Hoe belangrijk is zelfliefde in het aan gaan van een volwassen relatie?

Ze zeggen wel eens dat je pas van een ander kunt houden wanneer je voldoende van jezelf houdt. Maar is dit ook zo? Mijn ervaring en perspectief is dat houden van een container begrip is die met name onbewust gestuurd en gevoed wordt. Het kan zijn dat je gelooft dat je van een ander houdt, terwijl het enige wat je doet is jouw tekort projecteren op de ander. 

Iedereen beleeft houden van op een andere manier. Het is een gevoel diep van binnen waarmee een verbinding wordt bekrachtigd. 

In welke mate relateert "houden van" aan zelfliefde? Ook hier hebben we weer een containerbegrip te pakken.   Zelfliefde zegt iets over de liefde die je voelt voor je Zelf. 

Vanuit spiritueel oogpunt kun je zeggen dat je Zelf verbonden is aan je hoger bewustzijn. Je hoger bewustzijn is verbonden met "de bron" en daar vinden we alleen maar liefde. Dat houdt in dat iedereen over zelfliefde beschikt, maar dat het kan zijn dat je de liefde voor jezelf bent gaan afschermen en beschermen, omdat je "ikje" vanuit negatieve ervaringen heeft geconstateerd dat zelfliefde alleen maar tot problemen kan leiden. Om zelfliefde terug te vinden en terug te halen is het dus belangrijk om te gaan voelen. Want door te voelen ga je inzien welke patronen en overtuigingen je muur in stand houden. 

Ik geloof dat je pas echt van een ander kunt houden wanneer je alle stukken in jezelf hebt aan gekeken. Alle stukken die je vermijdt in het leven om daar doorheen te gaan, omdat deze te pijnlijk zijn. Eigenlijk overal waar een oordeel of overtuiging op zit, overal waar een patroon op zit, is een stuk wat nog mag worden aangekeken. Dat is iets van jou en niet van de ander. Wanneer deze stukken nog niet zijn aangekeken, dan ga je deze onbewust zoeken in een volgende relatie. Dat is op zich geen probleem, iedereen heeft een rugzak. Denk alleen al aan de rugzak die is ontstaan uit een vorige relatie waarin verwachtingen, teleurstellingen, verwijten en patronen een litteken in je "zijn" hebben aangebracht.

De sleutel tot een gezonde en mooie volwassen relatie is dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor de issues die jij ervaart. Hoe je het ook went of keert, een relatie zal altijd spiegelen en is een ingang tot groei. Daarom vind ik relaties ook zo mooi, omdat het jou de mogelijkheid geeft om nog sneller en dichter bij je essentie te komen. Van jezelf houden is een container begrip en voor veel mensen lastig te vatten. Eigenlijk komt het er in mijn ogen op neer dat je onafhankelijk kunt zijn en blijven in een relatie, hoeveel je ook met de ander deelt. Een relatie is de kers op de appelmoes bij van de Valk zeg ik altijd. Daarmee bedoel ik dat de relatie met jezelf altijd op 1 staat. Zo lang je in verbinding staat met jezelf, je de dingen doet die goed voor jou voelen, jouw waarheid leven. Je partner is een belangrijke toevoeging en heeft als missie om jou te laten stralen. Hij/zij accepteert jou volledig, heeft geen ambities om je te willen veranderen. Jullie inspireren elkaar, zijn fysiek tot elkaar aangetrokken en je voelt en merkt dat je mentaal, emotioneel en spiritueel dezelfde taal spreekt. Je partner is degene die je stimuleert om het beste in jezelf naar boven te halen. Elkaar het mooiste gunnen daar gaat het om in mijn beleving. Alles bespreekbaar maken, zonder schaamte of schuld. Altijd en overal. Bewust leven, elke dag opnieuw. Genieten van elk moment dat er is, hoeveel uitdagingen er ook op je pad liggen. De liefde vieren.