De plek waar je union en harmonie vindt is op de plek van onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde is een staat van zijn. Het is de staat waarin je een permanente vorm van vrede en rust ervaart, ongeacht in welke storm of uitdaging je op dat moment zit. Onvoorwaardelijke liefde draagt een ongelooflijk grote kracht in zich, omdat je tegelijk én bevrijd bent van alle hechtingen én nederig en dienstbaar bent.

Door te onthechten isoleer je jezelf

Onvoorwaardelijke liefde is een staat van zijn waarin je krachtig bent, omdat het ego dan compleet aan terrein heeft verloren. Je hebt dan de gevangenis van het aardse leven verlaten. De gevangenis die zorgt voor mentale kwellingen, voor verwarring, chaos en verdeeldheid.
Het proces van onthechten is belangrijk om te groeien naar onvoorwaardelijke liefde. Wat je in dit proces doet is jezelf steeds meer isoleren van de buitenwereld. Velen ervaren dit dan ook als een eenzaam proces. Deze fase is belangrijk, omdat je daarmee los komt van het comfort wat in jou geprogrammeerd is. Het comfort heeft zich genesteld in hechtingen en onder hechtingen liggen verschillende overtuigingen. Het zal dus altijd pijnlijk zijn en als sterven aanvoelen wanneer je dit comfort gaat los laten. 

Bij elke hechting die je los laat komen er meerdere overtuigingen naar boven. Overtuigingen zijn ego-stemmen die roepen wat "normaal" is. Het normaal waarmee we zijn opgegroeid en waarmee ons denken is beinvloed. Het zijn de stemmen die je willen behoeden voor een misstap. Het zijn de stemmen die roepen: het was toch goed zo? Goed is toch genoeg om voor te leven?  

Een voorbeeld hierin is het volgen van een dieet. Wanneer je merkt dat je allergisch bent voor specifieke voedingsmiddelen en een specialist bevestigd dit, dan zal je je leven opnieuw moeten inrichten op dat dieet. En wanneer het gaat om complexe hoeveelheid verschillende voedingsmiddelen, dan merk je dat je meer en meer geisoleerd raakt. Want hoe kun je dan nog gemakkelijk uiteten gaan, met zoveel restricties? De overtuigingen die dan naar de oppervlakte komen zijn bijvoorbeeld "ik hoor er niet meer bij" en "ik raak iedereen nu kwijt" en "ik ben raar en pas niet in deze wereld". Het zijn ALLEMAAL valse overtuigingen. Valse overtuigingen, omdat ze negatief geladen zijn en ze je vast willen houden in een kooi. Heb je ze losgelaten, dan ontstaat er vrijheid.
Het dieet zorgt er in dit geval voor dat je gedwongen wordt om een andere levensstijl te gaan ontwikkelen. En zo werkt het ook wanneer je zelf kiest om het ego te laten sterven. Het grote verschil met dit voorbeeld is dan ook dat er geen enkele specialist is die tegen jou zegt dat je moet gaan onthechten, maar dat je dit vanuit eigen wilskracht en discipline gaat doen.

Door te onthechten van personen, patronen en spullen ga je ervaren dat je tijd over houdt. Dit tijd kun je op twee manieren besteden:
die tijd besteed je aan jezelf
die tijd besteed je aan God

Een belangrijk verschil tussen tijd besteden aan jezelf of aan God is dat wanneer je de nadruk op jezelf legt je dan het risico loopt dat je door kunt slaan naar eigenwijsheid, trots en egoïsme. Je versterkt dan alsnog het ego. Alleen ervaar jij dat niet als zodanig. Je bent dan bedolven onder een blinde vlek en het ego geniet daarvan. Je ziet het investeren in jezelf namelijk als een overwinning, omdat je dit je leven lang nog nooit hebt gedaan. Eindelijk kun je jezelf zijn, eindelijk ben je eigen baas, eindelijk kun je een keer voor jezelf kiezen. Dat is wat veel mensen ervaren wanneer ze gaan onthechten. Vaak zie je dat ze dan een bucket list gaan aanleggen of dat ze dan spirituele activiteiten gaan ondernemen. Cursussen gaan volgen of verre reizen gaan maken. Ze hebben dan niet in de gaten dat er dan nieuwe hechtingen aangebracht worden. Veelal zijn deze hechtingen gericht op patronen. Hebzucht en aanzien komen dan meer en meer tot leven.
Tijd besteden aan jezelf in het onthechtingsproces gaat over zelfliefde. Er is niks mis met zelfliefde, zolang je er maar voor zorgt dat je meer tijd besteed aan de relatie tussen jou en God.  

Onvoorwaardelijke liefde is meer dan onthechten 

Het proces naar onvoorwaardelijke liefde gaat dus over meer dan alleen onthechten. En het gaat dus verder dan het bereiken van een staat van zijn. Want onvoorwaardelijke liefde wil je altijd kunnen praktiseren. In welke omstandigheid dan ook. En hoe doe je dat dan? Je kunt hier alleen komen wanneer je de leiding over je leven uit handen hebt gegeven aan een hogere macht en dat is God. De tijd die je besteed aan God voed jou in je fundament. Wat ik daarmee bedoel is dat de tijd die jij besteed aan God ervoor zorgt dat je blijft staan in welke omstandigheid dan ook. Het zorgt ervoor dat je grenzen kunt bewaken én tegelijk in liefde kunt blijven.  

Immers, wat garandeert jou dat je stabiel en sterk bent wanneer je alleen maar tijd besteed aan jezelf? Waarop vertrouw je dan? Op je hogere zelf? Op het universum? Maar wat wil het universum dan? Weet je wat het universum van jou wil? En weet je ook welke signalen het universum geeft die 100% altijd en overal kloppen? 

In mijn beleving weet je dat niet. Ik geloof er in dat wanneer we ons alleen bezig houden met onthechten, dat we dan in balans blijven zo lang we nog alleen zijn en alleen leven. Want het leven alleen maakt het mogelijk om volledig op onszelf gericht te kunnen blijven. Maar wanneer je ervoor kiest om een liefdesrelatie aan te gaan, dan verandert dit. Hoe zorg je er dan nog voor dat je én je eigen grenzen bewaakt én dat je ook weet ofdat je met een gezonde volwassen partner te maken hebt? Want wanneer je samen gaat leven met iemand, samen gaat wonen, dan wil je uit de hechtingen en patronen blijven. En hoe doe je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw terugvalt in het oude?    

Een harmonieuze relatie bestaat uit een gedeeld fundament

In de relatie met God bouw je aan een fundament. Iemand die geen fundament heeft, is niet stabiel. Dat wil zeggen dat hormonale perioden, de stand van de maan en fysieke omstandigheden die persoon uit balans kunnen halen. Dat wil zeggen dat iemand beïnvloedbaar is. Vandaag is zijn/haar mening nee, maar morgen kan de mening veranderd zijn. Iemand die geen fundament heeft, weet niet wat zijn/haar roeping is. Iemand die geen fundament heeft is altijd zoekende. Zoekende naar liefde, naar rust, naar vrede. Iemand die geen fundament heeft kan overkomen als vredig, terwijl zijn/haar hart wreed en roekeloos is. 

Wanneer je een fundament deelt weet je wat je aan elkaar hebt. Je kent dan je eigen grenzen en je weet dat diezelfde grenzen ook op de ander van toepassing zijn. Een gedeeld fundament houdt in dat je beide vasthoudt aan een spirituele stroming. Deze spirituele stroming verklaart aan jou hoe de wereld in elkaar steekt en welke spirituele wetten en regels er zijn om het leven op aarde vanuit rust en vertrouwen te kunnen doorlopen. Het zijn dus de geschriften die het fundament van een spirituele stroming bepalen. Voor veel mensen voelt dit als religie, maar dat is het niet. Religie vind je in bepaalde kerkelijke instituten. De spirituele stroming is erop gericht om je op te bouwen en gezond en volwassen te houden. En om dit mogelijk te maken richt jij je op God, want door op Hem te lijken kom je tot onvoorwaardelijke liefde.

Hoe weet ik dan of een relatie harmonieus is?

Wanneer je in onvoorwaardelijke liefde bent, dan leef je in overgave. Wanneer je in overgave leeft, dan heb je een wedergeboorte ervaren. Een wedergeboorte is een bovennatuurlijke ervaring. De ervaring brengt je een diepe vorm van vrede en rust. De ervaring zorgt ervoor dat je daarna volledig gericht bent op Zijn liefde. Op dat moment zal Hij je nog nadrukkelijker gaan leiden en Hij brengt je bij je partner. Wanneer jouw partner ook in union is met God, en dus in onvoorwaardelijke liefde leeft, dan is de relatie vanaf dan 100% harmonieus.