denk bijvoorbeeld aan een relatie die moeizaam loopt. Waarbij een van de partners aan geeft dat de ander moet veranderen.
Of denk bijvoorbeeld aan de werkomgeving waarin de werkgever tijdens een functioneringsgesprek duidelijk maakt dat je moet veranderen
Meestal gaat het hier om een gedragsverandering. 

2.Omdat ze dit zelf willen
Denk bijvoorbeeld aan slechte eetgewoonten, verslavingen of hechtingen waar je mee wilt breken. Of denk aan nieuwe inzichten die je op doet in een gesprek of na het lezen van een artikel waarna je voelt dat je een nieuwe weg in wilt slaan. 

3.Omdat ze gedwongen worden
Denk bijvoorbeeld aan een plotselinge ziekte of het verliezen van je baan. Dat wat ons vaak plotseling overkomt brengt ons in beweging om ons leven hierop te gaan aanpassen. Vaak zijn dit gewoonten die je dan moet veranderen. Maar door het veranderen van gewoonten gebeurt er ook iets met jouw innerlijke wereld. De transformatie gaat dan meestal nog een trede dieper dan je op voorhand had gedacht.

Twee wegen om te transformeren

Er zijn twee wegen die je kunt bewandelen om jezelf te transformeren. 

De aardse weg gaat over alles wat we kunnen doen om controle te houden op ons leven. Dat wil zeggen alle maatregelen die we zelf kunnen nemen waardoor we de uitkomst kunnen monitoren en beheersen. De aardse manier van transformeren gaat vooral over doen, over actie, over initiatief nemen. 

Het zijn de cursussen en opleidingen die ons helpen om als mens te transformeren. We zijn daarin vooral verstandelijk bezig. 

Via de aardse weg kan het ook zijn dat we gebruik maken van de onzichtbare wereld. We benutten die wereld dan vooral om inzichten te krijgen en om gerustgesteld te worden over dat wat komen gaat. De onzichtbare wereld wordt gebruikt wanneer het ons uitkomt. De onzichtbare wereld vind je bijvoorbeeld in rituelen, kaarten, beeldjes en via menselijke overdracht.

Transformeren via de aardse wereld kan heel functioneel zijn. Wanneer je gedrag wilt veranderen, dan kan een cursus je helpen om ander gedrag aan te leren. Wanneer je nieuwe kennis wilt vergaren, dan kan een cursus je helpen om deze kennis op te doen. 

Wanneer je wilt transformeren, omdat je beter wilt functioneren dan is de aardse weg heel geschikt. Wanneer je wilt transformeren met behoudt van het ego, dan is de aardse weg heel geschikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je meer succes wilt in het leven, wanneer je meer geld wilt verdienen of wanneer je meer vrienden om je heen wilt. Wanneer je meer aandacht wilt of wanneer je effectiever wilt presenteren en communiceren. 

Wanneer je wilt transformeren aan de binnenkant, en je negatieve stukken van jezelf en in jezelf los wilt laten, dan is dat onmogelijk via de aardse weg. Dat komt, omdat de aardse weg hetzelfde is als het ego. De aardse weg verloopt altijd via verklaren en ervaren. Dat wil zeggen dat het ego altijd aanwezig blijft welke weg je ook bewandelt in het aardse. Zie het zo: 
Via de aardse weg nemen we initiatieven om te kunnen verklaren waarom ons leven gelopen is zoals het gelopen is
Via de aardse weg ondernemen we actie om te kunnen ervaren, want via ervaring worden we wijzer
Via de aardse weg zijn we in staat om te voelen en te doorvoelen, maar dat wat we ten diepste voelen kunnen we niet loslaten
Via de aardse weg worden we wijzer in contact met anderen, worden we wijzer door het leven. Maar dat wat hardnekkig in ons zit, laat ons niet los.

De hardnekkige stukken in ons leven die gaan over eenzaamheid, jaloezie, schuld, schaamte, onzekerheid en haat kan je NIET en NOOIT NIET via de aardse weg gaan loslaten. Dat lukt gewoon niet. Je kan rondjes blijven rennen, je kunt heel veel rituelen ondergaan en workshops volgen. Je kunt heel veel mediteren. Maar het lukt je niet. 

En dat is gek. Want hoe komt het toch zo dat dit niet lukt? In een volgende blog vertel ik je hier meer over. 

De geestelijke weg is de enige weg waarin je zal merken dat alle hardnekkige stukken kunnen worden losgelaten. Niet door te doen, maar door te zijn. Niet door heel veel actie te ondernemen, maar door te vertrouwen. De geestelijke weg gaat over God. Over jouw relatie met God. Over jouw vertrouwen in God. Het gaat hier over de persoonlijke God. Het gaat hier over een externe God, de schepper van hemel en aarde en alles wat leeft. De geestelijke weg gaat over komen tot overgave. De geestelijke weg gaat over komen tot onvoorwaardelijke liefde. In een volgende blog ga ik hier dieper op in.