Er zijn een aantal manieren om het ego uit te dagen en vervolgens uit te schakelen. Het ego leeft van gedachten. Dat is zijn bestaansrecht. Neerbuigende, neerslachtige, negatieve gedachten. Het ego is niet wie jij bent, maar waar jij je aan bent gaan hechten. Het ego wordt gevoed door overtuigingen. Dit noemen we ook wel bolwerken, omdat het zeer hardnekkige principes en vooronderstellingen zijn die diep diep in je onderbewustzijn zijn geprogrammeerd. Een bolwerk kun je ziet als een belangrijke oorzaak van alle negativiteit in je leven. Het is een netwerk van gedachten die blijven circuleren rondom een principe / een houding. Je gelooft in een leugen en daarom zit je vast. Een bolwerk is meestal de sleutel van de kooi waar veel mensen in gevangen zitten. Die kooi is de donkere wereld, eenmaal buiten de kooi zijn ze bevrijd en komen ze in de wereld van God. Een bolwerk kun je niet zomaar achter je laten. Daarvoor is het te hardnekkig. Het vraagt wilskracht en overdenking. Met andere woorden: ga er mee zitten, vraag om vergeving, vraag om inzichten, bid dat het bolwerk verdwijnt, dat het je los laat. Bolwerken kunnen alleen verdwijnen als je je er bewust van bent en als je er elke dag mee bezig bent. 

Bolwerken zitten niet alleen in jou, maar waarschijnlijk in heel je familie en zelfs in de gemeente of het land waar je in opgroeid. Het gaat verder en dieper dan je denkt.   

Voorbeelden van bolwerken:

Niet in staat zijn om te vergeven
Dit bolwerk maakt het voor jou onmogelijk om iemand te vergeven. Hoe graag je het ook zou willen. Je blijft haat, boosheid, teleurstelling voelen. Je voelt dat iets je tegenhoudt. En dat is dat hardnekkige principe, dat niet iedereen te vergeven is. 

Oordeelsvorming
Dit bolwerk zorgt ervoor dat je andere mensen altijd vanuit een oordeel bekijkt. Hoe graag je ook wilt, dat je dit niet doet. Wanneer je eerlijk bent en let op je eigen gedachten en handelen, dan zie je dat je er in vast zit. 

Trots
Dit bolwerk gaat vaak hand in hand met koppigheid. Het zorgt ervoor dat je niet open staat voor groei. Dat iets in jou blokkeert wanneer een ander je aanspreekt of feedback geeft. 

Ik ben God
Deze overtuiging houdt veel new age praktijken overeind. Door de mens te doen geloven dat ze God zijn, helpen ze hen om verder van God af te drijven. Hoe dat zo? Er is maar één God. Wij zijn kinderen van God. Dat houdt in dat we vanuit nederigheid en gehoorzaamheid hier op aarde de wil van God mogen realiseren. Wanneer je gelooft dat je God bent, dan haal je alle aandacht naar jezelf en ben je bezig om het ego te voeden. Zo lang we onszelf als God zien, kom je nooit in union met God. Het haalt de meest krachtigste eigenschappen van je weg, namelijk overgave, gehoorzaamheid, nederigheid, bescheidenheid, vrijgevigheid.   

De meest effectieve manier om van bolwerken af te komen is door te vasten. Vasten in de zin van: een maaltijd of meerdere maaltijden overslaan. Begin eenvoudig, om je lijf hier aan te laten wennen. Dit kun je 1x per week doen of vaker. Je kunt het 1x per maand doen of 1x per kwartaal. Wanneer het je lukt om 2 tot 3 dagen achter elkaar geen maaltijd te eten en geen suikers te drinken, dan zal je merken dat er in je lijf en in je geest een strijd gevoerd gaat worden. Door op dat moment niets te doen, niets te willen, te bidden, te observeren en te ontvangen zal je merken dat je tot inzichten komt en dat je bevrijd wordt. Wil je meer lezen over dit onderwerp, klik dan HIER