Kwetsbaarheid zegt iets over lef hebben. Het lef hebben om aan anderen je gevoelens te laten zien. Stevig genoeg in je schoenen staan en daarmee dus geen angst voelen om iemand kwijt te raken.
Maar waarom is kwetsbaarheid dan zo lastig?

Kwetsbaarheid is gevoel

Precies, omdat kwetsbaarheid alles zegt over gevoel kunnen het we het vastpakken. Gevoel is iets persoonlijks. Het zit in je en het is uniek. Voor de een is het een hele prestatie wanneer ze iemand vertellen hoe het met ze gaat terwijl het voor de ander juist een uitdaging is om emoties te kunnen laten zien tijdens een gesprek. Dat maakt kwetsbaarheid zo lastig. 

Waar begint kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid begint bij jezelf. Hoe goed ken je jezelf? Met andere woorden: weet jij waarom je soms door iemand getriggerd wordt? Weet jij welke pijn van vroeger dan geraakt wordt? Ben jij altijd volledig jezelf naar iedereen of speelde je soms een rol of een spel? Om tot kwetsbaarheid te kunnen komen is het belangrijk dat je alle maskers hebt laten vallen. Alleen dan kun je in verbinding staan met je wezen, met wie je werkelijk bent. Om te weten wat je masker is of wanneer je deze in zet, kun je terug kijken naar je verleden. Hoe is je leven verlopen? Heb je je vaak aangepast of juist niet? Was je op zoek naar aandacht of juist niet? Voelde je je alleen of juist niet? Kwetsbaarheid gaat over jou en elke trigger in je leven zegt iets over jouw referentiekader. De kracht van kwetsbaarheid is dan ook om gevoel te tonen, zonder de ander hiermee te belasten. Ook al heeft die ander de trigger op jou afgevuurd, dat wat jij er bij voelt gaat over jou. 

Oordelen en Overtuigingen

Om jezelf volledig te leren kennen is het belangrijk dat je weet welke oordelen en overtuigingen in jou actief zijn. En, omdat oordelen en overtuigingen negatieve energie opleveren is het tijd om deze weg te poetsen. Oordelen en overtuigingen zetten je namelijk niet in je kracht. Pas wanneer je in ziet waarom je oordeelt of waarom je bepaalde opvattingen hebt over jezelf, kun je deze een plek geven en komt er ruimte voor positieve energie.

Wat houdt het in als iemand aan je vraagt om je kwetsbaar op te stellen?

Wanneer je wordt aangesproken op je kwetsbaarheid betekent dit dat anderen zien dat je een houding aan neemt, maar dat je daarmee niet volledig jezelf laat zien. Een houding is eigenlijk een masker, iets waarmee je jezelf in de wereld zet. Vaak gebeurt dit zonder dat we er erg in hebben. Echter wanneer blijkt dat je thuis een ander persoon bent dan op je werk, dan weet je zeker dat het masker op één van deze twee plekken van toepassing is. En meestal is dit je werk.

Hoe kan ik mezelf kwetsbaar opstellen, zonder dat ik mezelf verlies? 

Kwetsbaarheid betekent niet je vuile was buitenhangen of 100% transparant en open zijn over je liefdesleven. Kwetsbaarheid betekent dat je luistert naar je gevoel en reageert vanuit je gevoel. Een eenvoudig voorbeeld is: wanneer je irritatie voelt, dan gaan mensen vaak glimlachen. Dan stel je je niet kwetsbaar op. Je non verbale gedrag moet dus corresponderen met je gedachten en je verbale gedrag. 

Wanneer is kwetsbaarheid een valkuil?

Kwetsbaarheid kan je onderuit halen op het moment wanneer je onvoldoende in je kracht staat. In je kracht staan houdt in dat je weet wie je bent, wat je voelt, wat je wilt in dit leven. In je kracht staan houdt in dat je onvoorwaardelijke liefde voor jezelf hebt, dat je goed alleen kunt zijn en dat je weet waarom je jeugd is verlopen zoals deze is verlopen. Je kan de essentie en waarde van het leven tot nu toe inzien en accepteert wat er is gebeurt. Je leest het al: Kwetsbaarheid volgt logischerwijs op persoonlijk leiderschap. Jezelf eerst echt goed kennen voordat je aan anderen vertelt hoe je je voelt en waarom je je zo voelt. Doe je dit niet, eerst naar binnen gaan en jezelf onderzoeken, dan kan het zijn dat je er naast grijpt. Het is dan namelijk goed mogelijk dat je projectie toe gaat passen, dat je de schuld sneller bij een ander legt en dat je denkt dat je gevoel irritatie is terwijl het in werkelijkheid verdriet is. Dit roept verwarring op en kan leiden tot gezichtsverlies.

Hoe lang duurt het voordat je kwetsbaar kunt zijn?

Kwetsbaarheid vraagt om aandacht te hebben voor je binnenkant in plaats van je buitenkant. Afhankelijk van het aantal teleurstellingen in je leven verschilt het proces van persoon tot persoon. Het is vooraf niet te zeggen. Pas wanneer mensen in je omgeving aangeven dat je gevoel spreekt en dat dit zorgt voor verbinding met hen, dan weet je dat je op de goede weg zit.

Ik wil graag hulp zodat ik me kwetsbaar kan opstellen

Je kunt bij Memorable terecht voor vragen met betrekking tot kwetsbaarheid. Dit kan in de praktijk, maar ook op afstand. Voor de contactgegevens klik HIER.